Ефектни аксесоари за разкрасяване на дома

Със сигурност бихме искали да направим дома си уютен и интересен както за нас самите, така и за близките ни.
15.03.2015
Румяна Бонева
498
интериор, декорация, аксесоари, обзавеждане, украса за дома
Вдъхновяващо съчетание от етно мотиви.
Източник: www.blog.decoratorsbest

Със сигурност бихме искали да направим дома си уютен и интересен както за нас самите, така и за близките ни.Можем да разкрасим и освежим интериора и то с минимални средства, като всичко, което ни е необходимо е ведро настроение и известна доза вдъхновение.Независимо от това дали ни предстои да обзавеждаме новият си дом или просто искаме да придадем вълнуващо излъчване в помещенията, необходимо е да помислим и за аксесоарите към  цялостното обзавеждане. Точно те са детайлите, които никога не остават незабелязани и неминуемо ни зареждат с настроение. Спокойствие, романтика, авантюризъм или артистичност - за да бъде правилно “прочетено” тяхното послание е добре така да подберем всеки един детайл, че да внася ентусиазма и въодушевлението, които желаем.

Ето няколко оригинални идеи, които може да ни послужат при избора на естетични аксесоари за нашия дом:


Игрива композиция с огледала за стената.    Източник: www.alientel.com

Картини, снимки или огледала за стените
Много често имаме чувството, че нещо липсва в облика на някоя от стаите, било то във всекидневната, спалнята или траперзарията. Тук е мястото да акцентираме с оригинална картина или декоративни панели на стената, с които да изразим предпочитанията си за мода и стил. Необходимо условие е нюансите на произведението  хармонично да кореспондират с основният цвят на стените. По този начин те ще изглеждат като едно цяло без да придават натрапчив вид.

Колекция от любимите ни снимки, облечени в нежни рамки също е интригуваща идея. Поглеждайки към тях всеки път ще се връщаме към радостните спомени. Огледалата – не само визуално ще уголемят пространството чрез ефекта на отражение, но и перфектно ще декорират стените,  ако ги съчетаем в оригинални  композиции  и форми.


Поразително съчетание на аксесоари с етнически елементи.    Източник: www.patchworkmattor.n.nu

Закачливи килимчета на пода
Особено в случаите, когато незаетото от мебели пространство е малко, килимчетата са чудесен аксесоар за добавяне на топлина и уют, върху дървена или всякаква друга повърхност на пода. Впечатляващ вид ще придадат вдъхновените от природата и традиционните флорални текстури в тях, а също така и шеговитите надписи и послания. Последните са изключително подходящо решение за създаване на ведро настроение в банята.

Декоративни възглавнички и одеяла за леглата и диваните
Един от начините да освежим цветовете в мебелировката е да претапицираме мебелите в избрана от нас интересна дамаска и съответно да сменим ковертюрите и покривките на леглата. Тъй като в повечето случаи тази опция е свързана с повече разходи, нека да помислим за по-лесния вариант – Да! Декоративните възглавнички! Те са почти задължителен аксесоар в интериора на модерния дом. Дали ще ги изработим сами или ще ги купим, със сигурност ще спестим доста от средствата си пред това цялостно да „преоблечем“ мебелите.


Преливане на цветовете в модерната декорация.    Източник: www.innatcascade

С неизчерпаеми варианти от комбинации в цветовете и тъканите, като разноцветни бонбони, малките меки възглавнички съживяват облика на дивана и му придават завършен вид. По правило те трябва да се съчетават с пердетата и с поне един от цветовете в мебелировката. Тук обаче можем да експериментираме като си позволим да съчетаем и повече цветове или ярки детайли. Необходимо е правейки това, да изберем комбинация от нюанси, които са от една цветова гама. По този начин ще избегнем претрупаната визия. Когато диванът е в по-тъмен десен, е добре да разположим по-малко на брой възглавнички в контрастни цветове. Декорацията с възглавнички е подходящо решение както за всекидневната, така и за спалнята и детската стая.


Хармонична комбинация от артистични аксесоари.    Източник: www.nauticasac.com

Вази, свещници и произведения на изкуството
За елегантна и артистична визия на интериора може да украсим рафтовете и етажерките с изящни произведения на изкуството. Ако разполагаме с интересни обемисти скулптури, позиционирането им на пода също е оригинално решение. Върху холната маса ще изглеждат очарователно ефектните порцеланови или стъклени вази и фруктиери. Екстравагантен вид придават малките камъчета, боядисани или в натуралните им цветове. Ексцентричните свещници и ароматни свещи ще внесат неповторима романтика и спокойствие. Всеки един от тези аксесоари трябва да се съчетава и да предава стила на останалите, като по този начин се осъществява фино преливане с цялостния дизайн в помещението.

Цветята 
Дали ще ги обособим в отделна стая или ще ги разположим във всяка една, цветята неизменно създават онази връзка с природата, от която всички се нуждаем. Поради тази причина те винаги присъстват в украсата на дома. Представени в пленяващо декорирани саксии с нестандартни изработки растенията ще придадат неповторима свежест и очарование. Можем и сами да променим до неузнаваемост визията на старите глинени саксии като ги облепим с мозаечни елементи, миди или дори монети. Ефектът е наистина поразителен и определено надхвърля очакванията.

Сезонна декорация
Празничните дни и смяната на сезоните винаги са ни вдъхновявали с оригинални идеи за това как да пренесем характерните краски от природата в дома си. Изключително голямото разнообразие от празнични аксесоари перфектно може да допълва избрания дизайн в интериора. Декорация с цъфнали клонки от дърветата или разноцветни есенни листа ще внесе неповторим уют и свежест  в коридора или всекидневната.

Със сигурност вече си представяме как би изглеждал нашият дом след тези интригуващи идеи. С настъпването на пролетта – нека последваме въображението си във вдвъхновяващи решения за украсата на дома за предстоящите Великденски празници.

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари