Етикетът на хранене в Япония

Много хора, които посещават Япония, са впечатлени от разнообразието на храни, които се предлагат там. Но от друга страна, много хора се чувстват притеснени от етикета на хранене и начина, по който трябва да се хранят в Япония.
07.12.2007
Мая Янева
115

Много хора, които посещават Япония, са впечатлени от разнообразието на храни, които се предлагат там. Но от друга страна, много хора се чувстват притеснени от етикета на хранене и начина, по който трябва да се хранят в Япония.

Дали ще ви се случи някога да посетите страната на изгряващото слънце, да се храните в японски ресторант или ще ви се наложи да уважите тематично парти или да организирате такова в собствения си дом - със сигурност ще ви е от полза да се осведомите за някои от традиционните японски ястия и най-вече за специфичните прибори и начин на хранене. 


1. Itadaki-masu & Gochisou-sama - Итадаки-масу и Гочисоу-сама
Най-важното в етикета на хранене в Япония е да казвате традиционните фрази преди и след хранене. Японците казват „Itadakimasu” преди хранене и “Gochisou-sama” след хранене. Тези фрази означават благодарност за храната и също показват началото и края на храненето. Ако се храните с японци, опитайте да кажете тези фрази. 


2. Етикет при хранене с пръчици
Японците ползват ножове и вилици за западна храна като стек и спагети например. Ползват също лъжици за блюда като ориз с къри, яхния и десерти. Най-употребяваният инструмент за хранене в Япония обаче са пръчиците. Ресторантите в Япония предлагат дървени пръчици за еднократна употреба .

Едно от правилата при хранене с пръчици е да не се подава храна от твоите пръчици в пръчиците на някой друг или обратното. Причина за това е табуто, свързано с обичая да се предава от ръце в ръце праха от кремираното тяло на покойника при погребенията в Япония.

Когато вземете храна от големите блюда за сервиране, можете да ползвате за целта чистите върхове на своите пръчици за хранене, ако не са сложени пръчици за сервиране. След това ползвате другия край на пръчиците, за да поднасяте храната към устата си. Звучи странно, но се счита за възпитано в Япония.

    


3. Как се яде японска храна
Възпитано и най-удобно е да вдигате малките купички с ориз, когато се храните. Това предотвратява изпускането на храна. Когато не разполагате с лъжица за супа, би трябвало да я изпиете, а след това да доядете с пръчиците останалата твърда храна на дъното. По-големите парчета храна трябва да разделяте на малки части с пръчиците или да отхапете и да върнете остатъка в чинията си.

        

Японски обичай е сърбащият звук при консумирането на макарони (спагети), като например традиционните Соба, Удон и Сомен. Много малки чинийки се ползват за топене на храната в соев сос. Когато ядете суши, топите своето суши с ръце или пръчици в соевия сос. Когато ядете sashimi- сурова риба, можете да добавяте уасаби (подправка) в соевия сос и да го разбърквате, като топите парчетата sashimi в него. Ако вдигнете паничката със соев сос в ръка, се смята за приемливо. Когато ядете tempura ( прословуто японско пържено блюдо), се ползват малки купички със сос за топене.
 Сега вече сте готови да се насладите на японската храна!
 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари