Започва конкурсът на За Земята „Скритият живот на вещите“

В конкурса може да участва всеки със собствена илюстрация, дизайн или снимка, която предлага решение на проблемите със свръхпотреблението
03.02.2016
Екологично сдружение За Земята
23
конкурс, За Земята, екологично сдружение, екология, свръхпотребление
В конкурса може да участва всеки със собствена илюстрация, дизайн или снимка
Източник: www.zazemiata.org

От 2-ри февруари започва конкурсът на Екологично сдружение За Земята „Скритият живот на вещите“, с който целим да хвърлим повече светлина върху невидимия живот на продуктите и да покажем резултата  от прекомерното пилеене на ресурси.
Конкурсът за еко тениски, плакати и торбички започва от  2-ри февруари и е с продължителност един месец ( до 2-ри март 2016 г.).
В конкурса може да участва всеки със собствена илюстрация, дизайн или снимка, която предлага решение на проблемите със свръхпотреблението, свръхопаковането и бързото изчерпване на природните ресурси. Изображенията трябва да бъдат със силно и разбираемо послание и да представят посочените проблеми или техните решения. По-конкретно темите, с които може да се участва в конкурса са две:

  • Скритият живот на една обикновена вещ от ежедневието 
  • Изобретателно решение - алтернативи на изхвърлянето на вещите

Победителите в конкурса ще са 12, като всеки от финалистите ще има възможност сам да отпечата творбите си в една от избраната от него/нея категория - плакати, тениски и торбички след преминаването на кратко обучение по ситопечат. Резултатите ще бъдат представени по време на фестивала “Млади За Земята” на 26 март.
С този конкурс ще заложим на възможностите, които художествените форми ни предоставят, за да представим по един новаторски и различен начин тайния живот на предметите, за който рядко се замисляме. За много от продуктите животът съвсем на завършва, когато приключи неговата полза за нас. И така пътят на продуктите, които изпозлвам често остава невидим за нас, а той е свързан с използване и изхвърлянето на много ресурси, в които често има още много живот. В крайна сметка храним сметището или пък още по-страшно - завода за горене на отпадъци.
А решенията има и те са много – познати или все още неизмислени. Само част от решенията включва всичко, което би удължило живота на продуктите и предотвратило изхвърлянето им, например ремонт, поправка, еко-дизайн, намаляване на продуктите за еднократна употреба, ограничаване на ненужната консумация, споделяне (на транспорт, електроуреди, знания и умения), компостиране, използване на продукти от естествени материали и други, които може би вие ще ни подскажете.
Вашите предложения и идеи за участие на конкурса очакваме на електронен адрес sofs@zazemiata.org. Повече информация за конкурса може да намерите във Фейсбук страницата на конкурса или като ни пишете на посочения мейл.
Конкурсът се осъществява в рамките на Училище за устойчиво развитие и активизъм на За Земята и Приятели на Земята Европа, който насърчва неформални методи за екологично образование с акцент върху придобиването на практически умения и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.

 

Автор: Екологично сдружение За Земята
Закони Нормативна база Коментари