Естетика и здравина с паваж от гранит

Гранитът е един от най-добрите материали за всякакви архитектурни решения, при които се търси здравина, дълготрайност, висока устойчивост на износване и температурни колебания, красота и естетичност.
07.06.2021
Светлана Влайкова
3169
Габиони, настилки в двора, настилки от гранит, гранит Глиц, гранитни бордюри
Павета от сив гранит глиц
Източник: www.piatraonline.bg

Един от най-популярните естествени материали в строителството е гранитът. Можем да го видим почти навсякъде в една сграда, а и извън нея. Използването му като подова настилка, в градината и в цялостния интериор и екстериор е гаранция за качество, сигурност, естетика и здравина. Може да се каже, че това е един от най-добрите материали за всякакви архитектурни решения, при които се търси здравина, дълготрайност, висока устойчивост на износване и температурни колебания, красота и естетичност.

Гранитът е естествена магмена скала, който природата ни е дарила. Съдържа кварц, ортоклаз, биотит и други минерали. Той принадлежи към групата от твърди скали, поради високото си съдържание на кварц. Освен това има ниско водопоглъщане и висока устойчивост на студ. Ето защо е подходящ както за вътрешно, така и за външно използване, за направата и облицовка на стени, подови настилки, бордюри и други изделия. Благодарение на съдържащата се в него слюда, гранитът има много интересни цветове, които гарантират уникалност и естетика във Вашия интериор и екстериор.

  Гранитен паваж и Павета от гранит     Източник: www.raimar-bg.com

Къде можем да използваме изделия от гранит в нашата градина?

Знаем, че за подовите настилки се изисква да са изключително здрави, дълготрайни във времето и устойчиви както на горещина, така и на студ. Паветата от гранит са много подходящи за алеи, подстъпи към гаражи, големи и малки площади, вътрешни дворове, паркинги, тротоари и дори улици.


Павета от Червен клен     Източник: www.piatraonline.bg

Паветата от гранит Червен клен глиц са едно чудесно предложение за подова настилка, което ще ѝ придаде не само достатъчно здравина, но и екстравагантност и естетика, на която можем да се наслаждаваме непрекъснато. Червеникавият цвят на този вид гранит излъчва увереност и елегантност. Изделието можем да използваме за пешеходни алеи, външни тераси, подстъпи към гаражи и дори външни облицовки. Паветата са устойчиви на интензивно натоварване и могат да се използват за подови настилки и оформление на различни части от обществените места.

Цепените павета от гранит Червен клен са идеално решение за булеварди, паркове, кръгови кръстовища, площади, външни облицовки на сгради.Паветата от сив гранит глиц са дар от природата. Със своя изчистен дизайн те създават усещане за хармония и спокойствие. Паважът от сив гранит глиц, използван за подова настилка е чудесен фон за всяко външно пространство. На неговото удобство и елегантен стил можем да се радваме достатъчно дълго във времето. Този материал е идеален за алеи, подстъпи към гаражи, площади, вътрешни дворове, паркинги, тротоари, улици. Паветата от сив гранит глиц са с повишена дълготрайност и здравина, изключително удобни за  създаване на всякакви архитектурни форми и детайли. Многообразните нюанси на сивото са допълнително предимство и благодат за творчество, носещо наслада за сетивата.
Цепените павета от гранит ни впечатляват със специалната си текстура и структурата от дребни зрънца. Многообразието от различните нюанси на сивото създава усещане за уникалност и нестандартен стил на всеки дом и пространство. Тяхната здравина и издръжливост ги прави идеална подова настилка за входове на гаражи, пешеходни алеи и паркове.

 
Гранитни бордюри     Източник: www.piatraonline.bg

Всяка външна паважна подова настилка си има свой собствен изглед и естетика, когато е съчетана с подходящите бордюри. Гранитните бордюри със скосен, полиран ръб са изключително атрактивни. Във всеки двор или градина, имот или обществено място, те се съчетават много добре с паваж от същия вид камък. Бордюрите на практика са задължителни за паважните подови настилки. Те не само придават завършеност на подовото покритие, но са и много функционални. Очертават детайлно градинските площи и същевременно ограничават последиците от поройните дъждове. Те са красив и елегантен завършек на всяка алея, градина, тераса, двор или частна автомобилна алея.


Скосен гранитен бордюр 3 Антрацит     Източник: www.piatraonline.bg

Гранитният бордюр Антрацит е елегантно загладен и красив. Блокчетата са с повишена устойчивост и изпъкват с наситения си цвят. Подходящ е както за обществени места, така и за частни имоти. Може да се използва навсякъде навън -  за булеварди, паркове, кръгови кръстовища, площади, фонтани, алеи... или да бъде декоративен елемент, който да внесе оригиналност и естетика в ландшафтната архитектура. Антрацитеносивите бордюри са не само красиво допълнение към настилката, но и необходимият завършек на павираните площи. Те служат като ограничител, а със своята оригинална форма могат да бъдат елегантен акцент за градински алеи, тераси, дворове, автомобилни алеи към къщи и други.

 
Скосени гранитни бордюри     Източник: www.piatraonline.bg

Гранитните бордюри със скосен ръб са създадени, за да отделят и оформят отделни зони в едно пространство. Имат интересната форма, която позволява използването им и за по-сложни архитектурни проекти и декоративни цели. Благодарение на своята здравина и естетичност те са отлично решение както за задния двор на къщата, така и за обществени зони като булеварди, паркове, площади и пешеходни алеи.

Ландшафтният дизайн би бил скучен, ако в него не присъства естествения камък. Той е важен елемент в него, не само защото е здрав и устойчив на атмосферни влияния, а защото придава усещане за покой, спокойствие и хармония в градината, парка или просто задния двор на къщата. Допълнителен елемент от него са габионите, които набират сила и се използват вече все по-често.

  
Габионите служат за оформяне на подпорни стени, декоративни бордюри и други     Източник: www.raimar-bg.com

Какво представляват габионите?

Габионът е модул, който прилича на кошница. Изработен е от телена мрежа, запълнена обикновено с камъни. Габионите са изключително благодатен елемент в ландшафтния дизайн и прекрасен инструмент за оформянето на подпорни стени, декоративни бордюри и други. Много подходящи са при подчертаването на цветно лехи, дървета и различни декоративни елементи в градината.Овални речни камъни     Източник: www.raimar-bg.com

За запълването на декоративните габиони е препоръчително използването на овални речни камъни. Ако са от гранит, разбира се са отлично решение. Овалните камъни от гранит в габионите ще донесат допълнителна свежест в градината и ще напомнят за горската красота и бликащата наблизо чиста река.

Можем да използваме габионите навсякъде, където имаме нужда от укрепване, но в същото време и от декорация или акцент в градината. Те са средство не само за изграждане на декоративни структури, но и за направата на градински пейки, маси, огради и всичко, подвластно на въображението ни. Допълват по естествен начин средата, без да нарушават нейния цялостен облик. Оформянето на габионите може да става по всяко време на годината, което ги прави функционална част от съвременната ландшафна архитектура.

 

Автор: Светлана Влайкова
Закони Нормативна база Коментари