Енергийно-ефективната къща в Edgeland.

Къщата в Edgeland е съобразена с възстановяването на земята и заличаването на белезите от индустриалното минало на местността.
14.04.2013
Мая Янева
11
нискоенергийна къща, къща, архитектура, дизайн, енергийна ефективнос
Енергийно-ефективната къща в Edgeland.
Източник: Снимки: Bercy Chen Studio LP

Bercy Chen Studio LP e архитектурно студио за градски дизайн в Остин, Тексас, специализирано в проектиране и реализации. Основано е през 2001 г. от двамата партньори Томас Бърси и Калвин Чен, възпитаници на университета в Остин, Тексас. През 2006 г. фирмата е избрана от изданието Design Vanguard като една от 10-те изгряващи проектантски фирми в света. През 2007 г. Bercy Chen Studio LP е част от изложението „Млади американци” в Музея на немската архитектура във Франкфурт, Германия. Поради своя нестандартен подход студиото се радва на национално и международно внимание и печели престижната награда Emerging Voices, награда от Лигата на архитектите в Ню Йорк през 2006 г. Всяка година лигата подбира най-иновативния дизайн от Европа и Северна Америка, за да присъди тази награда.

Къщата Edgeland е разположена върху възстановени, рехабилитирани кафяви почви и е модерна интерпретация на стар тип къщи в Северна Америка - местните американски вкопани къщи.

Характерното за тези къщи е, че те са буквално потънали в земята, което им дава голямо предимство по отношение на топлинния комфорт през цялата година. По тази причина жилището е сякаш извън времето – то е свързано с околното пространство посредством концепцията и чрез строителните похвати, които включват изолиран зелен покрив и изкоп дълбок 2.10 м, имащи за цел да полват земната маса за охлаждане през лятото и топлина през зимата. Този архитектурен похват представлява възможност за максимум енергийна ефективност, която съчетава високо технологични системи като интегрираната системата за отопление, вентилация и климатизация. Механичната система комбинира водно отопление и охлаждане плюс зелен покрив за макимум енергийна ефективност. 

Къщата в  Edgeland е съобразена с възстановяването на земята и заличаването на белезите от индустриалното минало на местността. Проектът има за цел да увеличи осведомеността относно намаляващия ландшафт и естествените източници и да създаде баланст между околната индустриална зона и естествената река, която е на противоположната страна на парцела.  

И визуално и функционално, къщата Edgeland се свързва с архитектурата на парцела като специфична художествена инсталация и продължение на ландшафта. Планът е разделен на два отделни павилиона, където са поместени зоните за спане и дневните части и е необходим пряк контакт с външните елементи, за да се премине от едната зона към другата. Този проект форматира нови стандарти за устойчивост като осигурява невероятни естетически качества чрез своето минимално въздействие върху околната среда и приложените механични инсталации. 

Центърът „Lady Bird Johnson Wildflower” е работил съвместно с архитектите, за да осигури над 40 естествени видове растения и диви цветя, така че покривът на къщата Edgeland и парцела да спомогнат за защитата на местната екосистема. 

+16
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари