Защото всяка кухня заслужава специално отношение

За да не трупате излишни вещи, сме Ви подготвили няколко съвета, с които да подходите практично и да си осигурите наистина това, от което се нуждаете за своята кухня.
08.12.2022
Мила Стоянова
2288
кухня, кухненски аксесоари, аксесоари и декорация, аксесоари за кухня
Сервиз за хранене - 19 части.
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Кухнята е най-специалното място в дома, защото в нея се твори храната, която ни дава живот. А когато пространството е обзаведено с отношение и внимание към детайла, удоволствието от времето, прекарано в него е наистина пълно. Коледа чука на вратата и е време да я поканим да влезе. Наред с личните подаръци за празника, не забравяйте да си подарите нещо специално и за Вашия дом.

И за да не трупате излишни вещи, сме Ви подготвили няколко съвета, с които да подходите практично и да си осигурите наистина това, от което се нуждаете. Огледайте се в кухнята си - вероятно тя сама ще Ви подскаже какво ѝ липсва.

Разполагате ли с достатъчно кухненски аксесоари за съхранение и организиране на пространството?

Не ви ли се случва често докато готвите, че се намирате на върха на вулкан, който всеки момент ще изригне? Вероятно тези усещания са свързани с хаоса, който цари около вас. Извадили сте куп неща и се лутате между плота и готварската печка. Но ще дойде момент, в който всичко отново трябва да си дойде на мястото. За съжаление това често отнема много повече време и усилия, отколкото самия кулинарен процес.

       
Кутийки за съхранение на подправки.     Източник: www.videnov.bg

Да, имате нужда от организация на пространството! И тук на помощ идват правилно подбраните кухненски аксесоари за съхранение. Обърнете внимание в какво държите основните си продукти като хляб, сол, захар, кафе, чай, брашно и други. Бихте могли да заложите на креативни решения, с които да въведете и доза естетика в кухнята. Кутийките за подправки, например, са едни от най-необходимите кухненски аксесоари. Те са малки и симпатични и дават по-дълъг живот на продуктите Ви.
 
Фруктиери     Източник: www.videnov.bg


В сезона на цитрусовите плодове не пропускайте да си подарите фруктиера. Освен красиво и свежо присъствие, тя може да допринесе и за правилното съхранение на плодовете. За предпочитане са металните фруктиери без плътни стени, защото това позволява на плодовете да „дишат“ и да не се развалят бързо. Можете да ги използвате и в хладилника си.

Поставката за прибори също е важно попълнение. Уверете се, че има възможност за отцеждане на мократа посуда. Бихте могли да използвате и порцеланови поставки за съхранение на официалните прибори, които прибирате сухи и полирани, а също и за дървените бъркалки.

 Поднос и чиния - поднос    Източник: www.videnov.bg

Те са красиви, практични и полезни.

Помислете за кухненските аксесоари, които ще Ви бъдат от полза приготвенето, а и след него Какво ще кажете за компактен кухненски кантар, хаванче или купа за приготвяне на салата? Когато приготвяте едно месно ястие е хубаво да разполагате с поне две дъски за рязане – една за месото и една за зеленчуците. Помислете и за дървен поднос, който освен за декорация, ще ви бъде полезен и за горещите съдове, които ще преместите от печката на плота.

Ето и няколко Еко(логични) предложения за всяка кухня
   
Стъклени буркани за съхранение и стъклено шише.     Източник: www.videnov.bg

Освен модерно и практично, съхранението на хранителни продукти може да бъде и екологично. Стъклените буркани с декорация са един доста здравословен начин за съхранение на продукти в кухнята. Освен че могат да се използват многократно, те са екологични, с добри изолационни свойства и не отделят химикали и цветни субстанции. Предлагат се с различни механизми на затваряне. Например, за да съхраните аромата на кафето си, ще Ви е нужен буркан с уплътнител. За ориза, боба, лещата и други подобни, можете спокойно да използвате капачка на винт.

Не забравяйте, че и напитките Ви имат нужда от правилно съхранение. Стъклените бутилки за сок и вода са наистина добро и естетично решение. Освен това, те ще запазят вкуса им и няма да отделят вредни вещества.

 
Дървена кутия за чай и Сет за чай.     Източник: www.videnov.bg

Ето и още едно еко предложение, което освен всичко друго е и страхотен коледен подарък за дома. Зимата е сезонът на топлите напитки, а какво по-хубаво от луксозна дървена кутия за чай? Всяко пакетче си има собствено отделение, а стъкленият капак позволява да огледате какво се предлага, без постоянно да отваряте и затваряте кутията.

В кухнята често се намират разни дребни неща, които просто „набутвате“ в някое чекмедже. Няколко панера от плат в разноцветни принтове могат да бъдат страхотни органайзери.

Изразете индивидуалния си стил чрез Hand Мade аксесоарите с авторско послание
 
Ръчно изработени чиния и чаша за кафе.     Източник: www.videnov.bg

Разбира се, в кухнята ни трябва да бъде уютно и красиво. За да постигнете този ефект, заложете на hand made кухненските аксесоари. В ръчно изработен поднос можете да поднесете Вашите коледни сладки, а за десертите - използвайте стилна порцеланова поставка. Кокетна захарница или креативни порцеланови солница и пиперница ще бъдат идеален аксесоар за украса на кухненската маса.


Ръчно изработена чиния "Троянска шарка".     Източник: www.videnov.bg

В допълнение, няма как да пропуснем и специалния сервиз за хранене. От флорални принтове и пейзажи, до арт декорации и изчистени дизайни – разнообразието е голямо и ще задоволи вкуса на всеки. Изключително ефектни и оригинални са сервизите, отразяващи български символи и шевици, представени по съвременен и модерен начин. Съчетанието на определени цветове и орнаменти представят традиционното ни изкуство в ново амплоа - изключително моден тренд в последно време. Помислете също за неговата употреба у дома. Това сервиз за ежедневна употреба ли ще бъде или с него ще посрещате гости? Така ще знаете към какъв точно вид да се насочите и колко части да съдържа той. Стандартният сервиз от 18 части е подходящ за едно домакинство.

Сервиз за хранене - 24 части.     Източник: www.videnov.bg

Ако сме пропуснали някоя практична идея, ще се радваме да ни я споделите. И не забравяйте, че Вашият дом също има нужда от коледен подарък!

 

Автор: Мила Стоянова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари