Защо да изберем камини и печки на дърва за отопление?

Тенденцията за поскъпване на електрическата енергия повиши търсенето на други отоплителни уреди, като печки на дърва и камини.
06.10.2021
Светлана Влайкова
894
отопление с дърва, печки на дърва, камини на дърва, готварски печки на дърва
Модел Isotta con Cerchi - изцяло чугунена печка на дърва с котлони и изключително привлекателен дизайн. Моделът има различни вариации - без котлони, с водна риза и с фурна.
Източник: Мултитерм ООД, www.multiterm.org

2021 година е годината, в която има повишена и трайна тенденция за закупуване на къщи на село или на отдалечено разстояние от градския шум. Все повече хора предпочитат да изградят свой дом близо до природата, както и да използват в него повече естествени материали. Нараства и потребността от използването на алтернативни източници за отопление, различни от традиционните с електрическа енергия и газ. Тенденцията за поскъпване на електрическата енергия също повиши търсенето на други отоплителни уреди, като печки на дърва и камини. Едва ли има човек, който да не изпитва удоволствие от уюта и топлината, които създават камината или печката на дърва.

Ако искаме да спестим финанси от използването на електрическа енергия, можем да преминем към други източници за отопление, а защо не и за готвене като печката на дърва и камината.

Модел Padova - готварска чугунена печка
Модел Padova - готварска чугунена печка с възможност за вграждане в кухни.     Източник: www.multiterm.org

Защо да изберем камина на дърва за отопление?

От гледна точка на уют и приятна релаксираща атмосфера в дома, изборът на камина е неоспорим. Съвременният дизайн на почти всички камини също допринася за това. A иновативните нови технологии допринасят за включването на камината на практика във всеки дом или всяко обитаемо пространство.

Камините, като средство за отопление, са изключително разнообразни както по своя дизайн, форма и характеристики, така и според площта, която може да се отоплява с тях.


Модел Jennifer PRS - чугунена печка на дърва с голяма горивна камера, която побира до 50см цепеници и патентована автоматична регулираща клапа на изходящите газове.     Източник: www.multiterm.org

Какви са предимствата на съвременните камини, като средство за отопление:
•    Могат да отопляват голяма площ;
•    Възможно е използването на различни видове горива - въглища, дърва, газ и др.;
•    Икономични са и енергийно ефективни;
•    Имат красив и съвременен дизайн;
•    Доставят наслада чрез естествената топлина на огъня и действат релаксиращо.

Модел Monoblocco 1000 EVO - чугунена горивна камера за вграждане
Модел Monoblocco 1000 EVO - чугунена горивна камера за вграждане с голямо огнище изцяло с Nordiker™. Има възможност да се добавят вентилатори за отопляване на съседни стаи.     Източник: www.multiterm.org

Какво трябва да знаем преди да изберем камина за нашия дом?
• Колко голямо е помещението, което ще отопляваме;
• Налице ли са всички необходими строителни конструкции и елементи, както и противопожарни изисквания за използването на камина в жилищни условия, например наличието на комин;
• Каква ще бъде камината, която желаем да поставим в жилището си – вградена или не, отворена или затворена.

Отворените камини носят незаменима романтика, чува се пукането на дървата и усещаме миризмата им. Те нагряват помещението по-бързо, но не са много ефективни за отоплението на големи пространства, защото не задържат топлината след изгасването на огъня. При тях има риск от пожар, ако огънят не е загаснал напълно.

Модел Monoblocco 800 Angolo - чугунена ъглова горивна камера за вграждане
Модел Monoblocco 800 Angolo - чугунена ъглова горивна камера за вграждане изцяло с Nordiker™, с цяло стъкло, което може да се вдига нагоре и да се отваря настрани. С възможност да се добавят вентилатори за отопляване на съседни стаи.     Източник: www.multiterm.org

Затворените камини са многократно по-безопасни, тъй като имат предпазваща врата от закалено стъкло, която предотвратява изхвърчането на искри и разпръскването на пепел. Тези модели имат по-нисък разход на горивен материал, по-сложна инсталация, но пък животът им е по-дълъг. Те могат да се включат в общата отоплителна система на обитаемото помещение и да го отопляват на практика цялото.

• Важно е от какъв материал е изработена камината. Той може да бъде чугун или стомана или комбинация от двата. Тези материали са устойчиви на високи температури, а и събират и съхраняват топлината по време на горенето.
Съвременните камини най-често са изработени от чугунени плочи, а горивната камера е облицована с акумулиращ топлината материал. Най-често шамот или смес от шамот и бетон.

Модел Flo - чугунена печка на дърва
Модел Flo - чугунена печка на дърва с вентилатор, с керамична облицовка и горивна камера с патентования самопочистващ се камък Nordiker™.      Източник: www.multiterm.org

Дебелината на стената на камината също има голямо значение. Тънкостенната вложка гарантира ниска цена, но за съжаление не много високо качество. Неравномерното нагряване на вложката може да причини повреди и напукване. Тежките вложки с дебели стени са доста по-здрави и дълготрайни във времето, затова са предпочитани.
Чугунените вложки е желателно да имат дебели стени, минимум 8 мм, което е гаранция за качество и здравина.
• Добре е при покупката на камина да се изискват сертификатите, които позволяват тя да се използва и каква е гаранцията, която се предоставя от производителя;

Модел America - чугунена печка с горивна камера
Модел America - чугунена печка с голяма горивна камера с двойно стъкло, фурна с вместимост цели 78л, горна чугунена плоча с котлони и чекмеджета за дърва.     Източник: www.multiterm.org

Дизайнът на камината също е важен. Камините с нестандартни форми могат да се превърнат в уникална и функционална декорация на дома. На пазара има голямо разнообразие от камини и по форма, и по дизайн, и по размери. Съществуват и нови, съвременни модели на камини, които са в унисон с новите smart технологии. Възможно е, те да се управляват и дистанционно. Можете да им заложите час за включване, още преди да сте се прибрали у дома, както и такъв за изключване. Така помещението ще Ви посрещне топло и уютно и ще запази топлината до когато вие решите.

Модел Marlena - овална чугунена печка на дърва
Модел Marlena - овална чугунена печка на дърва със стилен дизайн и Nordiker™ в горивната камера.     Източник: www.multiterm.org

Едни от най-търсените камини и печки за дърва през последните години са тези с така нареченият скандинавски дизайн. Освен че чрез него се постига мекота, хармония и домашен уют в помещението, иновативните технологични решения на камини от този тип са с висока енергийна ефективност. Независимо от по-високата си цена, те са гаранция за високо качество, дълготрайност, здравина, ефективност и безопасност.

Печките за дърва и камините от скандинавски тип са едни от най-старите произведени такива в света, който и до днес надграждат скандинавското наследство, като съчетават уникалността си по отношение на изработка с изкуството да се справят отлично със студените зими. Те имат богат избор на различни цветове, форма и дизайн. Съществуват както класически, така и съвременни, модерни и високо технологични печки на дърва и камини.

Повечето наложили се пазара печки на дърва и камини от скандинавски тип се предлагат изцяло от чугун. Използването на чугуна като материал се основава на факта, че той е тестван от много години във времето при екстремни минусови температури и сурови зимни условия. Частите на този тип камини са изключително издръжливи, на практика почти вечни.

Модел Milly - готварска чугунена печка на дърва
Модел Milly - готварска чугунена печка на дърва с контейнер за затопляне на храна над нея и голяма фурна с вместимост 78л     Източник: www.multiterm.org

Освен за отопление в търговската мрежа се предлагат и печки на дърва с функция за готвене.
Готварските печки на дърва съчетават две основни функции – отопление и приготвяне или затопляне на ястия. Те имат така нареченото „огнище“, което в повечето случаи е изработено от висок клас огнеупорни тухли и чугунена скара. Имат също и фурна, в която се акумулира топлина, благодарение на която, фурната на печката може да се използва за приготвяне на различни ястия. Повечето модели имат чугунен плот. За този тип печки могат да се използват дърва.

Печките на дърва ще Ви направят независими от електрическата енергия. Единственото, което е необходимо да направите е да се запасите с дърва. Фактът, че докато готвите ще се топлите и докато се топлите можете да готвите е голямо предимство. Печките за дърва и камините са икономично и енергийно ефективно решение за студените зимни месеци.

Съществуват и така наречените „био камини“. Те използват биоетанол, който е от естествени съставки и е безопасен за хората. Камината, направена по този начин не излъчва дим и е много подходяща за градски условия. Тъй като по време на изгарянето на биоетанола се отделя въглероден диоксид при инсталиране на био камина, трябва да се има предвид, че е желателно жилището да разполага с направена висококачествена вентилационна система.

Автор: Светлана Влайкова
Закони Нормативна база Коментари