Засаждане на пролетни цветя

През ранна пролет е и най-подходящо да пресадим някои цветя. Общото правило е, че младите растения се пресаждат всяка година, а по-възрастните веднъж на няколко години, според темпа им на растеж.
02.03.2020
Екатерина Бонева
7724
градина, луковици, пролетни цветя
Неустоимата красота и аромат на зюмбюла
Източник: www.ivalook.com

Пролетта е сезонът, в който е време да се погрижим за красотата на градината и да я превърнем в любимо място за отдих. И след като „размразим“ и почистим откритото пространство, е време за засаждане на цъфтящи пролетни цветя, които ще осигурят красиви пейзажи и свежи аромати през годината. 

Нужда от пресаждане

През ранна пролет е и най-подходящо да пресадим някои цветя. Общото правило е, че младите растения се пресаждат всяка година, а по-възрастните веднъж на няколко години, според темпа им на растеж. Почвата на цветята, които няма да се пресаждат е добре да се разрохква от време на време за по-лесно снабдяване с минерали и достатъчно кислород. Ако растението боледува често, корените му изпълват съда, а почвата е втвърдена, значи е време да помислим за неговото пресаждане. Важно е да се отбележи, че пресаждането на цъфтящите в момента растения трябва да се извърши след като прецъфтят. Някои растения, като олеандър, фуксия, декоративен банан, храстовидна хризантема се нуждаят от повече хранителни вещества, поради което трябва да се пресаждат всяка година.  

Пролетната градина не може без лалета www.szadenplanten.nl

Засаждане на луковици

Луковиците на ранните пролетни цветя се засаждат през есента, но засаждането им може да се направи и през февруари, само че в съдове. В градинските центрове се продават луковици, които са достатъчно снабдени с минерали и може спокойно да се заложат в подходящи саксии.

Важно е да изберем не много дълбоки съдове и да поставим на дъното им дренаж. По този начин ще осигурим безпрепятствено оттичане на излишната вода, а почвата няма да се преовлажни. Също е нужно да подготвим и самите луковици, като ги почистим от излишните люспи и се уверим, че растежният връх и коренчетата са в добро състояние. В момента на засаждането те са неугледни и сухи, но след няколко дни, при подходящи условия стават големи, здрави и силни. Луковиците на различните растения се засаждат по различен начин, тъй като изискват различна дълбочина на засаждане. Лалетата се засаждат под почвената повърхност, а зюмбюлът почти върху почвата. Могат да се оформят композиции с различни видове цветя. Красиви комбинации се получават от зюмбюл с хедера, мини кипариси с кокичета, минзухари и др. Засадените луковици  се изнасят на слънчево, но защитено от големи студове място. Подходящи за целта са остъклените тераси, неотопляеми стаи с южно изложение, стъклени оранжерии. 

Кои цветя да засадим през ранна пролет?
Времето е подходящо за засаждане на едногодишни цветя в сандъчета на балкона, като билки, теменужки и др. Сега можем да засадим невена, лобелията, петунията, а също сакъзче, бегония, астра. 


Спиращите погледа мускари      Източник: www.landshaftadvice.ru

Мускарите, известни още под названието кукувиче грозде, неминуемо създават спиращ погледа акцент в цветната композиция. Тези прекрасни цветя не изискват особени грижи за поддръжка, освен влажна и добре отцеждаща се почва и цъфтят надеждно година след година, като достигат височина 15 – 20 сантиметра. Цветовете им са предимно светло сини на цвят с бял ръб, но могат да се срещнат и вариации. След цъфтежа листата им започват да съхнат и отново се възобновяват през есента, което ги прави идеални за засаждане като многогодишна граница сред останалите цветя за градината. Семената им се засаждат в почвата на дълбочина 6 – 8 сантиметра. Изискват топло и слънчево до полусенчесто място в градината. Красиви комбинации се получават с лалета и нарциси.


Синият минзухар - щипка пролетно настроение във всяка градина      Източник: www.mediakatalogas.lt

Синият минзухар е цвете, което неминуемо ще провокира адмирации у гостите на дома. Среща се в зашеметяващо лилаво, разкошно жълто или чисто бяло – в хармония с пролетните емоции и настроение. Цветовете на синия минзухар са сред първите, които озаряват двора през късната зима и ранната пролет. Засаждането им е лесно и, ако се посадят много грудки още през есента, без никакъв проблем ще се размножат с течение на годините, образувайки свежи участъци. 

Заради своята универсалност, зюмбюлите са сред най-популярните и обичани цветя. Изглеждат еднакво привлекателно както в градината, така и отглеждани на закрито. Съвременните сортове поразяват с огромно разнообразие от багри. От тях се получават и неустоимо красиви и ароматни букети. Зюмбюлът е едно от най-предпочитаните луковични растения за форсаж (предизвикване на цъфтеж през зимата). В цветарските магазини се предлага богат избор от подготвени за това луковици, които се засаждат в саксия или се поставят в стъклен съд с вода. Придружени са от специална инструкция за отглеждането им. Можем да форсираме и зюмбюли от собствената си градина. Избират се едри, здрави, плътни луковици. Засаждат се по една или по няколко в саксии с рохкава песъчлива почва.

Какво би била една пролетна градина без лалета? Ще постигнем завладяващи композиции ако засадим микс от двойни лалета от вида “Paradise Mixed”, които разцъфват рано и внасят весела дъга от нюанси в градината. Подобно на зюмбюла и мускарите, те могат да стоят самостоятелно посадени или да се смесят с другите пролетни цветя. Комбинациите с късно цъфтящи видове ще осигури по-голяма издръжливост на оформения дисплей. 
 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари