Жилище без препятствия за хора със специални нужди

Как изглежда едно многофункционално и наистина удобно жилище за човек, който се придвижва с помощта на количка?
14.06.2014
Светлана Желева
469
къща, жилища, умна къща, хора с увреждания, къща за инвалиди
Сигурност и комфорт трябва да усеща всеки, който е принуден да се придвижва в количка.
Източник: http://www.bauen.de

Как изглежда  едно  многофункционално и наистина удобно жилище за човек, който се придвижва с помощта на количка? Строителните и архитектурните решения са на сайта www.bauen.de.


Най-важното за едно подобно жилище е да има много място и никакви стълбища и стъпала. Жилището без препятствия си личи още от входната врата. Тя трябва да е поне 90 см. широка, а другите врати у дома- поне 80 см. Дръжката на вратата трябва да е монтирана на височина от 85 см.  Логично, строителите са се отказали изобщо  вратите да имат прагове. По такъв начин е възможен достъпът във всяка ситуация до стаите за живеене и градината. Широки врати и  големи жилищни пространства, малко междинни стени осигуряват нужния комфорт. Обаче особено широки врати, през които дори  цяло болнично легло може да мине, не са необходими навсякъде в къщата, съветват специалистите.


Също и в банята е необходимо да има повече място. Опасността от подхлъзване или препъване трябва да бъде сведена до минимум. Подходящи решения за баня без бариери с добре обмислен и комфортен дизайн за хора със специални потребности предлага водеща компания за санитарна арматура и керамика.


Когато баня и тоалетна са заедно, то препоръчителната площ е 5.4 кв.м. В тоалетната трябва да се предвиди квадратура от 90/ 70 см, също толкова площ необходимо да се остави и за безпрепятствено влизане от WC-о в банята. Подходящата тоалетна чиния  трябва да е с опорно приспособление, включително и седалката.  


Един нисък умивалник с подходящи размери, чиято височина може да се регулира е особено необходим за хора с ограничена мобилност. Най-доброто решение е мивката да е с термостатен смесител с ергономична ръкохватка, който е безопасен и за малки деца, тъй като предпазва от изгаряне.  Ако жилището се обитава и от други хора, то е необходимо да има и умивалник на стандартна височина. 
Ваната и душът трябва да са поставени на възможно най-ниско ниво и да бъдат толкова големи, че човек, и седнал да може да ги ползва. За банята и тоалетната има много възможности. 
Често да се влезе във вана е мисия невъзможна. Това, което може да промени статуквото е монтиране на вана с врата, която прави по-трудно подвижния човек самостоятелен в грижата си за личната хигиена. 


Ключовата дума е умна къща - автоматично спукащите се и вдигащи се щори, електрически прозорец,  достъп на светлина, навес и много други уреди, които могат да се управляват дистанционно или чрез безжичен интернет. Това е не само ултрамодерно и удобно, но работи без бариери. Боравенето с различните видове техническо оборудване обаче предварително трябва да се изучи внимателно.


Планирането на допълнително средноголямо пространство на приземния етаж осигурява по-голяма мобилност и в напреднала възраст на човека в количка. Най-добре е спалнята да е разположена на партера. По този начин, всички често използвани помещения- баня, кухня, спалня,  всекидневна да са лесно достъпни. За площи на движение, без промяна на посоката трябва да се планира  пространство поне 1.20/ 1.20 м.  За хора в инвалидна количка е необходим радиус за свободно движение от  поне 1.50 м/ 1.50 м. Това важи в пълна степен и за кухнята. 


Килерът и таванското помещение могат да  служат само като склад за непотребни вещи или неизползваема техника.

+11
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари