Енергийна ефективност в строителството: Eнергийна къща ENERGY X, Aвстрия

Energy X представлява примерен проект, символ на модерното строителство, осигуряващо качество и уют, но същевременно - гарантиращо енергийна ефективност и екологична съвместимост на новите сгради.
14.03.2009
ВЕЛУКС България ЕООД
142
велукс, покривни прозорци, енергийна ефективност, Energy X , соларни ролетни щори ВЕЛУКС
Източник: Снимки: Архив ВЕЛУКС

Energy X представлява примерен проект, символ на модерното строителство, осигуряващо качество и уют, но същевременно - гарантиращо енергийна ефективност и екологична съвместимост на новите сгради.
 
Град: Ехсенбах
Страна: Австрия
Снимки: Архив ВЕЛУКС


Проектът Energy X е реализиран посредством тясно сътрудничество между немската компания ХАРТЛ ХАУС ( HARTL HAUS) и датския производител на покривни прозорци ВЕЛУКС и демонстрира една невероятна възможност да си осигурим домашен уют и комфорт, като същевременно намалим разходите си за енергия с 20% чрез използването на екологични строителни материали.Материали
При построяването на енергийна къща Energy X са използвани само строителни материали с доказано качество и отговарящи на всички стандарти в областта. В допълнение, материалите са подбрани така, че да са в съответствие с изискванията за защита на околната среда, както и за опазване на общественото здраве.

Основният материал, избран за конструкцията на къщата,в е дърво, тъй като представлява естествена и възобновяема суровина и намалява емисиите на въглероден диоксид във въздуха.Интериор
Първият етаж от къщата е превърнат в просторна и уютна дневна с трапезария. Огромната осветена част от помещението с южно изложение позволява използването на естествената слънчева топлина, а струящата дневна светлина създава неповторима атмосфера.

Допълнителна стая за гости е предвидена на първия етаж. Така, заедно с допълнителната баня се обособява малък апартамент, отделен от дневната със стъклена плъзгаща се врата.На втория етаж са разположени просторна спалня, две големи детски стаи, както и баня, оборудвана с вана и душ-кабина. Интересно решение на архитектите, което не може да остане незабелязано е галерията, водеща към балкона чрез малък стъклен мост.


Използваните комбинации от покривни прозорци ВЕЛУКС в дневната, както и на втория етаж на къщата не само внасят светлина в помещенията и осигуряват невероятна гледка, но също така представляват важен елемент от цялостната концепция за по-добрата
енергийна ефективност на сградата. Прозорците ВЕЛУКС осигуряват отлична термоизолация и шумоизолация на помещенията в които са инсталирани, като същевременно се явяват и като аварийни изходи в случай на евентуален пожар в сградата.
 

Инсталираните соларни ролетни щори ВЕЛУКС пък, осигуряват комфорт на обитателите през горещите летни дни, като същевременно спестяват средства от скъпите и енергоемки системи за охлаждане.

Проектът Energy X е един отличен пример за това как добрият архитектурен дизайн може да бъде съчетан с отлична енергийна ефективност. В дългосрочен план, този тип строителство ще спести значителни разходи за енергия на своите обитатели, като същевременно ще допринесе и за опазването на околната среда.

 

Закони Нормативна база Коментари