Ергономични матраци и възглавници

„Ергономията е базова за пригаждане (приспособяване) на работата към хората.”
15.12.2008
Мая Янева
294
мебели, дизайн, обзавеждане, ергономия

„Ергономията е базова за пригаждане (приспособяване) на работата към хората.” Това е процесът на проектиране или подреждане на мястото за работа, продуктите и системите така, че да са удобни на хората, които ги ползват.

Ергономистите използват данните и техниките на няколко дисциплини: антропометрия – размерите и формите на тялото, населението и биомеханичните изменения – мускули, лостове, устойчивост на въздействията на околната среда – шум, светлина, топлина, студ, лъчение, реакции на системите на тялото – чуване, виждане, усещания, според приложната психология – умения, учене, грешки, социална психология – групи, комуникация, учене, поведение. Ергономистите трябва да са зрели и със способност да слушат и да консултират внимателно хора, които трябва да ползват продукта или системата, която се разработва или променя. Те работят върху различен интерфейс, където потребителят е в контакт с продукта или системата – физически, умствено или по друг начин.

Целта на ергономиста е да развие удобна, сигурна работна система, като вземе предвид човешкия фактор и данните при проектирането. Това означава да се имат предвид специфичните човешки потребности и ограничения в процеса на проектиране – размери на тялото, сила, скорост, сензорни способности като зрение, слух и др.


Какво е ергономията?
Ергономията или човешкият фактор, както е популярна в Северна Америка, е дял от науката, който цели да научи повече за човешките възможности и ограничения и след това да приложи това знание за подобряване на взаимодействието на хората с продуктите, системите и околната среда.
Последни изследвания за матраците
Ние прекарваме около една трета от живота си в леглото. Дизайнът на някои матраци може да не осигурява правилна поддръжка на тялото, което да доведе до болки в мускулите и в гърба. Какви са характеристиките на добрия матрак? Има ли значение дали е прекалено твърд или прекалено мек? Има ли значение дали е ортопедичен? Важен ли е матракът?

Последни изследвания за ергономични матраци, проведени сред 12 жени, които е трябвало да сравнят удобството на легло с дървена повърхност спрямо различни видове матраци. Всичките матраци са определени като значително по-удобни от дървената повърхност, като нямало особено разлика между различните видове матраци - дали са с ортопедичен или нормален дизайн. Размерите на раменете, лактите, таза, колената и глезените и контактът на тялото показват няколко значителни различия, а изненадващо няма директна връзка между мерките и степента на удобство.

Обаче от твърдостта на матраците зависи намаляването или предотвратяването на болките в гърба. Проучване за качеството на съня и твърдостта на леглото показва, че 4 от 9 мъже определят съня си като значително по-добър върху по-меки матраци, докато двама спят по-добре върху по-твърди матраци. Най-голямата разлика в качеството на съня се появява, когато се промени собственото легло с някой от изследваните матраци, като специалистите заключават, че има няколко дни на адаптация.

В приказката на Ханс Кристиян Андерсен „Принцесата и граховото зърно” принцесата не могла да спи, защото имало грахово зърно под двайсетте пухени дюшека, които и постлали. Поуката от приказката е, че сънят зависи от това къде спиш. Когато спим, нашето тяло е притиснато от гравитацията по различен начин от гравитацията в изправено положение и имаме нужда от цялостно поддържане от матрака и неговите структури. По тази причина матракът може да се нарече „антигравитационна машина”, която прави възможно да се поддържа естествената форма на гръбнака по време на сън.
 
Как да изберем матрак
Търсете матрак, който е проектиран, така че:
- Да поддържа естествените извивки на гръбнака в легнало положение;
- Да разпределя натиска, така че да помага на кръвообръщението, да намалява движението на тялото и да повишава качеството на съня;
- Проектиран е, така че да не пренася движението от единия партньор до другия;
- Има поддръжка по краищата.
 
Избор на възглавница
Изберете възглавница, която е в синхрон с матрака или го допълва.

Възглавницата трябва да е:
- Създадена, за да поддържа естествената извивка на гръбнака;
- С възможност за максимално пригодяване спрямо ползвателя;
- С максимална мекота, за да отговаря на различните линии, форми и пози при спане, в съответствие с ползвателя;
- Дизайнът й да е подходящ за хора, които имат различни пози при спане – на една страна, по гръб, по корем;
- С дизайн за поддръжка на главата;
- С дизайн за осигуряване на мекота при допир;
- Не допуска точки на натиск;
- Увеличава циркулацията на въздух до лицето;
- Хипоалергенна.

 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари