Загадъчната Исландия - приказната страна на елфите и фиордите

Островът от лава и лед, от вулкани и гейзери, се намира точно под арктичния кръг.
22.01.2020
Лилия Лозанова
2731
Исландия, водопад Гълфос, водапад Детифос, водопад Свартифос, Рейкявик
Хвитсеркур - чудати скални образувания
Източник: VIA Travel Ltd. www.viatravelbg.com

Исландия е вълшебна страна, в която хармонично съжителстват противоположни стихии. Това е загадъчна земя от лава и лед, от вулкани и гейзери, минерални извори, които се ползват за отопление. Това е вторият по големина остров в Европа и най-големия вулканичен на планетата. Има площ от 101 826 кв.км, като 3/4 от  територията му са планини.
Исландия
се намира близо до артическия кръг, сред северния Атлантически океан. Северната държава е царството на десетки видове китове. Обаче има сурови условия и неслучайно тук са направени тренировки на американските астронавти, преди да излетят за Луната. Неспокойни вулкани и гейзери, величествени водопади и вечно топящи се ледници са основните „виновници“ за този нереален лунен пейзаж.

Самите хора тук живея между реалността и митологията, като над 50% от тях вярват в съществуването на елфи. Макар и в XXI век няма шанс да срещнете елф, то присъствието им се чувства индиректно. Не само в исландските саги, но и в чудноватите малки къщурки пред някои сгради, в криволичещите пътища, заобикалящи техните скривалища.


Кайра (Пъфин) - любопитното за тези птици е, че не биха полетели, ако погледът им не е обърнат към морето.     Източник: www.viatravelbg.com

Името на страната Исландия ( Ísland ) означава „ледена страна”.
То е дадено от норвежеца Фолке през 843 г. Природата е толкова различна от други части на света, че тук можете да посетите противоречиви природни чудеса. Близо 11% от площта  на страната е покрита с ледници, най-големият от които, Vatnajökull. Невероятната симбиоза между тях и околната природа създава уникални атракции. Например Jökulsárlón - голямо ледниково езеро, е изпълнено с гигантски айсберги, откъснали се от върха на ледника Breiðamerkurjökull.

Северният остров се е зародил именно благодарение на вулканичната дейност, като и до днес има голям брой активни вулкани. Обиколката на някои от тях е изключително преживяване. Вкочаненото сърце на заспалия вулкан Þríhnúkagígur има червени нюанси, които загатват за неописуема сила и разрушение.


Намаскард - земята на врящите кални ями и серни изпарения.          Източник: www.viatravelbg.com

Въпреки че климатът тук е субполярен океански, черните плажове привличат хиляди туристи.  Един от тях е Reynisfjara, превърнат в забележително място от черните базалтови скали, огромните пещери и гигантските скални образувания, брулени от силни ветрове. Иначе мрачният цвят на пясъка се свързва с тукашните митове за тролове и морски чудовища.

Другото природно чудо на тази магична държава са гейзерите, като произходът на думата е от исландски език. Най-удивителните геотермални басейни се намират в Landmannalaugar - естествен резерват с поразителна красота. Те са пръснати из цялата територия на острова, като страната има традиции в използването този ресурс. В Исландия има пленително природно богатство, събрано в национални паркове. В тях водопадите са едни от зашеметяващите атракции, наред с живописните пейзажи, внушителните ледници и черните плажове.
Това е царството на китовете и тук живеят десетки видове. Има вероятност да забележите някой от тях, особено от вида минке, клюномуцунест и гърбат кит. Обиколките по крайбрежните скали ще Ви осигури невероятното преживяване да зърнете морските гиганти.


Исландски коне - единствено представителите на тази порода имат 5 конски хода, за разлика от останалите, които имат 4.     Източник: www.viatravelbg.com

За ценителите на фауната са много интересни местните, мъхнати коне. Можете да ги доближите във фермата Фридхеймар. Интересен факт е, че исландските коне имат пет стъпки, докато останалите породи - само четири.

„Златният кръг” на Исландия - парк, водопад и гейзер.
Водопадът Гълфос, националният парк "Тингветлир" и гейзера Гейсир в долината Хаукадалур образуват маршрут, наречен The Golden Circle. Трите атракции се намират на не повече от два часа път с кола от столицата Рейкявик.
В „Тингветлир” природните красоти се преплитат с историята и географията.  Единствено тук можете да видите пукнатината, която се е образувала между евразийската и американската континентална плоча - разломът Силфра. В него видимостта е голяма и гмуркачите могат буквално да докоснат двата континента. Този феномен обяснява от геологична точка историята и настоящата вулканична активност на острова. Остров Исландия е все още съвсем млад и движението на двете плочи (отдалечават се една от друга с по 2,5 см годишно) провокира вулканичната дейност.

Друг интересен факт за парка е, че тук е основан исландският Парламент - през далечната 930 г. Нещо повече, това е най-дълго просъществувалия в световната история парламент, който остава тук  до 1798 г., когато е преместен в Рейкявик.


Гълфос - водопадът, който е с впечатляващи размери, попада в т.нар. "Златен кръг" на Национален парк Тингветлир.     Източник:  www.viatravelbg.com

В парка се намира една от емблемите на Исландия - „златният водопад” Гълфос. Той е един от най-мощните водопади в Европа със своята двойна каскада от 105 фута.  Водата в река Hvítá се движи от ледника Langjökull и се спуска на два етапа с обща височина 32 метра. Първата каскада е 11 метра, а втората – 21 метра. Това, което особено впечатлява е падането на водите в каньон, широк два километра и половина и дълбок 70 метра. Играта на светлината обсипва природното чудо в златисти отблясъци. Красотата му е особено пленителна през зимата, тъй като всичко наоколо е в сняг и ледени блокове.

Обиколката продължава в долината на горещите гейзери – Хаукадалур. Тук се намира кръстникът на всички горещи фонтани – гейзерът Гейсир. Названието му произлиза от исландската дума gjósa, означаваща „изригвам”. Открит е през XIII век. Той изхвърля гореща вода на височина 60м, с различен интензитет и сила. В някои години не е разпръскал жарката течност нито веднъж. Сега изригва едва 4-5 пъти дневно. На  400 м южно от него се намира се намира друг известен негов събрат - гейзерът Строхкюр. Хаукадалур непрекъснато се видоизменя, заради високата сеизмична активност в района.


Селяландсфос - най-красивият водопад в Исландия.      Източник: www.viatravelbg.com

Друга интересна дестинация са водопадите Селяландсфос и Скогафос и лавовото поле Елдхраун.
Селяландсфос е прекрасна феерия, родена от ледника Ейяфятлайокутл, където е и известният едноименен вулкан. Заслужено е сред топ 5 на най-красивите водопади в Европа. Висок е 60 м и малко известен факт е, че може да се мине зад прохладните му пръски.  Прелестта му е поразителна през топлите сезони, когато светлината образува шарена дъга на фона на околните поляни с жълти и виолетови цветя. Скогафос впечатлява не само с внушителност и очарование, но и с мистичност.

Има легенда, че  в пещера под водопада е заровено тайнствено съкровище – това на викинга Thrasi Thorolfsson. Той бил първият заселник в района на красивия водопад, учен човек, останал в историята със своя странен характер. Много иманяри са опитвали да открият златото и накрая един човек успял. Завързал с макара ковчежето, но имането не изплувало. Тази макара по-късно е използвана за направата на вратата на църквата в Скогар, а днес е една от атракциите на тамошния музей.


Детифос - най-мощният водопад в Европа.      Източник: www.viatravelbg.com

Водопадът се намира на река Скогара, като по нейното течение са се формирали повече от 20 други водопади. Те могат лесно да се разгледат с една обиколка по протежение на туристически маршрут.

Обиколката продължава към полуостров Дирхолей с неговите издигащи се от морето базалтови колони. От тук се вижда и далечният ледник Мирдалсйокутл с дремещия под него вулкан.
Следващата ни среща с изумителната природа на Исландия е обширното лавово поле Елдхраун (площ 565 кв.км). То се образува след едно от най-мощните и катастрофални изригвания в световната история. Това е изригването на вулкана Лаки, продължило 1783-1784 и е известно като Скафтарелдар (Огньовете на река Скафта).

Възможност за отдих предлага посещението в село Киркюбеярклаустур. Намира се на плато, близо до ледниковата река Скафта. От XII до XVI век тук е имало католически манастир, като последната част от името на населеното място – „клаустур” в превод означава манастир. Близо до селото се намира още една атракция – Киркюголф („църковният под”), естествен базалтов паваж, който всъщност представлява видимата горна част на дълбоки базалтови колони.

Пътешествие през ледници и фиорди.
Когато сте в царството на Ледената кралица, не може да не разгледате владенията ѝ. Възможност да се докоснете до дивата красота на страната предлага маршрута Скейдарорсандур (Национален парк Скафтафетл) - Вахтнайокутл - водопадът Свартифос - ледената лагуна Йокулсарлон – Хьофн - Дюпивогур – фиорд Берюфьордур – Брейдалсвик.

Националният парк Скафтафетл е сред предпочитаните дестинации в страната, поради интересния контраст между величествени ледници и свежа зеленина. В него има разнообразни природни феномени - каньони, долини, айсберги, ледени тунели и арки, ледникови езера.


Свартифос - черният водопад, известен с базалтовите колони, наподобяващи църковен орган.      Източник: www.viatravelbg.com

Едни от основните атракции тук са глетчерът Вахтнайокутл и Свартифос (Черният водопад). Ледникът е бялата „шапка” на Исландия и със своите 8,1 хил.кв.км е най-големият в Европа. Средната дебелина на леда е 400 м, а максималната – 1 000 м. В него има огромен кратер с горещо езеро.

Черният водопад дължи цвета си на базалтовите скали, които са с тъмен цвят. Базалтовите му колони били вдъхновение за исландските архитекти и това си личи най-вече в Халгримскирка - най-известната църква в Рейкявик. Невероятно е, че отдалече прилича на орган в огромна катедрала.

Природните красоти и традициите в Исландия са превъплатени в традициите, културата и забележителностите на столицата Рейкявик.
Неслучайно името на града означава ”Залив на парата”, тъй като се намира в залива Фахсафлоуи на Атлантическия океан. Разбира се, промишленото и битовото отопление се осигуряват от термалните води.


Халгримурскиркя (църквата Халгримур)     Източник: www.viatravelbg.com

Отправяме се към една от емблемите на града - църквата Халгримурскиркя. Със своята величествена 75-метрова кула, изпъква сред градския пейзаж. Наречена е на любимия на поколения исландци поет и свещенник Халгримур Петерсон, автор на „Химни на страстта”. Във вътрешността на сградата  посетителите се удивяват на  гигантския ѝ орган с 5275 тръби. Най-възхитителната особеност на храма е нейната кула - с двете си огромни колони, които имитират вулканичния исландски базалт. Туристите стигат до върха с асансьор, като пред тях се разкрива невероятната панорама. Пред църквата се издига статуята на Лейф Ериксон, за когото се смята, че е първият европеец, чийто крак е стъпил на американския бряг. Статуята е дарена на Исландия от САЩ през 1930 г. по случай 1000-годишния юбилей на исландския парламент – Алтингът.

В столицата на Исландия има забележителности за всякакви вкусове. Тук можете да  разгледате музеи, галерии, пристанище, стария град, Университета и какво ли още не. Археологическият музей има богата експозиция и е изграден на мястото на викингска къща. Той представя историята на северната държава по интересен начин, включително и с възможностите на съвременните технологии. Посетителите могат да се разходят сред силиконови човешки фигури на (герои от сагите) - велики вигинги, вещици, последния католически епископ и др.
По-нестандартна е експозицията на Музея на фалоса, където могат да се видят над 215 пениса на сухоземни и морски бозайници – от китове и моржове до хомо сапиенс.

Омагьосваща за туриста е разходката по тесните улички на Стария град, като в близост са Градския съвет, Парламента, езерото Тьорнин и парк Аустурвьолур. Заслужава си да видите пристанището, концертната зала Харпа с прозорци, които блестят като кристали, скулптурата Sun Voyager (Sólfar)- конструкция на викингски кораб.


Минералните бани Миватн - комплекс от геотермални басейни, наричан "северната Синя Лагуна".     Източник: www.viatravelbg.com

След това може да се прекоси река Елидар и долината Лаугардалур („долината на горещите извори”), която представлява спортно-развлекателен център с най-големия външен термален басейн в Рейкявик, ботаническа градина и зоопарк.

Столицата на Исландия е магнетична като самата страна. Защото в това късче земя посред ледения океан са събрани огън и лед, термални води и глетчери, лавови полета и зелени поляни.

Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари