Запознайте се с къщите на бъдещето, вече и в България

Вече всички можем да участваме активно в нашето общо енергийно бъдеще! Това е посланието на експертите от германския изследователски институт „Пасивна къща”, които в рамките на три дни ще демонстрират
07.11.2013
ЕнЕфект
394
пасивна къща, енергийната ефективн, ЕнЕфект, Институт „Пасивна къ
Детска градина “Слънце” в Габрово: проект и строителни дейности. Сградата вече е пред завършване, като в момента се провеждат тестове за въздухонепроницаемост с цел сертифициране по стандарт „Пасивна къща”
Източник: ЕнЕфект

Вече всички можем да участваме активно в нашето общо енергийно бъдеще! Това е посланието на експертите от германския изследователски институт „Пасивна къща”, които в рамките на три дни ще демонстрират как пасивните сгради могат да направят устойчивото енергийно развитие възможно и достъпно.
Същевременно собственици на пасивни къщи ще разкажат от първо лице за своя опит. В България Дните на пасивната къща ще бъдат отбелязани с конференция и посещение на първата публична сграда, проектирана и изпълнена в „пасивен” стандарт – детска градина „Слънце” в Габрово.
Събитието ще се проведе на 8 ноември (петък) от 10.00 ч. в Ритуалната зала на Общината.
От 8-ми до 10-ти ноември 2013 г., за десета поредна година, вратите на стотици пасивни къщи ще бъдат отворени за посетители. Гостите ще могат да се убедят сами как енергийната ефективност и изключителният комфорт могат да вървят ръка за ръка. На много места ще бъдат организирани и опознавателни турове с квалифицирани консултанти. В Габрово, заедно с общинските експерти, пряко ангажирани в проекта, участие в събитието ще вземат проектантите на детска градина „Слънце” (официално сертифицирани от Институт „Пасивна къща”) и представители на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект и Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия.
 
 Независимо дали в Габрово, Ню Йорк, Франкфурт, Лондон или Брюксел, десетки хиляди хора ежегодно се възползват от възможността да посетят пасивна сграда и да добият преки впечатления за нея. По време на посещението на една пасивна къща бързо става ясно, че устойчивостта ù не се състои единствено от допълнителното количество изолация. Проектантите на пасивни къщи залагат на конструкции без термомостове и внедряват интелигентни вентилационни системи, които използват вече отработената енергия. Обръща се особено внимание на въздухонепроницаемостта на сградата, а тройният стъклопакет не е излишен лукс, а една от най-бързо изплащащите се инвестиции. Всички тези решения не само намаляват многократно разходите за отопление, но и подобряват значително температурния комфорт и качеството на въздуха, което от своя страна води до по-здравословни условия на обитаване и, в крайна сметка, до по-добър стандарт на живот.
„Пасивната къща е съществен фактор за успешна енергийна революция в Европа. За собствениците на пасивни къщи, обаче, най-убедителният аргумент е икономическата изгода“, казва проф. д-р Волфганг Файст, директор на Институт Пасивна къща и на Международните дни на пасивната къща. Една пасивна къща използва до 90% по-малко енергия за отопление и охлаждане, така че в повечето случаи всички допълнителни разходи по строежа ще бъдат възвърнати чрез енергийни спестявания само няколко години след въвеждането в експлоатация. С подобни нива на енергийна ефективност, разбира се, този стандарт напълно покрива разпоредбите на Директивата за енергийните характеристики на сградите, като не случайно е сочен за един от най-удачните варианти за дефиниция за „сграда с близко до нулево потребление на енергия”.
 
Дните на пасивната къща са събитие с глобално значение, организирано от Международната асоциация „Пасивна къща” и нейните партньори от десетки държави. Всички желаещи да се включат в събитието със своите пасивни къщи могат да се регистрират на адрес www.passivehouse-database.org. В България събитието се провежда с подкрепата на проектите “PassREg” и “EuroPHit”, финансирани от програма Интелигентна енергия – Европа на ЕК.

Автор: ЕнЕфект
Закони Нормативна база Коментари