Защо да изберем чешки врати?

За да направим правилен избор на вратите, е добре предварително да си изясним какви са нашите представи за дизайн и изискванията ни към техническите характеристики.
13.12.2010
инж. Милан Фичура, Енергон АД клон
32
врата, панти, страндартно крило, размер на врата, покритие за врати
Защо да изберем чешки врати?
Източник: Снимки: SAPELI a.s., SOLODOOR a.s. и JAP spol.s r.o.

 

За да направим правилен избор на вратите, е добре предварително да си изясним какви са нашите представи за дизайн и изискванията ни към техническите характеристики, а след това да ги съобразим с предлаганите възможности. Последните години на българския пазар се предлагат чешки врати и тук ще ви запознаем със спецификата и асортимента на чешките интериорни врати. 

Основен въпрос – дясна или лява?

Застанете пред отвора, където ще бъде вратата, така че да можете да я отваряте към себе си (не е от значение дали ще се отваря навътре в помещението или навън), и погледнете от коя страна ще бъдат пантите. Ако те са вдясно, то ви е необходима дясна врата, ако са вляво –  лява врата. 

Вратите трябва да се отварят така, че при влизане в помещението да се вижда по-голямата част от него. Електрическите ключове трябва да бъдат поставени от страната на дръжката, за да не се налага да заобикаляте вратата. След отваряне на вратата трябва да имате лесен достъп до целта си (в банята – мивката, в тоалетната – тоалетната чиния и т.н.). Отворените врати не бива да опират в мебели, душ кабина или др. 

Какви да бъдат размерите?

Стандартно вратите се означават като 60, 70, 80 и 90/197 см. Тези ширини няма да можете да измерите върху вратите. Стандартната врата с размер 60 см от тясната страна (т.е. на фалца, където се затваря в касата) е 62 см, а от по-широката страна е 65 см. Височината 197 см е действителната височина на стандартното крило отново във фалца (общата височина е 198,5 см).

При избора на размер на врата се взимат предвид общоприети правила и съответни нормативни предписания. Например вратата на тоалетната се препоръчва да е с ширина 70 см вместо използваната преди 60 см. В дневната в повечето случаи се използват врати с ширина 80 см, така че да може без затруднение да внасяте мебели и други обемни предмети. Не е валидно правилото колкото по-широка врата, толкова по-добре, тъй като в случай на шарнирна врата при отваряне на крилото то заема част от помещението и би могло да опира и удря в мебелите.

Също така размерът на вратата трябва да се съобрази с възможностите на жилището –  строителните отвори. Трябва да имате предвид, че за обграждащите каси строителният отвор е по-широк с 10 см и по-висок с 5 см, т.е. за врата  „осемдесет” е необходим отвор с ширина 90 см и височина 202 см.

Как да се отварят?

Шарнирните врати, т.е. класическите врати, които са окачени на панти и се отварят към вътрешността на помещението, са все още масово използваните интериорни врати. С оглед на спестяване на пространство все по-често се използват плъзгащи се врати с плъзгане върху стената и много елегантни, практични варианти на плъзгащи се врати вътре в стената. За такова изпълнение се ползва  предварително зазидана в стената касета тип JAP, която трябва да се проектира и изгради още по време на строителните работи. 

Като компромис между класическите шарнирни врати и плъзгащите се има ламелни врати, или сгъваеми (тип хармоника). Всеки един модел врата, включително и стъклените, могат да се изпълнят във вариант за плъзгане. 

От какъв материал да бъдат изработени?

За вътрешен пълнеж на вратите се използват различни материали, но днес най-често се използва т.нар. хартиена пчелна пита. Този пълнеж осигурява лекота на крилото и по-лесна манипулация. Поради ниската цена на материала този тип врати са по-евтини. 

В случай че желаете по-здрав пълнеж или по-добра защита от шум от съседни помещения, при повечето типове врати съществува възможност пълнежът да бъде от олекотен ПДЧ материал. За максимална устойчивост е възможно пълнежът да е и от плътно ПДЧ, но такива врати са значително по-тежки.

Какво да бъде покритието? 

Чешките интериорни врати се произвеждат от материали с различни видове повърхностни покрития. Най-евтините са с лакирано или фолирано МДФ и са предназначени за стандартна употреба в домакинството, но не могат да поемат повишено натоварване.  Много по-здраво и практично е покритието с CPL ламинати  (Continuous Pressure Laminate),  но тяхната повърхност е промишлено заздравена така, че е устойчива на надрасквания и по-лесно се поддържа. 

Още по-здраво и твърдо е покритието от HPL ламинат (High Pressure Laminate), но този тип покритие е подходящо за промишлени обекти. Като вариант на ламинатите на пазара се предлагат врати с така нареченото вакуум фолио, което позволява да се пренесат върху вратите пластични 3D мотиви, чертежи или рисунки.

Най-висок клас интериорни врати се предлагат с покритие от естествени фурнири. Те са красиви, но имайте предвид, че като всеки природен материал са подвластни на времето и променят своя цвят.

Предлагат се и дизайнерски решения с покритие от модерна, високо лъскава пластмаса, наричана гланц, или оригинално решение с покритие от цепен естествен камък.

Какъв нюанс трябва да избера?

Декорът на вратите и касите трябва да е в хармония с подовото покритие. В някои случаи дизайнът на вратите се съобразява с дограмата, но тя е далече от вратите, а често е покрита със завеси. Поради това подът, особено ако е различен в различните помещения, задължително трябва да подхожда на вратите. Най-добър резултат се получава, ако занесете мостра от подовото покритие, за да подберете най-удачния цвят за вратите. 

Остъклени или плътни?

На българския пазар има огромно разнообразие от чешки врати: плътни, частично остъклени и изцяло стъклени.

Плътните врати са подходящи за килери, мазета, сервизни помещения. 

Доскоро се смяташе, че за тоалетни и бани са подходящи само плътните врати. Днес тази закостенялост е преодоляна и мнозина предпочитат за тези помещения дискретно остъклена врата или матирано стъкло, което пропуска светлина, но не и образ – така можете да запазите своето дискретно пространство и при това да го олекотите. 

При спалните помещения  усамотение и по-висока шумоизолация осигуряват плътните врати. При остъклена врата на спалнята може да се наруши сънят от включено осветление в коридора, макар и че при малка площ на остъкляването вратите създават усещане за лекота и ефирност.

Изцяло остъклените врати могат да бъдат оценени като проходи от коридора или от кухнята към хола. Специално в коридора такава врата изпълнява функцията на осветление, улеснява ориентацията и пести електрическа енергия.

Когато решите да изберете повече или по-малко остъклена врата, е необходимо да прецените какво стъкло ще подберете от предлаганата широка гама. Моделът и цветът на стъклото играят незаменима роля при формирането на дизайна на целия интериор. В случай че ви е необходимa повече светлина и че разполагате с достатъчно голям строителен отвор, е възможно да използвате предлаганите остъклени стени, които могат да бъдат или с шарнирни, или с плъзгащи се врати.

Какви функции да изпълняват?

Освен за затваряне на пространства и с естетична цел вратите изпълняват и известна защитна функция. Например за спални или кабинети е добре да се предвиди използването на врати с по-висок клас на шумоизолация, за да не бъдете обезпокоявани при спане или работа от шумове в съседните помещения. Чешките врати се предлагат с различна степен на шумоизолация от 27 dB до 37 dB и/или с противопожарно покритие (и непропускащи дим). 

Има идеални решения за мокра и влажна среда. Водоустойчивите врати и каси са изработени от специален материал, който гарантира стабилна и неизменна конструкция в среда с повишена влажност на въздуха. 

 

За статията са използвани снимки на фирмите SAPELI a.s., SOLODOOR a.s. и JAP spol.s r.o. 

 

Автор: инж. Милан Фичура, Енергон АД клон
Закони Нормативна база Коментари