Ефирна сграда, стабилно стъпила на своя каменен постамент

Къщата се намира в едно изключително красиво място - с. Емона.
08.07.2010
Даниела Арнаудова
478
интериор, сграда, тераса, къщи

Проект: „АРКО студио”, арх. Петко Костадинов

Предистория 
Собствениците са младо семейство. Те имали малка постройка на Черноморието, където „спира” Стара планина. „Нещо като монолитно бунгало с изба и две стаи на втория етаж.” – накратко обяснява арх. Костадинов. Първоначалната идея е да се направи пристройка към това бунгало. Така тръгва разработката на проекта на сградата, част от която е и преустроената стара постройка. „Към нея сме апликирали пластично тяло с кръгла тераса, зад която се ситуира дневната. Съвсем пестеливо сме търсили една лаконична форма и също толкова лаконичен обем, които да не влизат в дисонанс с тази чудесна природа.”

Мястото, което остана незабелязано   
Къщата се намира в едно изключително красиво място - с. Емона. „Това е малко селце, което се намира точно на края на Стара планина, на нос Емине. Самото село има около тридесетина къщи и още толкова вили, по пътя към плажа на Иракли, прочутата защитена зона, превърната в природен резерват. Единственият минус от пътешествието е лошият път. Мястото е достъпно единствено с джип. Затова селото остана сякаш незабелязано.” Към думите на арх. Костадинов можем да добавим само, че селото е „открито” от някои известни интелектуалци - тук е къщата на прочутите пианисти Константин и Джулия Ганеви, прекрасна сграда в романски стил. В това село са намерили уединение за своето творчество много художници и писатели.

Теренът в своята най-висока точка
Главната особеност е, че селото е разположено на стръмен терен. „Нашата” вила е ситуирана върху най-високото място, на около 200-250 м над нивото на морето. Оттук  се открива невероятна панорама, която покрива близо 240 градуса. Това рефлектира в проектното решение. Изведена е кръгла композиция с тераса, която обхожда цялата къща, с изключение на западната страна, която е обърната към последните склонове на Стара планина. 
„Селото има много приятна атмосфера, къщите са разпръснати така, че да няма усещането за улична застройка. Липсва близкият контакт между къщите. Това в известна степен създава усещането за въздух около сградите. Но пък всяка от тях има предимството да бъде ситуирана просторно и да изглежда независима и необвързана с нищо друго.”

Материалите, които си „играят” с контраста
„Използвали сме традиционните строителни материали. Сградата е със солидна стоманобетонна конструкция, с много добра изолация. От нас се изискваше да подберем най-доброто, което може да се направи като облицовка. Работили сме на принципа на контраста, не сме търсили някаква регионална или органична архитектура, за да я свържем плътно с терена. Напротив, искахме да се получи известно откъсване, една съвсем съвременна и ефирна сграда, която да стои на своя каменен постамент.”

Партерът е облицован с естествен камък, който продължава по двора, терасите, цялата вертикална планиравка. „Идеята ни обаче беше друга - същинската част на сградата да плува във въздуха, върху колони и така да бъде в контраст с типичния регионален материал, характерен за района - камъка. Така върху една каменна основа сме поставили лека, светла сграда, поставена върху стабилна хоризонтала с нейния пластичен полуцилиндрчен обем”. 

Интериорът, който прелива в екстериора  
„Аз като проектант съм се ограничил в разработката на настилките на терасите, коридорите и стълбищата. Интериора е дело на инвеститорите. Разбира се, винаги съм ги подкрепял със съвети.” Вътре е следвана линията на една съвременна архитектура, много чиста като форми, с максимално остъкляване към външния свят. Сградата е изцяло за лятно ползване, затова е потърсено пълно преливане на интериор и екстериор. Това се постига веднъж чрез мощното остъкляване по фасадите и втори път - чрез стъклени завеси, които се отварят като хармоника. „Целта е да се получи покрита тераса, като дневната става част от нея. В топлите дни и вечери цялата тази стъклена стена се събира в двата края и така се получава много приятна обстановка.”

Високото техническо оборудване - част от концепцията
Въпреки малката си площ, къщата предоставя възможност за обитаване от голяма група хора. На тяхно разположение са трите спални, оборудвани според всички изисквания на едно модерно жилище: с високо ниво на техническото оборудване, с подобаваща климатизация и немска отоплителна система. Вилата разполага със собствена система за снабдяване с вода, има монтиран хидрофор в двора. За комфорта на обитателите към всяка спалня е предвидена и баня. За вечерите е изградено специално барбекю, където да може да се подготвя храна за голяма компания. „Сам по себе си дворът не е голям, затова не сме предвидили басейн тук”, казва арх. Костадинов. Място за него обаче е намерено върху една от терасите на покрива на съществуващата някога малка вила. Така цялата къща е подчинена на прекрасните гледки, откриващи се на изток, юг и на север.

Автор: Даниела Арнаудова
Закони Нормативна база Коментари