Естественият чар на бетона

Все по-разширяващото се изграждане на жилища в преустроени стари сгради налага използването на различни матерали са отделните архитектурно конструктивни елементи.
15.11.2008
доц. Христо Бояджиев
391
настилка, бетон, под

Все по-разширяващото се изграждане на жилища в преустроени стари сгради налага използването на различни матерали за отделните архитектурно конструктивни елементи. Приема се като проява на добър вкус от потребителите и архитекти използването на бетоновия под от непокрит бетон. Обикновено такива подове са от оцветен бетон, който добре се възприема от обитателите едновременно с неговия необработен вид и неговите цветови нюанси. Разцветките на отделните пигменти са толкова разнообразни, че понякога донасят полъха на далечни и пустинни места.

  

Към бeтоновия под обитателите и специалистите проявяват интерес като към класическа подова конструкция и някои специалисти определят това направление като нов жанр, който отговаря най-общо на три отделни критерия:
- критерий за красота – бетоновият под трябва да бъде красив и с добър външен вид;
критерий за натура – трябва да бъде естествен и да не бъде изработен с материали заместители;
- критерий за експлоатация – трябва да се поддържа лесно.Бетоновият под трябва да бъде красив и еднороден, за да запълва визуално резките и грапавините, които се появяват при експлоатация. Той може да се покрива с мокет, балатум, плочи, различни видове паркет, но когато е натурален, без друго покритие, се оцветява в свежи, силни или убити цветове. Комбинирано се използват с частично покритие от мокетни пътеки, произведени от растителни и други материали с добри екологични качества.

Като декоративно защитна повърхностна обработка се използват оцветени замазки с висока степен на устойчивост срещу износване и много голяма водонепропускливост. Предимно от растителни материали се изработват изтривалки за антрета и малки пътеки за санитарните възли, които са меки на допир, могат лесно да се почистват и се оцветяват със свежи и живи цветове.Подово изпълнение може да се получи и с използване на бетонови плочи. Произвеждат се от предварително оцветена бетонова смес и след втвърдяването се обработват повърхностно за постигане на гладкост и декоративен блясък. Принципно обагрения бетон бредставлява оцветен цимент, отлят като тънка замазка. Такъв под не е достатъчно устойчив и при експлоатация често се набраздява.Според някои специалисти това набраздяване е чарът на оцветения бетон. Прилагането на няколко известни в практиката техники създава разнообразното оцветяванене на бетона. Много важен момент при тези техники е оцветяването на строителната смес с пигменти, с което се постига равномерен цвят. С една друга техника, в която участват оцветен парафин и сух цимент, се постига неравномерното обягряне на една много красиво изглеждаща патина (състаряване).Обагреният бетон и оцветеният парафин могат винаги да бъдат обединявани. Със специални багрила или смоли се постига завършения вид на пода с равномерна цветна визия, гладкост и усещане за индустриално изпълнение на процесите.Бетонът и декорацията

С естествен цвят или оцветен, груб или гладък, формуван или скулптуриран, бетонът е винаги красив и е символ на класицизъм и новаторство със суровост и с нежност. Бетонът се възприема като студен материал, който печели оценки за благородство още през 1930 година, когато архитектът Augouste Perret, който възобновява неговото използване за елементи от вътрешните пространства и му доверява една нова естетика, като се забравя неговата сива студенина.Според тенденциите в декорацията, дизайна и изкуството бетонът подобрява интериорите и разкрасява рамката в живота на хората. Подовете от бетон, оцветени или тонирани, са станали почти класически. Хидрофобизираният бетон намира своето място в кухнята и в банята. Той се съчетава отлично с използваните в обзавеждането стари и съвременни материали.Отлят заедно със смола или със силикон, става за изработване на мебели и декоративни елементи и предмети. Успехът на бетона се дължи на техниките на използването му и на разностранните му възможности при реализация на различни проекти.

Автор: доц. Христо Бояджиев
Закони Нормативна база Коментари