Естественият камък превръща обикновената баня в луксозна

Естественият камък отлично се вписва при бани в средиземноморски, азиатски, скандинавски, минималистичен и всеки друг интериорен стил.
25.03.2019
Екатерина Бонева
4497
баня, естествен камък, каменни облицовки, мрамор
Източник: www.tehnistone.com

Оформлението на банята отдавна вече не се отъждествява единствено с фаянс. В интериора на съвременните бани все повече навлиза употребата на алтернативни материали. Облицовката с плочи от естествен камък и неговите ефектни имитации са предпочитано решение за декора на модерната баня. Нерафинираната структура и природната нееднаквост на каменните късове са гаранция за постигане на изскан и оригинален облик. Солидното излъчване и дълготрайност са други важни причини за апликирането на камъка и в по-експанзивна среда, каквато е банята. Естественият камък отлично се вписва при бани в средиземноморски, азиатски, скандинавски, минималистичен и всеки друг интериорен стил.
 

Оникс- нерафинираната структура и природната нееднаквост на камъка са гаранция за постигане на изскан и оригинален облик.  Източник: www.tehnistone.com
 

Трансформиращ ефект
Смесицата от контрастни цветове, материали и текстури реализира завладяващ дизайн и внася хипнотизиращ ефект в обстановката. Предпочитан материал в тази насока е естественият или изкуствен (технически) камък. През последните години гранитогресните имитации прогресивно увеличават своето качество. Присъствието на каменни стени и декоративни акценти от камък в интериора на съвременната баня гарантира неповторимо автентично и атрактивно излъчване. Естественият камък е инструмент за трансформация на обикновената баня в луксозна. Той е хармонично допълнение към всякакъв интериорен стил и придава усещане за разкош и класа. Комбинацията му с подходящо осветление и декоративни аксесоари пресъздава релаксираща SPA атмосфера.

 

  
Полираният мрамор придава луксозно излъчване и изтънченост.      Източник: www.tehnistone.com

Мраморът от векове оглавява палитрата от естествени материали, използвани за оформление на помещенията за къпане. Характерната ивична шарка на истинския мрамор придава солиден и стилен вид на банята. Култивираните мраморни плочи също се предпочитат, най-вече заради приемливата цена. Те представляват смес от мраморен прах и смола и се предлагат в различни цветове и форми.

Гранитните плочи са друга подходяща алтернатива за плотове и стени в мокрите помещения. Материалът се отличава с очарователна естетика, твърдост и трайност. Всеки един гранитен къс е посвоему уникален. Многоцветен е и съществува в различни вариации, като най-често ще го открием под формата на големи плочи.

Гнайсът и варовикът са не по-малко атрактивни варинати. Ивайловградският гнайс обикновено е златисто бежов или сребристо сив. Съществува и под формата на полигонални плочи, които ще запазят натуралното излъчване на материала. Варовикът също е много подходящ за облицоване на стени на бани. Има пореста, еднородна структура и неутрален цвят. Характерната порьозност на материала изисква той да се запечатва с подходящи импрегнанти, за да не стане на петна.Придайте лукс в банята с плочи от травертин.  Източник: www.clipgoo.com

Разработеният кварц е друг инструмент за трансформация на обикновената баня. Той е смес от 95% земен кварц и 5% полимерна смола. Кварцът не е естествен камък, но декориращите му свойства отлично имитират тези на природния материал. Изкуствено създадената смес оформя трърд камък, който се предпочита при изработката на плотове и мивки. Кварцът предоставя антимикробна среда и не се нуждае от никакво импрегниране.
 

      
Под с керамика Ламинам, имитиращ мрамора Калаката Карара.                Акцент в банята със стена от оникс. 
Изчточник: www.tehnistone.com

 

Акценти от камък в банята – не защо, а как?
Камъкът в неговите естествени или изкуствени аналози може да се прилага не само в сухата, но и в мократа част на банята. В зоните с директно въздействие на вода и влага е нужно да се импрегнира или да се избягва употребата на материали с много порьозна структура. С цел запазване на качеството и трайността, естествените камъни се подлагат на различна обработка - кантиране, шлайфане, полиране, импрегниране и др. Красотата на материала и декориращата му способност не зависят само от неговите природни дадености, но и от начина на обработка.

Натурално гладък, матиран или гланциран, груб или фин, камъкът се възприема по различен начин и въздейства с различна интензивност в общата обстановка.

- Лицевата повърхност на плотовете трябва да е гладка и равна, затова трябва да се полира.
- Релефната, груба обработка е по-подходяща при оформянето на декоративни кантове и различни други елементи.
- Винаги трябва да отчитаме текстурата и степента на порьозност на материала. Богатата текстура предполага по-висока стойност на готовото изделие. Удачен вариант в подобни ситуации са калиброваните плочи, имитация на мрамор или гранит. Поставянето им с минимална фуга ще създаде впечатление за монолитност на облицовката.


                  Баня с керамика ламинам колекция "Кава". Източник: www.tehnistone.com


Техническият камък, разбира се не притежава природната уникалност на своите първообрази, но пък за сметка на това пресъздава успешно тяхната хомогенност и естетика. Негов отличителен белег е лесната поддръжка и гъвкавите решения при изработка. Високата цена и голямото тегло на естествените камъни насърчават все повече собственици да използват техните изкуствени аналози.

Добавянето на облицовки от естествен или изкуствен камък в банята не е просто тенденция, а начин да внесем едновременно неостаряваща класика и съвременна нотка в интериора.

 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари