Защитете камъка в интериора и екстериора

Импрегнирането на естествения камък не само ограничава образуването на петна, мухъл и плесен, но и значително намалява разходите за поддръжка на камъка впоследствие.
09.10.2020
Екатерина Бонева
1116
естествен камък, импрегниране на естествен камък, препарати за импрегниране
Импрегнаторите запазват натуралната красота на каменната настилка
Източник: www.piatraonline.bg

Естественият камък е неизменна част от проектите на съвременното строителство – за облицовка на външни и вътрешни стени, колони, камини, огради, дворни настилки и много други. Неговата устойчивост и непреходна красота го налагат като логичен избор, без компромис в качеството и категоричен принос в естетиката. С течение на годините, външният вид на повърхността му е възможно да претърпи промени, ако сте пропуснали да извършите превантивните мерки за неговата защита. Импрегнирането на естествения камък не само ограничава образуването на петна, мухъл и плесен, но и значително намалява разходите за поддръжка на камъка впоследствие.

Разликата между импрегнираните и неимпрегнираните камъни не винаги може да се види с просто око. В зависимост от избрания професионален препарат камъкът може да придобие блясък или по-ярък цвят. Ако камъкът не се импрегнира, трябва периодично да се шлайфа или почиства със специални машини, което е трудоемка задача и може да нарани повърхността му. Ето защо е за предпочитане да предотвратите щетите върху една настилка от естествен камък, отколкото да се опитвате да върнете предишният ѝ вид.


Настилка от травертин     Източник: www.piatraonline.bg

Природата събира в естествения камък топлина, текстура и красота по уникален начин. Различните видове камък се отличават един от друг и на база структура и минерално съдържание.
Повърхността се характеризира с определена порьозност, или процентното съотношение между обема на порите спрямо общия обем на каменната маса. Порите в камъка са частично свързани помежду си, а техните размери определят в каква степен  се осъществява проникването на вода. Така се разграничават два вида повърхност – пропусклива и непропусклива. Свързаните пори във водопропускливата каменна повърхност оформят мрежа от канали, в които се наблюдава т.нар. "капилярен ефект". Пълзящата влага започва да влошава каменната повърхност, което води до:

 • постепенно увеличаване на порите в каменната повърхност;
 • образуване на пукнатини и ускоряване на ерозията;
 • разрушаване на ерозиралата повърхност под въздействие на киселинните дъждове;
 • промяна във външния вид на повърхността на камъка.
   


Настилка и облицовка от травертин     Източник: www.piatraonline.bg

Различните видове камък абсорбират в различна степен течностите. Гранитът например, е скала, с много ниска степен на абсорбция и в повeчето случаи не се нуждае от нанасянето на защитно покритие. За разлика от него мраморът е порест и има висока степен на абсорбция. Ако разлеете течност с различен цвят от цвета на мрамора, повърхността му може да се оцвети, ако не се почисти скоро след това. Отстраняването на подобен проблем става с диамантено шлайфане, което не гарантира пълното възстановяване на предишната визия.

Препаратите за импрегниране проникват до около 1,5мм в порестата повърхност на камъка, без да я запушват или да образуват повърхностен слой. Така се запазва и способността му да „диша“. Импрегнирането е превантивна защита, която възпрепятства навлизането на образуващи петна субстанции в каменната повърхност.

 Източник: www.piatraonline.bg

Третираният камък е лесно разпознаваемтечностите не попиват в структурата на обработения камък, е се задържат на неговата повърхност във формата на капки. Пазарът предлага най-различни препарати за импрегниране на камъни, отговарящи на специфичните нужди. Водата и замърсяванията остават на повърхността и по-лесно се почистват. Когато е нанесен правилно, импрегнаторът не влияе на структурата и на външния вид на камъка - не се наблюдава т.нар. "пластмасов ефект".


Източник: www.piatraonline.bg

Напротив, подсилва се естествения цвят и изпъкват уникалните детайли, които природата е рисувала в камъка. Повторно импрегниране е нужно едва след около 5 години и това прави поддръжката изключително лесна. Предлагат се и системи за перманентно импрегниране, които представляват комбинация от няколко вида проникващи препарати. Освен че предоставят гарантирана защита на камъка срещу течности и всевъзможни замърсители, те укрепват хоросана и не му позволяват да се рони.

  Източник: www.piatraonline.bg

Преди да започнете с нанасянето на импрегниращите препарати, каменната повърхност трябва да е добре почистена. Мръсният и мокър камък не е в състояние да поеме нужното количество от импрегниращия препарат. Затова повърхностите за импрегниране трябва да са чисти и сухи. Съществуват и почистващи субстанции за камък в концентриран или разреден вариант, предвид вида на замърсяването, като след почистването повърхността се измива обилно с вода. Важно е винаги да следвате указанията за полагане на импрегниращия препарат, който сте избрали. Ако пише, че трябва да се нанесе и втори слой, задължително изчакайте първият да изсъхне напълно.


Импрегнаторите възпрепятстват проникването на влага в камъка и в същото време запазват неговата естествена дишаща способност     Източник: www.piatraonline.bg

Предимства на импрегнаторите за естествен камък:

 • Възпрепятстват проникването на влага в камъка и развитието на плесен и мухъл;
 • Предпазват от образуване на петна от масла, мазнини, мръсотия, храна;
 • Подчертават натуралната красота на каменната настилка или облицовка;
 • Осигуряват устойчива на ултравиолетовото лъчение и атмосферните влияния защита;
 • Придават на основата така наречения „мокър ефект“;
 • Запазват естествената дишаща способност на камъка.


Естественият камък е инвестиция, чиято устойчивост във времето не изисква особени усилия и средства за поддръжка, но се отблагодарява с дълъг живот и усещане за неподправен досег с природата в атмосферата на дома, офиса или публичните пространства.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари