Запознайте се с победителите на престижния конкурс A'Design Award & Competition 2022

Най-добрите продукти, проекти и услуги в световен мащаб, които демонстрират превъзходен дизайн, технология и креативност, се награждават с наградата A' Design Award.
09.08.2022
Мила Стоянова
822
Източник: www.competition.adesignaward.com

A' Design Award, международните награди за дизайн, които управляват World Design Rankings, обявиха резултатите от най-новия си конкурс за 2022 година. Победителите очароваха публиката и журито със своите иновативни проекти и креативни продукти, като идеите на всички участници бяха разгледани детайлно от редица специалисти от различни страни и сфери на дейност. Събитието събра видни учени, влиятелни журналисти, утвърдени професионалисти в дизайна и опитни предприемачи от цял свят.

 

Интересът към наградата за дизайн беше изключително голям, с номинации от всички основни индустриални сектори, а записалите се бяха от различни краища на света. Във времена на глобализация талантът и добрите идеи не познават граници. Ето защо интересните предложения затрудниха максимално опитното жури при избора на победителите в този престижен конкурс.


Всяка година през пролетта се обявяват най-добрите дизайни ранкирани в пет нива: platinum, gold, silver, bronze и iron. Най-добрите продукти, проекти и услуги в световен мащаб, които демонстрират превъзходен дизайн, технология и креативност, се награждават с наградата A' Design Award. Тя е символ на върхови постижения в дизайна и иновациите. 


Участници от цял свят се състезават в следните категории: 
Индустриален дизайн – тук се оценяват дизайнте в областта на архитектурата, интериорния дизайн, както и този на превозни средства, машини и опаковки.
Комуникационният дизайн признава добрите дизайни в графичния дизайн, дизайна на взаимодействие, дизайна на игри, дигиталното изкуство, илюстрацията, видеографията, рекламния и маркетинговия дизайн.
Моден дизайн
Системен дизайн – Награждава участници за дизайна на услуги, стратегията за проектиране, стратегическия дизайн, дизайна на бизнес модела, качеството и иновациите.
Наградата за индустриален дизайн признава най-добрите дизайни в продуктовия дизайн, дизайна на мебели, дизайна на осветление, дизайна на уреди, дизайна на превозното средство, дизайна на опаковките и дизайна на машините.

 

Тук е и мястото да ви покажем част от победителите и техните иновативни архитектурни и интериорни проекти.


Вила Гилак от Давуд Салавати
 

  
Вила Гилак от Давуд Салавати. Източник: www.competition.adesignaward.com


Климатичната архитектура на традиционните сгради в тяхната еволюция може да бъде най-добрият източник на вдъхновение и да стои в основата на днешните идеи. Запознайте се с един от домовете на бъдещето: жилищна сграда изцяло съобразила архитектурата си с климата и природните източници на ресурси. 

Основната маса на сградата е оформена около централната ос, която е проектирана като интегрирано пространство. Във всички етажи има отвори към нея от четирите посоки, които предизвикват изтичане на въздушния поток и влага от вътрешността ѝ навън. Разтягането на фронтоните на коридорите около сградата контролира пряката слънчева светлина вътре в нея през горещите сезони и предотвратява повишаването на температурата. Наклонените и хомогенни покриви от четирите страни контролират дъждовната вода и накрая я насочват към пътека за събиране и повторно използване. Също така интегрираната покривна повърхност осигурява възможност за използване на фотоволтаични панели. Контролът на радиацията, влажността и въздушния поток в цялата сграда се извършва автоматично с минимална консумация на невъзобновяема енергия.

 

Архитектурата на Центъра Chengdu NBD от Уай Танг и Келвин Чу
 

  
Архитектурата на Центъра Chengdu NBD от Уай Танг и Келвин Чу. Източник: www.competition.adesignaward.com


Този център е създаден в отговор на претовареното движение в китайския град Ченджу. Ето една възможност да се отговори на това задръстване, като се търси начин за намаляване на надземния трафик. Разположен в близост до парк Jiaozi, екологичен парк Guixi и река Jinjiang, Chengdu NBD Center е един от първите от многото емблематични проекти в бизнес района Jiaozi Park. Като разширение на парка, целта на архитектите е била да създадат нова културна точка за града и тя да се превърне в място с екологична насоченост и ниски въглеродни емисии.


Езерна чайна маса от Ся Итинг
 

  
Езерна чайна маса от Ся Итинг. Източник: www.competition.adesignaward.com


LAKE е масичка за кафе изобразяваща движението. Тя е специално проектирана за съвременния интериор на дома. Придавайки на дървото чисто нов 3D стил на извита повърхност, този продукт удобно балансира движението и статичността и хармонично интегрира естетически елементи и функции. Визуалният поток добавя ефирност към модерното пространство вкъщи и предава усещане за шик и напредък на притежателите си. Вдъхновението идва от дълго практикуваните медитации на дизайнерите върху мебелите от масивно дърво, които имат способността да създават стабилна и тиха атмосфера в жилището.


Кресло Niemeyer II от Джоана Сантос Барбоса
 

  Кресло Niemeyer II от Джоана Сантос Барбоса. Източник: www.competition.adesignaward.com


Представяме ви един фотьойл с предизвикателен дизайн. Със силна история зад овалната си форма, творческият процес се развива в сплотен диалог между общия заоблен дизайн и фокуса върху правилното разположение на шевовете. Символиката е силна и това е самият дизайн. Сведени до същественото, дизайнът и детайлите създават грациозна симбиоза между форма и функция. Заобленият фотьойл е кръстен на бразилския архитект Оскар Нимайер и неговите заоблени форми са повлияни от Къщата на Canoas, проектирана през 1951 г.


Многофункционално огледало M+ от Пинг на Сюе
 

  
Многофункционално огледало M+ от Пинг на Сюе. Източник: www.competition.adesignaward.com

Това, което прави огледалото мултифункционално е съчетанието на закачалка за палта, огледало за обличане, огледало за обувки и табла за съхранение в едно устройство. Едно наистина практично решение за малки жилища, които разполагат с ограничено пространство в антрето. Според житейските навици на хората, базирани на принципа по-малкото е повече, мултифункционалното огледало им предоставя една вещ, интегрирайки в себе си няколко възможности, от които могат да се възползват практично в ежедневието си.


Нощни шкафчета „Платон и Аристотел“ от Даниеле Мецети
 

  Нощни шкафчета „Платон и Аристотел“ от Даниеле Мецети. Източник: www.competition.adesignaward.com


Вдъхновението, както лесно се досещате от името на проекта, идва от известната фреска „Атинската школа”, където Платон и Аристотел са представени заедно. Докато първият вдига пръста си нагоре, за да посочи пътя към доброто, вторият протяга дясната си ръка, като я държи висяща във въздуха, за да посочи обратния процес за постигане на същата цел. Платон и Аристотел е проектът за комплект нощни шкафчета, които, макар и подобни и комбинирани, са много различни едно от друго. Платон, лявото нощно шкафче, има развитие нагоре: правоъгълен пръстен го обхваща, поддържа и отслабва. В долната част има две чекмеджета, в горното три малки рафта за поставяне на книги, предмети или други вещи. Един изчистен дизайн, който същевременно пренася древна символика и цели практичност и удобство в ежедневието ни.

 

За още интересни продукти на победителите в конкурса A' Design Award & Competition 2022 можете да посетите страницата му ТУК 

Автор: Мила Стоянова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари