Жеравна – все така притегателна между днес и вчера

Когато през недалечната 1958 г. Жеравна била обявена със закон за архитектурен резерват, едва ли някой е очаквал, че малкото планинско село ще стане световноизвестна туристическа дестинация...
13.11.2010
Даниела Арнаудова
271
дървени къщи, резерват, архитектурен, Жеравна, възрожденски
Източник: Снимки: Димитър Шиклев

Когато през недалечната 1958 г. Жеравна била обявена със закон за архитектурен резерват, едва ли някой е очаквал, че малкото планинско село ще „изкачи” върховете на световноизвестна туристическа дестинация. Предпоставките за това са блестящи. Село Жеравна се намира в малка котловина в източната част на Стара планина на 630 метра надморска височина. Днес в Жеравна има 330 къщи и около 500 жители, но пък прекрасният климат привлича над 20 000 туристи, при това всяка година. 

Жеравна


Отидете в Жеравна най-малкото за да се убедите в тези факти. Или просто за да видите прочутите къщи на Жеравна. Дори днес те са едно от чудесата на българския майстор строител. В автентичния си възрожденски облик са едноетажни или двуетажни дървени къщи, заобиколени от каменни стени. За градежа им навремето използвали дъбови дъски, а това, което ги отличавало от другите, били широките веранди и издадените до два метра стрехи. Някои от къщите, които виждате в Жеравна, са на повече от 300 години. Отличителният им елемент обаче си остава завършеният архитектурен образ и неповторимата  художествена форма. Подредени по цялата дължина на главната улица или по множеството тесни калдъръмени улички на Жеравна, те са следвали едно просто правило – всеки първи етаж изпълнявал ролята на дюкян или работилница. В това, разбира се, няма нищо случайно – занаятите са били на почит във възрожденска Жеравна. Тогава населението й наброявало 4000 души, а основен поминък било овчарството. Така постепенно покрай него се появили и занаятчиите – обущари, абаджии, кожухари, чехлари, златари, както и дърводелци, ковачи, месари, фурнаджии, бръснари, кафеджии. Търговията си е търговия, но Жеравна ще ви предложи и своите културни забележителности. 


За тези, които имат афинитет към църковните дела, ще е добре да посетят църквата „Св. Никола”, построена в далечната 1834 г. Ако повече ви изкушават музеите, изборът е още по-богат. „Историята на Жеравна” е подредена в къща музей „Сава Филаретов”, а експозицията „Бит и култура на Жеравна през Възраждането” – в къща музей „Руси чорбаджи”. Най-интересната подробност от историята на Жеравна обаче си остава фактът, че именно тук е направен преписът на “История славянобългарска”. Това не е случайно – Хилендарският манастир е имал свой метох в селото, който е запазен и до днес.        

      


Селото е известно и с многобройните си чешми с причудливи чучури, коя от коя по-красива. „Захранват” ги множеството извори в околността, повечето от които се вливат в чучурите на чешмите Кринча, Старча, Зайковка от едно време. 
 


 

Автор: Даниела Арнаудова
Закони Нормативна база Коментари