Естетика и защита на дървените повърхности в екстериора

Дървените повърхности като настилки, огради и облицовки са сред най-застрашените екстериорни елементи, тъй като са подложени целогодишно на атмосферни въздействия. Ето защо, дървените повърхности трябва да се обработят още преди монтажа им.
28.10.2020
Екатерина Бонева
1047
лакове за дърво, масло зо дърво, огради от дърво, лакове и бои
SPECIAL UV MATT - лак за дърво
Източник: CAP ARREGHINI www.capbg.com

Дървената облицовка, ограда или настилка са естествения завършек в екстериора на къщата или вилата. Пасторалното излъчване и мекотата на дървесината се вписват също толкова добре и в модерния двор, особено ако бъде комбинирана с камък, метал, бетон и т.н. Единственият недостатък на естествената дървесина е, че се нуждае от грижи и защита, за да се запази първоначалната ѝ естетика и здравина. В крайна сметка, тя се деформира, гние, податлива е на дървоядни насекоми и изисква пребоядисване. В исторически план именно поради тези недостатъци приложението на дървото бива ограничено.

В миналото хората използвали продукти от животни, като волска кръв, свинска мас, говежда лой, гъша мас, пчелен восък, за да защитят дървените повърхности. Опитвали също и с растителни масла, дървесна смола, отвари от растения. В недалечната история дървото се обработвало и със стари готварски или двигателни масла. Едва през последните десетилетия, прогресът на науката и технологиите доведе до въвеждането на похвати за обработка на естествената дървесина, които отстраняват напълно нейните природни несъвършенства.


NOVOLEGNO CLASSIC - ипрегнант за дърво, маслено-алкиден     Източник: www.capbg.com

Защо трябва да се обработват дървените повърхности, които са подложени на външни атмосферни въздействия?
Дървесината е жив организъм и остава такава, дори и след като нанесем продукти върху нея. Тя е природен материал, съставен преди всичко от целулоза, хемицелулоза и лигнин. Изложена на влага и температурни промени, различните видове дървесина се надуват или свиват в по-голяма или по-малка степен. UV лъчите разграждат лигнина в дървесината, като по този начин я правят сива, груба и суха. Заразява се с дървесни насекоми, сред които най-различни бръмбари, червеи, термити и растителни микроорганизми – мухъл, кафяво гниене и др. Незащитената дървесина остарява по-бързо и губи своите качества и естетическа стойност, затова е важно да подготвите повърхността правилно и да изберете подходящ продукт за покритие.SPECIAL W MATT - лак за дърво на водна основа - за вътрешна и външна употреба     Източник: www.capbg.com

Достатъчна защита ли предлагат боите и лаковете за дърво?
Настилките и облицовките от дърво са сред най-застрашените екстериорни елементи, тъй като са подложени целогодишно на атмосферни въздействия. Ето защо, в зависимост от вида им те трябва да се обработят още преди инсталацията. На пазара се предлагат разнообразни лакове и бои, които декорират и защитават дървесината от външни влияния. Всеки един дървен материал се нуждае несъмнено от финишно пoкритие, тъй като ще бъде изложен както на механични, така и на атмосферни влияния. Лазурните лакове и бои създават повърхностен защитен филм, който предпазва от атмосферни влияния и UV лъчи. Тези продукти обаче не предоставят достатъчна защита срещу нападение от повечето видове дърворазрушаващи вредители.

Видове защитни средства
Най-популярните защитни средства за дърво са безцветните водоустойчивите покрития, както и цветните лакове и бои. Те предпазват материала от водата, вятъра и ултравиолетовите лъчи, не нарушават целостта и красотата на материала през времето.

 Novolegno  UV MATT - защитен лак за дърво     Източник: www.capbg.com

Филмообразуващите покрития като масла и лакове се разнасят по дървесината като естествена броня. Нанасят се лесно и имат дълбока попивателна способност, прониквайки до сърцевината на дървесината, като запушват всички пори и цепнатини. Така застават на пътя на капчиците вода и конденз, които могат да разрушат дървото. При създаването им не се използват цветни агенти. Материалът им подсилва естествения фладер на дървото, поради което са идеални за обработка на дървени повърхности.

Водоотблъскващите смоли и лакове са сигурно средство срещу дъжд и роса. Те проникват дълбоко и възпрепятстват гниенето на дървото, когато е незащитено и освен това деликатно коригират нарушената цялост на старата боя. Лошото при тези материали е, че ефектът не е постоянен. Те се влияят силно и от силните слънчеви лъчи. При висока температура маслото се изпарява, филмовото покритие се пропуква на люспи. Опитните майстори ще Ви кажат, че за да възстановите целостта на покритието, първо трябва да шлайфате дървото, след което трябва да нанесете повторен защитен слой.

Натурални, безвредни финиши за дърво
Клетъчната структура на дървото в много отношения наподобява човешката кожа. В този смисъл тя може да поема и освобождава влага, да „диша“. В опит за запазване на този естествен обмен, производителите създадоха перфетно балансирани с характера на дървото покрития, базирани на масла и восъци. Иновативните финиши за дърво съдържат масла от слънчоглед, соя, ленено семе, шафраново масло и са класифицирани като безопасни. Лесното нанасяне на маслата става благодарение на дезароматизиран минерален терпентин, който не предизвиква дразнене или алергии. За разлика от лаковете на водна основа или полиуретановите покрития, които създават повърхностен филм, натуралните финиши проникват дълбоко в дървесината и създават гладка естествена повърхност, която диша и е с открити пори. Повърхността е износоустойчива, с прахо- и водоотблъскващи свойства. Природните растителни масла запазват еластичността и здравия вид на дървото, предпазвайки го от изсушаване. Тези покрития са абсолютно безопазсни за хора, животни и растения.

Основни предимства на натуралните масла и вакси:

  • Безопасни и екологично чисти, наречени още ЗЕЛЕНИ – подходящи за детски играчки – всички продукти са на база растителни масла и восъци;
  • Ниска разходна норма – покривате почти двойна квадратура с една или максимум две ръце; без грундове, без междинно шлайфане;
  • Разнообразие от плътни и прозрачни препарати за интериор и екстериор;
  • Дълготрайност на покритието.
     


NOVOLEGNO CLASSIC W - акрилен импрегнант за дърво на водна основа      Източник: www.capbg.com

Импрегниране на дървото – отстраняване на проблема с вредителите
Една от важните стъпки за запазване на естетиката и характеристиките на дървените повърхности в екстериора е те да бъдат импрегнирани със специален защитен агент, преди последващата обработка – лакиране и боядисване. Ефективна импрегнация предоставят биоцидните и огнеупорни импрегнанти. При тези видове техническа защита предпазващия ефект от биокорозивните фактори е много висок.
Това са консерванти с химически произход, затова винаги проследявайте за срока на годност на продукта, указан на етикета. Те са по-добри от боите, лаковете, маслата и различните политури, защото дълго време осигуряват надеждна защита от мухъл, гъби и дървоядни насекоми. Затова обработените с тях дървени повърхности, като настилки, облицовки, парапети и огради запазват своята красота в продължение на 10-20 години. Различават се т.нар. трифункционални агенти, които защитават от домашни гъбички, плесени и насекоми и четирифункционални, които имат и биоциден ефект. Съществуват и специализирани видове за борба с водорасли, мъхове и лишеи. Импрегнантите се нанасят по същия начин както и байца -  повърхностният слой се покрива изцяло, за да не се напуква и отлюспва. Може да се намерят в цветни варианти, но трябва да имате предвид, че външните фактори ще променят цвета и той ще избледнее с времето.

 
NOVOLEGNO DOLOMITI - импрегнант-лак 2 в 1    Източник: www.capbg.com

Полупрозрачна цветна политура
Този материал е предпочитан, заради доказаните си водозащитни характеристики в сравнение с безцветните консерванти. Той е умерено пигментиран, прониква в дълбочина, но не образува повърхностен филм. Полупрозрачните цветни политури се използват за защита на груб дървен материал или шперплат плоскости. В търговските вериги ще срещнете разнообразие от цветове, но трудно се разнасят върху плътен цвят или боядисано предварително дърво. За сметка на това са особено ефективни върху незащитено покритие. Обикновено се нанасят в два слоя, първият от които задължитено трябва да изсъхне преди да се нанесе втория. Усилието си струва, тъй като  дървесината се предпазва за срок от 10 години (с един слой протекцията е 2-4 години).
Дървесината е най-екологичният строителен материал. При правилна грижа тя повишава своята издръжливост и е изключително устойчива във времето.

 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари