Защо да се отопляваме с климатик през зимата?

В тази статия ще Ви запознаем с отоплението с климатик през зимата – ползи, предимства, дизайн.
24.11.2021
Светлана Влайкова
2257
климатизация, климатик за дома, мобилен климатик, отопление с климатик
Източник: www.termos.bg

Един от най-честите въпроси, когато се нанасяме в ново жилище или когато идва зимата е с какво ще се отопляваме. И преди да си отговорим на този въпрос поглеждаме към финансите, с които разполагаме. Най-важният въпрос е колко ще плащаме за отопление. А преди да закупим съответния отоплителен уред е правилно да преценим – инвестиция ли е във времето закупуването на климатик и отоплението с него?

Защо да се отопляваме с климатик през зимата. Какви са неговите предимства?
 

  • С климатика получаваме чисто и екологично отопление. Не се налага да носим дърва за печката и да почистваме пода след оставения от тях прах.
  • Климатикът не се нуждае от ежедневна поддръжка, за разлика от отоплението с печка на дърва. За да бъде винаги ефективен трябва да почиствате филтрите веднъж в месеца.
  • Климатикът бързо затопля помещението и осигурява необходимия комфорт. Не се налага да полагаме никакви усилия, за да затоплим една стая бързо. Нужно е само да натиснем едно копче.
  • Климатикът е многофункционален уред. Може да служи не само за отопление през зимата, но и за охлаждане през лятото. Съвременните климатици имат функции за пречистване на въздуха от прах, бактерии, микроби, което е голямо предимство пред останалите възможности за отопление.
  • Съвременните климатици, предлагат функции за автоматизация и интеграция със системи за умен дом, както и може да ги управлявате през смартфона си.
  • Отоплението с климатик е икономично и финансово изгодно. При избрана правилна мощност и модел на климатика, според размерите на помещението, Вие получавате много добра инвестиция и сравнително ниско заплащане на електрическа енергия.


Всички искаме, когато дойде времето, в което използваме отопление, то да е икономично, удобно за използване и ефективно.


Стенен климатик     Източник: www.termos.bg

Какво е важно да знаем при избора на климатик за отопление на жилището или офиса?

● Най-напред трябва да знаем размерите на помещението, което ще отопляваме.
● Желателно е да знаем за какво ще използваме климатика – дали само за отопление или едновременно и за отопление, и за охлаждане.
● Трябва да сме наясно какъв вид климатична система ни е необходима. Може ли климатикът да се монтира на стената или ще бъде поставен стационарно в помещението. А ако не са налице възможности и за двата вида климатична система, то може да се премине към закупуването на мобилен (подвижен) климатик.
● От съществено значение за правилния избор на климатик е и каква е дограмата на прозорците, за да се предвиди какви ще са загубите на топлина през нея.
● Наличието на фасадна топлоизолация на сградата също е от значение. В една добре топлоизолирана сграда винаги ще има значително по-малки топлинни загуби.
● Трябва да знаем какво е изложението на помещението, което ще се отоплява – на север, юг, запад или изток.
● Важно е да се вземе предвид на кой етаж е помещението – на първи, среден или последен етаж. На първия и последния етаж има по-големи топлинни загуби, отколкото на етажите между тях.

Отговорът на всички тези въпроси ще даде възможност на консултантите да преценят каква да бъде мощността на климатика, къде да бъде монтиран, за да може той да изпълнява своята основна функция и да бъде максимално ефективен.

Когато жилищната сграда не е топлоизолирана, е необходима повече енергия, за да се компенсират топлинните загуби и да се затопли помещението. Това повишава нуждата от отоплителна мощност на климатика и съответно се увеличава консумираната електрическа енергия.

Правилото гласи - един климатик за едно помещение. Тоест не се препоръчва изборът на по-мощен климатик, с който да отоплявате повече от едно помещение. За вариант - един климатик за няколко помещения, производителите са предвидили така наречените мулти-сплит системи, при които могат да се свържат няколко вътрешни тела, към едно външно тяло.


Стенен климатик     Източник: www.termos.bg

Съществуват няколко основни вида климатици за жилище – стенни, подови и мобилни.

Стенните климатици са най-често използваните. Монтират се високо на стената, близо до тавана. Предимствата на този вид климатици е, че при тях има повече възможности за мястото, на което може да бъде поставен климатика в помещението. Разпространението на въздушната струя е щадящо телата на хората в помещението. Стенните климатици са най-разпространени, защото горната част на стените е свободна от мебели, а въздушната струя може да циркулира свободно в помещението. Този тип климатици са изключително ефективни и с голямо разнообразие на функции и дизайни.

Подовите климатици се използват за помещение, в което стените са скосени, както в мансардите или други подпокривни помещения. Той просто се поставя в стаята, в която ще се използва, като част от мебелировката и обзавеждането, обикновено под прозореца. Недостатък на този вид климатици е, че заема доста място и веднъж поставен, той трудно се мести на друго място в жилището, но пък е по-лесен за монтаж и поддръжка. Разпространението на въздушната струя се осъществява от пода към тавана, което прави тези климатици много комфортни в режим отопление.

Мобилните (подвижни) климатици се използват на места, където липсва място за поставяне на стенен или подов климатик. Те са лесни за поддръжка, мобилни са и могат се местят в помещението на различни места. Недостатък на подовите и мобилните климатици е, че въздушната струя при тях се разпространява директно и има опасност от различни „схващания“ и здравословен дискомфорт, ако сме твърде близо до тях.

Важно при избора на климатик е дали той е обикновен или инверторен. Разликата между двата е в това как работи компресора на климатика.

При обикновените климатици, когато температурата в помещението е различна от желаната, компресорът работи постоянно и то на високи обороти, за да достигне зададената от дистанционното температура.


Източник: www.termos.bg

При инверторните климатици работата на компресора е различна. След задаване на желаната температура компресора стартира на ниски обороти, постепенно се повишава налягането и след като достигне необходимото, се включва вътрешният вентилатор и започва да духа топло. В зависимост от външната температура това може да отнеме различно време. След като веднъж е достигнал зададената температура инверторният климатик я поддържа по-лесно, което води до икономия на електрическа енергия.

Инверторните климатици са почти безшумни.
Предимствата на инверторните климатици потвърждават, че те са едно от най-добрите средства за отопление и най-добрата инвестиция, която може за кратко време да се възвърне. Те могат сами да регулират оборотите и мощността си. Това са едни от най-продаваните и предпочитани от клиентите климатици. Специалистите в тази област съветват този вид климатици да не се изключват, особено при ниски външни температури.


Източник: www.termos.bg

На българския пазар се предлагат достатъчно много модели на висококачествени климатици, с интересен дизайн, имащи допълнителни функции, които увеличават ефективността им – управление чрез смартфон, въздушно пречистваща система, тих режим на работа, нощен режим, енергиен клас А+++, само диагностика и удължена гаранция. Има и модели съвременни климатици със специални сензори, които отчитат присъствието на хора в помещението. Това позволява на климатика самостоятелно да управлява температурата в него, когато има или няма присъствие.

За да осигурите желаната топлина и комфорт в помещението е препоръчително да се обърнете към специалистите по темата. Професионалната  консултация ще Ви бъде от полза не само, за да получите желаната топлина или хладина, а и за да намерите най-оптималния вариант за енергийно ефективен климатик на жилището или на офиса си.

 

Автор: Светлана Влайкова
Закони Нормативна база Коментари