Жилището на 2008 година - провокация и устойчив дизайн

Еко – осъзнат дизайн – въпреки че доста експерти предполагат сигурна умора на клиентите от темата зелено и еко, популярната тенденция тепърва ще се разгръща в нови измерения...
08.07.2010
Мая ЯНЕВА
6
устойчив дизайн, стъклени къщи, интериор
Жилището на 2008 година - провокация и устойчив дизайн
Източник: Още за къщата

ДИЗАЙН 2008
• Еко – осъзнат дизайн – въпреки че доста експерти предполагат сигурна умора на клиентите от темата зелено и еко, популярната тенденция тепърва ще се разгръща в нови измерения, следвайки обществената нагласа и стремеж към по-добър и пълноценен живот, в търсене на смисъла, вложен в устойчивия дизайн. „Арт екодвижение” това е формулировката, обединяваща идеите в дизайна и на жилищната среда. Движението предстои да се развива и да набира все повече привърженици. Мисъл и отговорност, водещи мотиви на новите разработки при материалите в строителството.
Осъзнат дизайн е „същата устойчива чувствителност”, която насочва все повече хората към възобновяемите ресурси и природосъобразните домове, изградени чрез съчетаване на  екологична и енергийна ефективност с нова и красива визия, захранвани от слънчеви батерии,  изолирани, за да не се губи ценна енергия, оборудвани с икономичен клас уреди...
•  Съчетаване на  външните пространства с цялостния дизайн на дома – “отворените навън” домове са предпочитани вече и от хора с определено консервативни възгледи, като начин на мислене и начин на живот. “Стъклените къщи” са  новите “ядра на технологията” изцяло в услуга на човека и неговата зависимост от природата, зависимост, която все повече се превръща в осъзната необходимост.
•  Меко металическо - металните отблясъци и ефекти, като символ на “новото време”, ще се срещат все по-нашироко и през 2008 г., но главно „приглушено металик”, което има изтънчеността на блясъка, но и необходимия комфорт и “топлина”, за да е лесно да се живее с тях.
•  Нестандартно и различно - търсенето на ново лице и неповторимост на дизайна с помощта на новите технологии, е тенденция, която ще се материализира в нови и необятни измерения, материали, изображения и текстури се прилагат с изненадващи и немислими доскоро похвати и приложения.
•  Комбиниране на традиционни и художествени елементи с нови технологии - интересът към художествените занаяти, материали и текстури ще се задълбочава. 
•  Интелигентни системи и уреди – “умните домове”, домовете от бъдещето са вече тук, доколко и как ще ги допуснем в нашия живот ще покаже времето. Тенденцията е към максимално елиминиране на нашите ангажименти към дома, улесняване и съкратяване на времето за обслужване на жилището за сметка на повече часове за релакс.

ИНТЕРИОРЪТ 2008
Всичко за зеленото GO GREEN!
 
Екологично и зелено. И двете думи изглежда проникват във всички сфери на нашия живот. Всичко трябва да бъде зелено: коли, къщи, прибори, мебели. През 2008г. фокусът е върху природни, органични, рециклирани продукти и материали. Все повече и повече интериорни дизайнери обръщат внимание на природата и проектират елегантни, стилни и красиви къщи.
 
Сиви, сини, металически цветове
Тези цветове определено ще заместят традиционното черно и бяло (поне този сезон). Естествените тоналности на камък и гранит продължават да бъдат актуални. Те са наистина дълбоки, многостранни и обещаващи.
Кожата навлиза във всички сфери на интериорния дизайн. Тя е абсолютният фаворит. Меките и нежни цветове са сред най-предпочитаните.
 
Аксесоари, изобилие и лукс в обзавеждането
Все повече дизайнери казват „Сбогом” на минимализма и смятат, че яркия и стилов дизайн не е всичко, от което се нуждаем за да създадем модерен дом.
Обграждането с повече аксесоари прави животa ни разнообразен и с прилив на енергия, одухотворен и забавен, организиран, но не строг: големи лампи, огледала, многопластовост, ярки цветове, нестандартност, неочаквани цветови комбинации и полилеи са наистина горещи попадения, вещи, носещи “послание”, задаващи въпрос, интригуващи, доста често и с лек ироничен привкус. Барок и лукс през призмата на интересното съвремие, където всичко е позволено, а фантазията не среща ограничения.
Контрасти и миксове
„Тематичните” стаи и дизайн остават на заден план. Не е в употреба обзавеждането на  кухнята в един стил. Провокация и миксове – с небивала популярност. Все повече хора искат да смесват цветове, материи и предназначение, да създават дизайн, в който казват сбогом на „тематичността”. Комбинациите ще бъдат непредсказуеми и повече от необичайни, например, фино и елегантно кресло с груба дамаска, абстрактна визия с ретро внушение, “очевидна прилика с нарочна разлика”, подвеждащ стерeотип, водещ до неочаквана развръзка... да, интериорът достига непредсказуеми висоти.
Зен не губи своята позиция поне за тези, които искат да живеят в мир и хармония.  

Автор: Мая ЯНЕВА
Закони Нормативна база Коментари