Енергийни вампири

Пестете енергия и пари от „изключените” електроуреди.
14.07.2012
Антоанета Салфидж
39
къща, дом, хладилник, електроенергия, пестете енергия
Пестете енергия и пари от „изключените” електроуреди.
Източник: Интернет

Вдигнаха цената на тока с още 13%, факт. Добрата новина е, че има различни начини, които ще ни научат да пестим електричество вкъщи, което от своя страна ще компенсира увеличението,(е, поне от части).


Може и да не ви се вярва, но най-много пасивна енергия изразходват в дома изключените уреди. Мониторът, зареденият телефон, „неработещият, но включен в захранването телевизор, те и още ред електроуреди, които  са свързани с мрежата, дори и след натискане на бутона OFF са истински вампири на енергия.

Вярно е, че някои системи като хладилника и централното отопление изискват да работят 24 часа в денонощието, но за всички останали електроуреди това правило не важи. Повечето устройство в заспало състояние харчат едва няколко киловата на ден. Но когато всички загуби се съберат и при това в сумата се включи разхода на всички уреди, ще се окаже, че крайната сума съвсем не е за пренебрегване. Според изчисления на експерти консумацията на енергийните вампири днес е средно около 11% от сметката ни за електроенергия.


Навици  за спиране на загубите на ток в дома


1. Изключвайте копчето на разклонителя.
Ако компютърната ви система е включена в общ разклонител, дори да спрете от работа основното устройство, то вероятно монитора, принтера, факса или скенера, продължават да смучат  малки порции ток от мрежата. Най-лесно и сигурно ще ги лишите от захранване, ако изгасите лампичката на разклонителя.


2. Издърпвайте щепсела.
Когато кафе-машината приключи с правенето на кафе не означава, че е спряла да харчи ток. С дърпането на  щепсела на неработещите уреди и зарядните устройства, вие ще пестите ток, колкото от изгасянето на елекрическа крушка.


3.Четете дребния шрифт.
Повечето производители точно описват  мощността на уреда по време на работния процес, но пропускат да отбележат параметрите на консумация, когато устройството е в покой. По правило уреди с повече свирки и лампи, гълтат повече ток, дори и когато са заспали.


4. Проверете вашия компютър.
Някои машини харчат толкова ток, колкото и хладилника. За да контролирате лакомия си процесор, настройте  устройството на режим „заспиване” поне 30 минути, след като не е било използвано. За да спестявате още повече, изключвайте монитор, процесор, притнер и скенер, ако не ги използвате. И …. Не се впечатлявайте от мита, че изключването вреди на компютъра. Това не е вярно.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари