Ергономични мебели

„Ергономията е базова за пригаждане (приспособяване) на работата към хората.”
15.11.2008
Мая Янева
107
мебели, дизайн, обзавеждане, ергономия
Ергономични мебели
Източник: Още за къщата

„Ергономията е базова за пригаждане (приспособяване) на работата към хората.” Това е процесът на проектиране или подреждане на мястото за работа, продуктите и системите така, че да са удобни на хората, които ги ползват.

Ергономистите изполват данните и техниките на няколко дисциплини: антропометрия – размерите и формите на тялото, населението и биомеханичните изменения – мускули, лостове, устойчивост на въздействията на околната среда – шум, светлина, топлина, студ, лъчение, реакции на системите на тялото – чуване, виждане, усещания, според приложната психология – умения, учене, грешки, социална психология – групи, комуникация, учене, поведение.

Ергономистите трябва да са зрели и със способност да слушат и да консултират внимателно хора, които трябва да ползват продукта или системата, която се разработва или променя. Те работят върху различен интерфейс, където потребителят е в контакт с продукта или системата – физически, умствено или по друг начин.

Целта на ергономиста е да развие удобна, сигурна работна система, като вземе предвид човешкия фактор и данните при проектирането. Това означава да се имат предвид специфичните човешки потребности и ограничения в процеса на проектиране – размери на тялото, сила, скорост, сензорни способности като зрение, слух и др.

Какво е ергономията?
Ергономията или човешкият фактор, както е популярна в Северна Америка, е дял от науката, който цели да научи повече за човешките възможности и ограничения и след това да приложи това знание за подобряване на взаимодействието на хората с продуктите, системите и околната среда.

Последни изследвания за матраците
Ние прекарваме около една трета от живота си в леглото. Дизайнът на някои матраци може да не осигурява правилна поддръжка на тялото, което да доведе до болки в мускулите и в гърба.

Какви са характеристиките на добрия матрак? Има ли значение дали е прекалено твърд или прекалено мек? Има ли значение дали е ортопедичен? Важен ли е матракът?

Последни изследвания за ергономични матраци, проведени сред 12 жени, които е трябвало да сравнят удобството на легло с дървена повърхност спрямо различни видове матраци.

Всичките матраци са определени като значително по-удобни от дървената повърхност, като нямало особено разлика между различните видове матраци - дали са с ортопедичен или нормален дизайн.

Размерите на раменете, лактите, таза, колената и глезените и контактът на тялото показват няколко значителни различия, а изненадващо няма директна връзка между мерките и степента на удобство.

Обаче от твърдостта на матраците зависи намаляването или предотвратяването на болките в гърба.
Проучване за качеството на съня и твърдостта на леглото показва, че 4 от 9 мъже определят съня си като значително по-добър върху по-меки матраци, докато двама спят по-добре върху по-твърди матраци.

Най-голямата разлика в качеството на съня се появява, когато се промени собственото легло с някой от изследваните матраци, като специалистите заключават, че има няколко дни на адаптация.

В приказката на Ханс Кристиян Андерсен „Принцесата и граховото зърно” принцесата не могла да спи, защото имало грахово зърно под двайсетте пухени дюшека, които и постлали. Поуката от приказката е, че сънят зависи от това къде спиш.

Когато спим, нашето тяло е притиснато от гравитацията по различен начин от гравитацията в изправено положение и имаме нужда от цялостно поддържане от матрака и неговите структури. По тази причина матракът може да се нарече „антиwгравитационна машина”, която прави възможно да се поддържа естествената форма на гръбнака по време на сън.

Как да изберем матрак
Търсете матрак, който е проектиран, така че:
- Да поддържа естествените извивки на гръбнака в легнало положение;
- Да разпределя натиска, така че да помага на кръвообръщението, да намалява движението на тялото и да повишава качеството на съня;
- Проектиран е, така че да не пренася движението от единия партньор до другия;
- Има поддръжка по краищата.

Избор на възглавница
Изберете възглавница, която е в синхрон с матрака или го допълва. Възглавницата трябва да е:
- Създадена, за да поддържа естествената извивка на гръбнака;
- С възможност за максимално пригодяване спрямо ползвателя;
- С максимална мекота, за да отговаря на различните линии, форми и пози при спане, в съответствие с ползвателя;
- Дизайнът й да е подходящ за хора, които имат различни пози при спане – на една страна, по гръб, по корем;
- С дизайн за поддръжка на главата;
- С дизайн за осигуряване на мекота при допир;
- Не допуска точки на натиск;
- Увеличава циркулацията на въздух до лицето;
- Хипоалергенна.

Какво е ергономичен стол ?
Намирането на ергономичен стол е проблем на тези, които искат да закупят ново оборудване за работно място, с цел да го направят по-сигурно и по-здравословно. Има много столове с етикет ергономичен, но това не е достатъчно, за да е столът наистина такъв.

Ергономичният стол е проектиран, така че да отговаря на изискванията на много хора, но няма гаранция, че ще е подходящ за всеки човек. Например столът може да е твърде висок и подлакътниците да са твърде отдалечени за ниски и слаби хора.

Столът може да не е подходящ за всякакъв вид работа или работно място. Столът е ергономичен само ако специално подхожда на големината на човека ( размерите на тялото), неговото или нейното работно място, както и дейността, която трябва да извършва. Да намериш подходящия стол не е лесна работа.

Ергономичен стол
Защо е толкова важно да се намери подходящ стол?
Днес в индустилното общество много хора седят в по-голяма част от времето, в което са будни. Те седят, докато закусват, докато отиват на работа в колата или автобуса, в училище, в класната стая, на срещи, в офиса, по време на вечеря у дома, докато гледат телевизия.

Тъй като седенето изисква по-малко физически усилия, отколкото стоенето или ходенето, то предизвиква голямо напрежение в лумбалната област. Това в съчетание със застоял живот и работа, която изисква седене, може да доведе до много и сериозни здравословни проблеми.

Какво трябва да знаете, като избирате ергономичен стол?
Изборът на подходящ стол е решаваща стъпка за предотвратяването на здравословни проблеми при хора, които работят в седнала позиция. С ергономичния подход сядането се разглежда като специфична, специализирана дейност, която се влияе от начина, по който седящата персона си взаимодейства с работната среда.

Някои основни принципи, които трябва да се имат предвид:
- Един стол не е подходящ за всички. Размерите на тялото на ползвателя трябва да се имат предвид, когато се избира стол, така че да не се напряга излишно дадена част от тялото, за да се разположи удобно друга. Това е единствената пропорция, която може да се ползва, тъй като пропорцията торс спрямо крака може силно да варира.
- Съберете данни за височината на тези, които ще ползват столовете. Оптималната височина на стола е около една четвърт от височината на човека;
- Един стол не може да е подходящ за различен род дейности. Например зъболекарят изисква различен стол от този на индустриалния работник и работещия на компютър;
- Преценете разходите за поддръжка и ремонт.

Какви са характеристиките на добрия стол?
Някои характеристики са задължителни за добрия стол, без значение как го използвате.
- Регулируем – проверете дали височината на стола е регулируема;
- Височина на стола - проверете дали височината на седалката се регулира за височина, препоръчана за работника, който ще го ползва. Определени столове може да се подберат за хора с много нисък или висок ръст;
- Облегалка – проверете дали облегалката се регулира вертикално и в посока напред- назад;
- Дълбочина на седалката – изберете седалки, които са подходящи на ползватели с много висок и много нисък ръст;
- Стабилност - проверете стабилността на стола - препоръчително е да е с пет опорни точки при основата.

Кой трябва да избира стола?
Личните предпочитания са най-важните при избора на стол. След като няколко подходящи стола са вече избрани, позволете на човека, който ще ползва стола, да го изпробва в работна среда. Най-добре е да предоставите няколко мострени столове за проба и сравнение на тези, които ще ги ползват. Убедете се, че столовете ще отговорят на нуждите ви, преди да направите окончателния избор.

Може ли столът да реши всички ергономични проблеми при работата в седнало положение?
Добре проектираният стол позволява на ползвателя да седи в балансирана позиция. Като си купувате ергономичен стол, поставяте добро начало, но да не донесе очакваните ползи. Фактически седящата позиция зависи от индивидуалните ви навици, как той или тя е научен и обикновено седи правилно. Също така помнете, че столът е един от елементите при дизайна на работното място.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари