Защо наричат Будапеща „Перлата на Дунава” ?

Архитектурни пътешествия из няколко знакови сгради на унгарската столица
02.07.2018
Светлана Желева
514
архитектура, туризъм, Будапеща, екскурзия
Панорамна гледка от Буда към Пеща.
Източник: Още за къщата; снимка: Ваня Божинова

Някои екскурзоводи  наричат Виена и Будапеща „две сестри” –заради общото им политическо, икономическо и културно развитие. Често и ги сравняват, наричайки ги „перли на Дунава”. И въпросът” Коя е по-хубава?” е леко некоректен, тъй като всяка от тях има своя чар, история и легенди, които привличат туристите.


Това, което прави първо и най-силно впечатление, че столицата на Унгария кипи от живот, младост и  динамика. Виждате много и усмихнати лица, хора, говорещи английски, работеща икономика и много внимание към туристите, които искат отново и отново да се върнат в този град.


Буда е елегантна и по-спокойна, докато Пеща е по-забързана, а 9 моста в различни стилове свързват в пряк и преносен смисъл двете части на града.


Предвид на спецификата на нашия сайт, поставяме някои архитектурни акценти в туристическия ни маршрут.


Хотел „Гелерт” е най-помпозният в Будапеща.
Построен в стил ар нуво от 1912-1918 г., той е разположен върху брега на р.Дунав и носи името на св. Гелерт - първият светец на Унгария. Първоначално сградата е била с 176 стаи, а днес те са 234.


Проектиран от унгарски архитекти, хотелът е представител на Сецесиона, както отбелязват експертите. Вътрешността на хотела също е в стил ар-нуво с високостъклени куполи и декорации от ковано желязо. Характерните ориенталски конусовидни кули на хотела и ефектната фасада привличат погледите още от далеч. Оригиналната мебелировка в стил ар-нуво се е запазила днес предимно в спа-центъра с артистични мозайки, цветни прозорци и статуи.


Ако се качвате по  стълбите, които започват от рецепцията стигате до стъклен прозорец със стъклописи, който изобразява преследването на чудодейния елен Csodaszarvas от унгарските митове.


В началото на 20-и век апартаментите на благородниците са били особено натруфени, докато стаите в другите хотели са били по-скоро семпло обзаведени, макар и със скъпи материали и с усет към детайлите.


Във вътрешността на хотела, който първоначално е бил открит като лечебница заради термалните извори се намира стъклен купол в декорации от ковано желязо и се украсява от статуи от италианска керамика. Залата с купола води до вътрешен двор, превърнат в ефектна покрита зимна градина. Фоайето и залата с купола напомнят на големите хали на римските бани. Колоните й също са впечатляващи.


Рибарските кули са друг прекрасен обект за туристите.
Построени в стил нео-романика от 1895 г. до 1902 г. и се намират почти в съседство до замъка Буда. Рибарският бастион има 7 кули, които символизират 7-те маджарски племена, които са се заселили в Карпатския регион. Освен това конусовидните кули напомнят на маджарските палати. От кулите и от терасите се открива панорамна гледка към р.Дунав, о. Маргит, към Пеща и Гелерт.


Страничната стена на замъка Буда е била закриляна от рибарите и затова някои смятат, че оттук е дошло името на Рибарския бастион. Според други екскурзоводи, името е дошло от по-стари времена, тъй като тук е имало средновековен рибен пазар на Буда. Рибарските кули са в паметник в чест на рибарите, които пазели града през средните векове.


В Буда, която се извисява върху хълмове трябва да разгледате още замъкът Буда, цитаделата, скалната църква на Св.Богородица, паметникът на св. Гелерт и много още. Панорамните гледки са зареждащи, защото градът се вижда „като на длан”.


Пътешествието из Будапеща ще бъде силно ощетено, ако не посетите Парламентът.
За тази емблематична сграда са написани хиляди статии. Построена е в нео-готика, със симетрична фасада и централен купол, който е в стил нео -ренесанс. Парламентът има 2 абсолютно еднакви зали, като едната се използва за заседания на депутатите, а другата – за посещения от туристите.


Парламентът е дълъг 268 м и широк 123 м. Неговият интериор включва 10 двора, 13 пътнически и товарни асансьора, 27 порти, 29 стълбища, 691 стаи, от които повече от 200 офиса. Със своята височина от 91 м е една от двете най-високи сгради в Будапеща, заедно с базиликата” Св. Стефан”.


Вътре и вън върху сградата на Народното събрание има общо 242 статуи. Те са на унгарски крале, трансилвански владетели и могъщи военни пълководци. Тук е и статуята на Януш Хуняди (животът и многобройните победи на този държавник срещу турците са тясно свързани със съпротивата му срещу турското нашествие в българските земи.)


За да усетите атмосферата на Будапеща, не пропускайте още да видите Синагогата, музеите на Будапеща, както и многобройните заведения, бутици и нощни барове.

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари