Живите елементи в интериора

В търсене на начини за поддръжка на въздуха в дома чист и здравословен, с ниво на замърсяване в допустимите граници, НАСА съвместно със Съюза на ландшафтните архитекти в САЩ са провели изследване.
17.02.2011
ланд. арх. Анита Янева
2030
интериор, озеленяване, стайни растения, кислород, зелени акценти

Въздухът в големите градове е изключително замърсен и с високо съдържание на газове и прах. Нашите домове са се превърнали в рай за развитието на алергени и токсични химикали, които предизвикват различни болести. В търсене на начини за  поддръжка на въздуха в дома чист и здравословен, с ниво на замърсяване в допустимите граници, НАСА съвместно със Съюза на ландшафтните архитекти в САЩ са провели изследване. Те посочват растенията, които не само могат да живеят у дома, но са източник на  дневното количество кислород, необходимо на човека. Тези растения са особено подходящи за хора, които имат белодробни проблеми и алергии. Според изследването фаворитите за дома са Areca Palm, Sansevieria и Epipremnum aureum.
Areca Palm е най-подходящото растение за вашата дневна.
Тя е идеален овлажнител на въздуха, премахва въглеродния двуокис и токсините от въздуха.
Sansevieria или растението, популярно още с названието “свекървен език”, е особено подходящо за вашата спалня. Въпреки че повечето растения през нощта се нуждаят от кислород, сансевиерата прави точно обратното – тя осигурява необходимото съдържание на кислород, докато спите.
Epipremnum aureum – това растение е сред фаворитите за дома. То отстранява от въздуха формалдехида и редица вредни химикали. Подходящо е за всяко помещение в жилището.


Преди да декорираме със зелени акценти нашия интериор, трябва да се съобразим с множество фактори:
 - какви растения са подходящи за даденото помещение;
 - кое е точното място, подходящо за интериорно озеленяване;
 - да се съобразим с количеството светлина, налична в помещението (тъмните стени абсорбират светлината);
- да преценим какво е количеството светлина през по-голямата част от годината, за да изберем сенколюбиви растения, светлолюбиви или такива, които се нуждаят от средно интензивна светлина;
- какви растения харесваме
- какво подхожда на цялостния интериор – може да подберем такива растения, които са познати с названието  архитектурни, растения с цветни и пъстри листа или цъфтящи.


Друг важен въпрос при интериорното озеленяване са съдовете, в които ще засадим нашите стайни растения. Има широка гама материали, от които са изработени саксиите, кашпите и сандъчетата – глинени (рустик), порцеланови, керамични, метални, пластмасови. Добре трябва да се прецени и размерът на помещението, което ще аранжираме с жива растителност. Ако жилището ви е на ниво проект, а вие сте любители на зеленината в дома, тогава може да предвидите специално място, където да подредите растителността.
За да се създаде приятен акцент с растенията в дома, те могат  да се разположат по различен начин, да се оформят като група, да се наредят на нива. За максимален ефект трябва да се комбинират различни видове стайни растения. Основната класификация на  интериорните растения ги разделя на следните групи: архитектурни, катерливи, висящи, цъфтящи и пъстролистни. 


Архитектурните растения се ползват като акценти, поставят се самостоятелно на видно място в интериора. Те могат да се ползват и като част от етажна група, да служат като зелена преграда или да запълват дадено празно пространство в помещението. Такива са дифенбахията, фикусът, драцената, палмите, циперусът, юката и др.
Катерливите растения могат да бъдат цъфтящи или листнодекоративни. Те са бързорастящи и добре облистени. По-популярни видове са филодендронът, монстерът, пасифлората, цисусът.
Висящите растения са много приятни и ефектни и могат да бъдат самостоятелно аранжирани във висящи кошници или поставки. Такива са колумнеята, хлорофитумът, нефролеписът.
Цъфтящите растения цъфтят в различни цветове и затова е добре или да не се съчетават, или техният цъфтеж да е последователен във времето. Красиви цъфтящи са бегонията, зюмбюлът, рододендронът, цикламата, пеларгониумът. Те могат да се съчетаят в групи с листнодекоративни.
Пъстролистните са особено популярни стайни растения. Те са с различна цветна краска и се ползват като единични растения във вътрешното пространство. По-популярни са бегония Рекс, кордилине терминалис, каладиум.


Зеленината отдавна се е превърнала в неразделна част от интериора. С подходящо аранжиране растенията могат да се превърнат в интериорен елемент с пречистващо действие върху въздуха у дома. Посредством стайните растения ние осигуряваме късче природа в нашите домове. Природните елементи в интериора са източник на жизненост, създават приятна атмосфера и действат антистресово.

Закони Нормативна база Коментари