Жив огън в дома по един по-екологичен начин

Как да се наслаждаваме на живия огън в дома по един по-екологичен начин Горящата камина, е една от най-традиционната зимна гледка
14.10.2013
инж. Полина Петкова
320
интериор, камини, био камини, биоетанол, камини на етанол
Камина на биоетанол за стенен монтаж
Източник: http://www.vangviet.com

За съжаление това което стопля сърцето, не винаги е добро за околната среда. Въпреки, че гледката е доста красива, средната стойност на емисиите на фини прахови частици във въздуха от една конвенционална камина е около 20 пъти по-голяма, отколкото при печките на дърва, пелети, газ или нафта. Тази статистика би могла да развали и най-романтичната гледка.


Не само, че тези частици минават през комина и навлизат в атмосферата, но и в зависимост от типа на вашата камина се разпространяват и във въздуха вътре в къщата. Доказано е, че камините с отвор имат само 10 процента топлинна ефективност при изгарянето на дървата. Не е необходимо обаче да се лишаваме от красотата на горящия огън дори и ако искаме да бъдем по-„зелени”.


Подобно на всички други случаи в практиката, има екологични опции за замяна на обикновените камини, с такива, които също изглеждат достатъчно добре, но имат по-малко вредно въздействие върху околната среда. Същевременно като се вземе предвид, че има общности, които забраняват използването на дървата за огрев, тези опции стават все по-привлекателни.


Стъкло
Един от най-характерните примери за алтернатива на огън от дърва, е чрез цветни парчета темперирано стъкло използвани в газовите камини. Принципно те нямат много атрактивен вид и поради тази причина е необходимо да се използват декоративни елементи, които покриват газовата инсталация. Красивите ефекти се постига чрез цветни квадрати или овали от закалено стъкло, избрани така, че да отговарят на интериора в дома. Техните функции са да прикрият горелката, да отразят светлината и топлината от камината.


Това стъкло е устойчиво на топлина, запазва цвета си с течение на времето и не отделя никакви вредни емисии в атмосферата. Целта на тези декоративни елементи, е също така да събират и отдават топлина, като по този начин подобряват ефективността на камината. 


Денатуриран етанол
Камините на етанол са екологично чисти съоръжения, които представляват една добра алтернатива при замяната на традиционните такива. При тях се използва възобновяемо гориво – етанол. Той може да бъде различен тип – на база захар или царевица. За разлика от традиционните камини, тези на биоетанол не отделят димни газове. Те представляват един чудесен избор за отопление вътре и извън дома, понеже нямат нужда от допълнителна вентилация. Единствените продукти, които се отделят при горенето им са пара, топлина, вода и въглероден двуокис (еквивалентен на количеството отделяно при изгарянето на две свещи).


Камините на етанол се превръщат в един от най-популярният избор на био отопление. Те изцяло могат да заменят конвенционалните такива, като същевременно са изключително атрактивни, не само заради красивият реалистичен пламък, който създават, но и заради лесната им инсталация. 


Като цяло камините на етанол са направени от стъкло и стомана и се произвеждат в много на брой различни дизайни. Те могат да бъдат:


Настолни – малки и мобилни тези камини могат да бъдат позиционирани на различни места, в зависимост от това къде се намират обитателите на дома. Могат да бъдат поставени на масичката за кафе в близост до дивана, когато искате да си почивате и гледате телевизия или в центъра на масата в трапезарията по време на вечеря.


  • Част от камина – те са проектирани така, че да прилягат във вашата традиционна камина. По този начин може да се наслаждавате на живия огън без никакви неудобства.
  • Ъглови – те се поставят или монтират в ъгъла на помещението. При този тип биоетанолови камини се получава ефекта „плаващ” огън.
  • Единични пламъци – те се състоят от фундаментна основа, като създават илюзията че огъня излиза от пода на къщата.
  • Подови свободно стоящи – това са най-атрактивния вид от този тип камини.
  • Стенни – те имат тънък дизайн, специално за монтаж на стена.
  • Със стъклени корпуси – това са камини, които са обградени от стъкло от всички страни, така че да се постигне един забележителен външен вид.

 


Фалшиви трупи
Този вид алтернатива на дървата е направен от възобновяеми източници, които отделят до 80 на сто по-малко емисии при изгаряне. Те могат да бъдат произведени от натурален восък, рециклирани дървени стърготини, соя, просо и дори от употребявано кафе.


Използвайки този вид източник на топлина, се постига не само по-ниски нива на замърсяване във въздуха, но и по-малко замърсяване на традиционните камини.


Ако вече имате камина на конвенционални горива, а искате домът ви да е по-екологичен не се отчайвайте. Винаги може да я преустроите в някои от гореописаните опции. В зависимост от избора който ще направите, може да я реконструирате сами или да ви се наложи да използвате услугите на специализиран персонал. 

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари