Естествения чар на бетона

Все по-разширяващото се изграждане на жилища в преустроени стари сгради налага използването на различни матерали са отделните архитектурно конструктивни елементи.
15.11.2008
доц. Христо Бояджиев
235
настилка, бетон, под
Естествения чар на бетона
Източник: Още за къщата

Все по-разширяващото се изграждане на жилища в преустроени стари сгради налага използването на различни матерали са отделните архитектурно конструктивни елементи. Приема се като проява на добър вкус от потребителите и архитекти използването на бетоновия под от непокрит бетон. Обикновено такива подове са от оцветен бетон, който добре се възприема от обитателите едновременно с неговия необработен вид и неговите цветови нюанси. Разцветките на отделните пигменти са толкова разнообразни, че понякога донасят полъха на далечни и пустинни места.

Към бeтоновия под обитателите и специалистите проявяват интерес като към класическа подова конструкция и някои специалисти определят това направление като нов жанр, който отговаря най-общо на три отделни критерия:
- критерий за красота – бетоновият под трябва да бъде красив и с добър външен вид;
критерий за натура – трябва да бъде естествен и да не бъде изработен с материали заместители;
-  критерий за експлоатация – трябва да се поддържа лесно.

Бетоновият под трябва да бъде красив и еднороден, за да запълва визуално резките и грапавините, които се появяват при експлоатация. Той може да се покрива с мокет, балатум, плочи, различни видове паркет, но когато е натурален, без друго покритие, се оцветява в свежи, силни или убити цветове. Комбинирано се използват с частично покритие от мокетни пътеки, произведени от растителни и други материали с добри екологични качества.

Като декоративно защитна повърхностна обработка се използват оцветени замазки с висока степен на устойчивост срещу износване и много голяма водонепропускливост. Предимно от растителни материали се изработват изтривалки за антрета и малки пътеки за санитарните възли, които са меки на допир, могат лесно да се почистват и се оцветяват със свежи и живи цветове.

Подово изпълнение може да се получи и с използване на бетонови плочи. Произвеждат се от предварително оцветена бетонова смес и след втвърдяването се обработват повърхностно за постигане на гладкост и декоративен блясък. Принципно обагрения бетон бредставлява оцветен цимент, отлят като тънка замазка. Такъв под не е достатъчно устойчив и при експлоатация често се набраздява.

Според някои специалисти това набраздяване е чарът на оцветения бетон. Прилагането на няколко известни в практиката техники създава разнообразното оцветяванене на бетона. Много важен момент при тези техники е оцветяването на строителната смес с пигменти, с което се постига равномерен цвят. С една друга техника, в която участват оцветен парафин и сух цимент, се постига неравномерното обягряне на една много красиво изглеждаща патина (състаряване).

Обагреният бетон и оцветеният парафин могат винаги да бъдат обединявани. Със специални багрила или смоли се постига завършения вид на пода с равномерна цветна визия, гладкост и усещане за индустриално изпълнение на процесите.

Автор: доц. Христо Бояджиев
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
GEL AD AQUA безцветнен лак в 12 готови нюанса

Лак гел за импрегниране на дърво на водна основа. Тиксотропна смес от акрилни емулсии и восъци. Създава водоустойчива повърхност, като в същото време позволява на дървото да диша. Придава кадифено покритие. Готов за употреба гел, не пръска при полагане. Предпазва дървото от дървесен червей, гъбички и плесен. Съдържа абсорбенти за ултравиолетови лъчи и влажност.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари