Естествения чар на бетона

Все по-разширяващото се изграждане на жилища в преустроени стари сгради налага използването на различни матерали са отделните архитектурно конструктивни елементи.
08.07.2010
доц. Христо БОЯДЖИЕВ
7
настилка, бетон, под
Естествения чар на бетона
Източник: Още за къщата

Все по-разширяващото се изграждане на жилища в преустроени стари сгради налага използването на различни матерали са отделните архитектурно конструктивни елементи. Приема се като проява на добър вкус от потребителите и архитекти използването на бетоновия под от непокрит бетон. Обикновено такива подове са от оцветен бетон, който добре се възприема от обитателите едновременно с неговия необработен вид и неговите цветови нюанси. Разцветките на отделните пигменти са толкова разнообразни, че понякога донасят полъха на далечни и пустинни места.
Към бeтоновия под обитателите и специалистите проявяват интерес като към класическа подова конструкция и някои специалисти определят това направление като нов жанр, който отговаря най-общо на три отделни критерия:
- критерий за красота – бетоновият под трябва да бъде красив и с добър външен вид;
- критерий за натура – трябва да бъде естествен и да не бъде изработен с материали заместители;
-  критерий за експлоатация – трябва да се поддържа лесно.
Бетоновият под трябва да бъде красив и еднороден, за да запълва визуално резките и грапавините, които се появяват при експлоатация. Той може да се покрива с мокет, балатум, плочи, различни видове паркет, но когато е натурален, без друго покритие, се оцветява в свежи, силни или убити цветове. Комбинирано се използват с частично покритие от мокетни пътеки, произведени от растителни и други материали с добри екологични качества.
Като декоративно защитна повърхностна обработка се използват оцветени замазки с висока степен на устойчивост срещу износване и много голяма водонепропускливост. Предимно от растителни материали се изработват изтривалки за антрета и малки пътеки за санитарните възли, които са меки на допир, могат лесно да се почистват и се оцветяват със свежи и живи цветове.
Подово изпълнение може да се получи и с използване на бетонови плочи. Произвеждат се от предварително оцветена бетонова смес и след втвърдяването се обработват повърхностно за постигане на гладкост и декоративен блясък. Принципно обагрения бетон бредставлява оцветен цимент, отлят като тънка замазка. Такъв под не е достатъчно устойчив и при експлоатация често се набраздява.
Според някои специалисти това набраздяване е чарът на оцветения бетон. Прилагането на няколко известни в практиката техники създава разнообразното оцветяванене на бетона. Много важен момент при тези техники е оцветяването на строителната смес с пигменти, с което се постига равномерен цвят. С една друга техника, в която участват оцветен парафин и сух цимент, се постига неравномерното обягряне на една много красиво изглеждаща патина (състаряване).
Обагреният бетон и оцветеният парафин могат винаги да бъдат обединявани. Със специални багрила или смоли се постига завършения вид на пода с равномерна цветна визия, гладкост и усещане за индустриално изпълнение на процесите.

Автор: доц. Христо БОЯДЖИЕВ
Закони Нормативна база Коментари