Ефекти за камината с декоративен камък

Декоративнят камък е един от най-популярните напоследък материали за облицовка на камината.
14.11.2014
Антоанета Салфидж
807
къща, интериор, камини, облицовки на камини, камък за облицовка
Избирайте декоративния камък на живо, а не по каталог.
Източник: Интернет

С декоративния камък се постигат визии, сякаш направени от истински камък и също толкова дълготрайни, само че много по-евтини и лесни за поставяне.


Ето някои от предпочитаните предимства на декоративната каменна облицовка:


  • Безопасност и екологичност, гарантирана при производството от натурални продукти;
  • Топлоустойчивост. Декоративният камък е подходящ за повърхности, които се нагряват до 70 градуса. В този случай обаче облицовъчното лепило също трябва да е термоустойчиво;
  • Податлив на обработка. Декоративният камък е удобен и лесен за работа. От него могат да се направят елементи с най-различна форма;
  • Широк избор. Разнообразните видове на декоративния камък са толкова много, че позволяват да се осъществят и най-нестандартните дизайнерски решения. И това се отнася не само до повърхностите и формите, но и до цветовете на камъка;


На външен вид декоративният камък е напълно идентичен с природния му аналог, но е много по-евтин.

Как да избирате декоративния камък за камината
Предимствата на декоративния камък може да се превърнат и в негови недостатъци, ако не знаем как да ги употребяваме. Съществува реален риск например, да купим и залепим неподходящ и даже грозен модел на камък, само защото сме се изморили при избора и както често се случва сме купили нещо, единствено, защото трябва да вземем някакво решение.


Следващите наши препоръки за избор, ще внесат подредена последователност в етапите на покупката и ще ви помогнат да направите добър избор.

1. Избирайте декоративния камък на живо, а не по каталог.
Така максимално точно ще прецените неговата повърхност и цвят не само на дневна светлина, но и на изкуствено осветление. Фактурата е добре в максимална степен да се доближава до натуралния първообраз. Имайте предвид че подобни съвършенства се постигат само от водещите фирми в сектора.
2. Обърнете внимание на лицевата страна на декоративния камък.
Не трябва да виждате пори. Наличието им говори за това, че сместта е била лошо смесена и преработена. Опасно ли е това? Да. Порите могат да пораснат до пукнатини, в които да се натрупа влага.
3. Преценете степента на оцветеност на камъка – трябва да е равномерно нюансиран.
Това е важно, защото с времето добре оцветеният  декоративен камък няма да промени цвета си. Някои производители са намерили лесен начин за визуална заблуда на  клиента – първо произвеждат камъка и след това го оцветяват. Правилната технология изисква пигментите да се поставят още в разтвора преди изпичането на сместа.
4. Интересувайте дали производителя предлага и допълнителни декоративни елементи към колекцията – ъгли, цокли, бордюри.
Даже и да не са ви необходими наличието им ще ви покаже, че производителят е на високо пазарно ниво. Поинтересувайте се също за самата компания – къде е ситуирана, от колко години е на пазара. Това ще ви помогне да си изградите представа и за качеството на самите продукти.
5. Търсете информация за изходните материали, от които са произведени декоративните камъни.
Сред световните лидери днес са белият цимент на датската компания Aaborg и немския пигмент Bayer. Немският оцветител на този етап държи първите позиции в света по светлоустойчивост и безопасност. От Bayer  заявяват, че техните цветове за декоративен камък не се изменят минимум 25 години – нито от слънце, нито от дъжд.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари