Защита на електроуредите, посредством катодниотводители

Повечето хора се притесняват, че пренапрежението в мрежата се предизвиква от външни фактори, както попадане на мълния или отпадане на част от електропроводните линии.
15.11.2012
инж. Полина Петкова
1438
Електроуреди, инсталции, пренапрежение, катодни отводители, токов удар
Най-добрият вариант е да се предвиди двустепенна защита.
Източник: http://www.tsquared.co.uk

Защо да използваме защита от пренапрежения?
Компонентите на днешните електронни устройства (от компютрите и другата черна техника, до някоя бяла техника като микровълновите например) са по-малки и по-деликатни в сравнение с техните предшественици, като същевременно са по-чувствителни към измененията на напрежението. Токовите удари траят милисекунди – една хилядна от времето за което вие мигате. Може да забележете мъждукане на лампите или компютъра ви да се рестартира без видима причина. Това са единствените признаци, които могат да ви направят впечатление, но този малък скок в стойността на тока, който протича през кабелите на вашия дом може да има много големи финансови последици за вас и да бъде пагубен за вашите електроуреди. 


Какво представляват токовите удари?
Повечето хора се притесняват, че пренапрежението в мрежата се предизвиква от външни фактори, както попадане на мълния или отпадане на част от електропроводните линии. Истината е, че мълнията е най-опасният причинител на токов удар, но изследванията показват, че между 60% и 80% от пренапреженията се получават следствие на източници вътре в самото домакинство. Обикновено те са следствие на включването и изключването на мощни консуматори в дома като климатици, хладилници, сушилни и др. Този род пренапрежения се наричат комутационни и са налични постоянно в мрежата.
С течение на времето тези отклонения, водят до преждевременно дефектиране на чувствителната електроника, като телевизори, компютърна техника и др. 


Как действа защитата от пренапрежения.
Обикновено тази защита разрежда стойностите на напрежението над работните. Катодните отводители се различават в зависимост от компонентите от които се състоят. Най-разпространеният вариант е варистора. Друга често срещана и сравнително евтина разновидност е газоразрядната тръба – арестор. 
Ценеровите диоди имат бързо време на реакция и ниско прагово напрежение на заработване. Проблемът при тях, е че могат да разреждат малки стойности на пренапрежения.
Най-добрият вариант и съответно най-скъпият е защита, която се състои от трите компонента – ценер диод, варистор и арестор.
Някои модели катодни отводители имат вграден предпазител. Ако стойностите на пренапрежението, което дойде по мрежата са прекалено високи, ще изгори предпазителя. По този начин след подмяната му катодния отводител ще работи нормално.


Обща защита на цялата къща.
Тъй като пренапреженията не причиняват пожар, защитните устройства не са нормативно задължителни. Въпреки това обаче, електро специалистите ги препоръчват горещо. Освен задължителната мълниезащитна и заземителна инсталация на къщата, е желателно в таблото да се монтира и паралелно защитно устройство от пренапрежения. Катодните отводители са широко разпространени и лесно достъпни, за всеки един потребител на електрическа енергия. 


За да се постигне цялостна и ефективна защита на електроуредите, най-добрият вариант е да се предвиди двустепенна защита. Това означава да се инсталира един катоден отводител в таблото на къщата и един във всеки контакт. 


Общата защита се монтира в главното електрическо табло на къщата. Тя  може да разреди до 40kA пиков ток преминаващ през електрическата мрежа на къщата. При нормални условия, токът на мрежата обикновено не надвишава 100A-200A. При наличие на пренапрежение в мрежата следствие от мълния или повреда по захранващата линия, защитните устройства засичат големите стойности на тока и безопасно го разреждат през заземителната инсталация на къщата. 


Защита инсталирана в отделните контакти.
За електроуредите с по-чувствителна електроника, като компютри и друга  черна техника, е препоръчително да се предвиди второ ниво на защита в точката им на присъединяване. В момента е широко разпространено в домакинствата да се използват разклонители с вградена защита от пренапрежения. Освен този вариант на пазара са налични и контакти за вграждане с катоден отводител.


Критерии на които трябва да отговарят устройствата, които купувате:
• Напрежението им на сработване да е 400V или по ниско;
• Да може да поеме 600J енергия или повече. Трябва да имате предвид, че 600J е минимума;
• Да защитава всички входящи линии в къщата. Пренапреженията могат да навлязат в къщата посредством кабелната телевизия или телефонната мрежа, следователно е желателно защитата да има тези видове розетки;
• Да има сигнална лампа.


Няма защита от пренапрежения, която да ви гарантира на 100% безопасност на електрооборудването, но със сигурност инвестицията си струва цената. 

Автор: инж. Полина Петкова
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари