Жителите на Токио отглеждат плодове и зеленчуци по покриви

Освен дейността на хората (автомобилите, парното отопление, климатиците и др.), която е източник на топлина, асфалтът на пътищата и остъклението на високите сгради улавят слънчевите лъчи и също повишават градската температура.
18.04.2011
арх. АнетаТрифонова
169
зелен покрив, глобално затопляне, зеленчуци на покрива

Град Токио е изправен пред проблеми, присъщи на всеки мегаполис - умножаващия се многократно ефект от глобалното затопляне, страховете за безопасността на храните и безработицата. Общинската управа подтиква фирмите и учрежденията да започнат да отглеждат селскостопанска продукция по покривите. 


Губернаторът на мегаполиса Шинтаро Ишихара насърчава собствениците на жилищни сгради да използват покривите си за овощни градини, за да се борят с феномена „градски остров на затоплянето”, с което да намаляват и глобалния проблем.


Спомням си времето, когато пред 1992 г. „Отглеждане на домати вкъщи” стана бестселър в Япония. Оттогава този процес е набрал голяма сила. От покривна градина на жилищен блок, който не е изключение, могат да се наберат домати, патладжани, краставици, тикви. Тези селскостопански площи са заинтересували веригата супермаркети „Мацуя”, която експлоатира обработваема площ върху жилищен блок в Гинза, един от шикозните квартали на Токио. Освен дейността на хората (автомобилите, парното отопление, климатиците и др.), която е източник на топлина, асфалтът на пътищата и остъклението на високите сгради улавят слънчевите лъчи и също повишават градската температура.Сред проектите за борба с този феномен е отглеждането на сладки картофи върху кооперация, извършвано от филиала на телекомуникационната група Ен Ти Ти. Сладките картофи растат много добре в суровата среда на покривите, огрявани от безпощадното слънце и брулени от силните ветрове. Големите листа на сладките картофи засенчват и охлаждат покрива. Те успокояват потребителите в Токио, притеснени за произхода на храната, защото Япония внася 60% от храните и напитките, които консумира. Жителите са загрижени за безопасността на храните след няколкото случая, предизвикали скандали с вносни, предимно китайски, опасни продукти.


Филиалът на Ен Ти Ти иска да отглежда селскостопанска продукция не само върху покривите на жилищните сгради, но и върху училищата, като се надява този бизнес да се разрасне из цялата страна. Освен положителното въздействие върху околната среда, зеленчуковите градини в градовете позволяват да се създадат работни места за безработни граждани.


Трудовата борса за временна заетост „Пасона груп” откри стопанство, този път под земята, разполагащо с шест ферми, които имат вид на лаборатории. Там се отглеждат зеленчуци, но също ориз и цветя, при подходящите условия - температура, влажност и светлина. „Искаме да насърчим японското селско стопанство, като накараме младите хора да работят в него с ентусиазъм”, обяснява Саяка Итами, началник на отдела за развитие на трудовата борса. Фирмата се надява да създаде нов вид работни места за младите японци и да започне да ги предлага на трудовия пазар.


Един от тях - 31-годишният Томохиро Китацава, е започнал работа в подземна ферма във финансовия квартал Отемачи, след като в продължение на няколко години се е занимавал с други дейности. Сега той отглежда салати в бившето подземие на една банка - неговото ново работно място, превърнато в зелено, топло и влажно кътче.


1. растителност
2. почвен слой – субстрат
3. дренаж
4. геотекстил
5. бетонен, дървен или стоманен разделител (бордюр)
6. слой чакъл или едър пясък
7. противокоренова мембрана
8. слой хидроизолация
9. грунд
10. вертикална изолация от полиетилен или стомана на парапета
11. равоъгълен бетонен модул с минимален наклон за дренаж 3 градуса
12. правоъгълен бетонен панел
13. финиш на тавана – гипсокартон
14. дренаж


Функционални пластове на екстензивен зелен покрив
1. покрив, хидроизолация
2. предпазен слой
3. дренажен слой
4. противокоренова защита
5. почвен субстрат
6. растителност

Автор: арх. АнетаТрифонова
Закони Нормативна база Коментари