Защита на дървесината от гниене и нападение от насекоми.

Чрез импрегниране с консервиращи и предпазващи химикали продължителността на експлоатационния период на дървесината може да се увеличи многократно.
14.03.2013
Инж.Симеон Йорданов 0887- 307 889
785
дървесина, дърво, защита на дърво, сглобяеми къщи, дървени къщи
Защита на дървесината от гниене и нападение от насекоми.
Източник: Инж.Симеон Йорданов

Дървесината е естествен природен продукт, които непрекъснато е подложен на въздействие от атмосферните влияния - дъжд, влага, сняг, вятър и слънчево греене. Със своята пореста структура и биологичен произход тя е много добро място за развитието на различни гъби и насекоми. 

Чрез импрегниране с консервиращи и предпазващи химикали продължителността на експлоатационния период на дървесината може да се увеличи многократно. За съхраняването на изделията от дървесина важна роля играе и средата, в която те се намират. Ако липсват необходимите хранителни вещества и климатични  условия за размножаване и развитие биологичните вредители никога не биха нападнали дървесината. Например, каменния саркофаг на египетския фараон Тутанхамон е бил положен в четири  втъкнати един в друг дървени саркофага от ливански кедър (Cedrus libani) обковани със злато. И до днес, 3250 години след изработката дървесината е запазила своите експлоатационни качества благодарение на естествените смоли намиращи се в ливанския кедър и сухата среда на съхранение в гробницата. 

Измененията, които настъпват при гъбни нападения са най-различни - от промяна на цвета и останалите физикомеханични свойства до пълното й разрушаване. Повредите причинени от насекоми се явяват под формата на бразди, ходове, канали или малки отвори – кръгли или елипсовидни, които отиват дълбоко в дървесината. Защитата на дървесината от тези вредители се осъществява чрез премахването на условията за тяхното жизнено развитие или създаване на неподходящи такива. 

Първата група методи цели подобряването на свойствата чрез процесите на хидротермичното обработване – сушене, пропарване, водно съхраняване, оросяване и кондициониране. С тези методи се постига временна защита на дървесината и частично подобряване на свойствата й. 

Втората група методи включва процесите на физикохимично и механично въздействие върху дървесината чрез вкарване в нейната структура на химични вещества. От тях най-съществено значение имат фунгицидите, инсектицидите и антисептиците. В зависимост от компонентите, от които са изградени препаратите биват флуоридни, борни, медни, фосфоросъдържащи и т.н. Арсеновите съединения са забранени в ЕС. Вещества поединично или комбинирано образуват различни обработваеми състави за дървесината – газове, пасти, течности, суспензии и емулсии.

Основите изисквания на  които те трябва да отговарят са :

 • ефикасност т.е достатъчна токсичност;
 • слаба измиваемост и голяма трайност – минимум до 80 -100 години;
 • проницаемост – лесно да се пропиват в дървесината;
 • да са безопасни за манипулация при нанасяне;
 • да нямат корозионно въздействие върху  обков, пирони и винтове;
 • да не нарушават механичните качества на дървесината;
 • да нямат миризма;
 • да са безцветни въпреки, че понякога умишлено се прибавят оцветители;
 • след третиране да не променят съдържанието на влага в дървесината;
 • обработените материали лесно да се слепват, лакират и боядисват;
 • да не повишават запалимостта на дървесината;
 • да не вредят на околната среда; 
 • да имат ниска и приемлива цена.

 

Все още няма открит консервант за защита на дървесината от гъбни нападения и насекоми, отговарящ на всички изброени изисквания. Затова се приема компромисно решение, като се дава преимуществено значение на едни за сметка на други изисквания.

 В зависимост от физикохимичните им свойства те се подразделят на маслени, разтворими в органични разтворители, водоразтворими и комбинирани. Тези продукти се доставят обикновено в концентрирано състояние и допълнително  се разреждат. Преди пропиването на дървените елементи се изпълняват всички механични обработки - рендосване, фрезоване, пробиване, засичане и други. Максималната влажност при която могат да се нанасят водоразтворимите химикали е 28 %.

При строителството на дървени къщи и конструкции едно от най-важните мероприятия е предпазването им от загниване на дървесината и нападение от  насекоми.
Технологичните методи за пропиване на дървесината се делят на три групи:

 • – под действието на дифузията, 
 • - под действието на капилярното налягане, 
 • - под действието на външно налягане /автоклавни методи/. 

В България практически се използват и трита метода. 

Най-голямо приложение от капилярните методи намират повърхностното обмазване, оросяването, краткотрайното потапяне и кисненето. Тези методи се използват при дървени детайли с малка влажност и се получава недълбоко пропиване на веществата. Пропиването чрез обмазване се изпълнява с широка четка или мече, като се изпълнява няколкократно през 1 – 2 часа. Пропиването чрез пръскане и оросяване се извършва чрез пръскачки със сгъстен въздух или течност под налягане. Пропиването чрез краткотрайно потапяне се осъществява във вани напълнени с антисептици. За капилярните методи най-подходящи са химикалите, които в течно състояние са силно токсични, лесно проникват в дървесината и трудно се изпаряват /карболинеум, креазотни масла, биохромати, разтвори на натриев флуорид и други/. Този метод не е достатъчно ефективен, защото дълбочина на проникване на химикалите в детайлите е от 1 до 3 мм.

Пропиването на дървесината чрез киснене се извършва във вани, снабдени с притискащи устройства за пълното потапяне на детайлите. Продължителността на процеса трае от няколко дни до няколко седмици. Това определя и дълбочината на проникване на химикалите – от 5 – 6 мм до пълно пропиване при киснене над 6 месеца.

Най-ефикасни и комплексни са методите, които се базират на прилагане на външно хидравлично или пневматично налягане. Те се изпълняват в специални съоръжения, обикновено с цилиндрична форма /автоклави/, които се запълват с разтвор под налягане. В системата автоклав – дървесина се създава и вакуум, който улеснява придвижването на влагата и пропиващата течност в дървесината. Внедряването на антисептиците по тези методи е обемно, дълбоко, равномерно и може да се контролира.. Най-подходящата влажност за пропиването на беловината на иглолистни дървесни видове е 17-25 %.

Съществуват различни методи за импрегниране под действието на външно налягане. В България при производството на дървени сглобяеми къщи и конструкции се използват тези чрез вакуум и високо налягане или с двойно вакуумното пропиване. Тези методи на импрегнация на дървесината са най-скъпи, но и най-ефикасни. Чрез него може да се постигне дори  до 100% пропиване на дървесината и се получава пълна обемна защита предпазваща дървесината в продължение на десетки години.

В някои материали е посочено, че добре изсушената дървесина е защитена от биологични нападения. Това е напълно погрешно и затова, за да се осигури дълготрайна защита на дървените елементи на конструкциите, е много важно  вложената дървесина да бъде предварително импрегнирана, за да се избегнат пораженията от биологични  вредители.

 Наскоро излезе от печат книгата Съвременните български дървени сглобяеми къщи. В нея се дават отговори на всички въпроси, които би задал човек относно този вид строителство включително и за неговата защита от гъби и насекоми.

E-mail: simo@dom-ex.bg 

+4
Автор: Инж.Симеон Йорданов 0887- 307 889
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари