Еменският каньон –българското „Елдорадо”

Живописна пътека, тайнствена пещера, водопад „Момин скок” и легенди подсилват магнетизма на мястото.
01.08.2018
Лилия Лозанова
1051
туризъм, Еменски каньон, водопад Момин скок
Еменският каньон – българското „Елдорадо”
Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

Еменският каньон е едно от най-изумителните места във Великотърновско. Наричан е българското Елдорадо, защото има неповторима красота. Малко хора предполагат, че на 20-на километра от старата столица, край село Емен, се намира подобно райско кътче. Известно е като каньона на река Негованка. Самото ѝ название на латински означава „къса река с близък извор”. Популярността на Емен нараства около 2001 г., когато тук е изградена една от първите екопътеки в България. Създава я доц. Петър Петров, това председател на Българската асоциация за селски и екологичен туризъм, който е родом от този край. В момента обектът е включен в екологичната мрежа НАТУРА 2000. 


Обявен е за природна забележителност от 1980 г.
Когато пристигнете в живописното търновско село, веднага ще разберете, че пътеката с дължина около 1,5 км, е неподържана и малко опасна. Една трета от нея се намира в землището на населеното място, а останалите две трети е към съседното село Михалци, община Павликени. За съжаление много хора пренебрегнат предупредителните табели, поставени още 2012 г. и преминават по част от маршрута, който е проходим.

 


Еменската екопътека минава от двете страни на каньона по пътечки, намиращи се на около 50 m височина. Стените на каньона са отвесни и високи около 80 – 90 m, като интересното е, че от едната страна високо на скалите има орлови гнезда, а от другата – останки от древен римски пост. Ако тръгнете пеша, ще минете по дървен мост в селото и ще продължите по терен с денивелация. Първият обект е Еменската пещера, която е част от цяла пещерна система с многобройни водни и сухи галерии. В района са картирани множество нейни посестрими, тъй като района е карстов.


Еменската пещера има печалната слава на единствената… с асансьор.
Историята е още от времената на недалечния тоталитаризъм. Местен партиен функционер я включил в грандиозен план за застрояване. В нея трябвало да бъде направен ресторант и поради това по част от височината й е направена асансьорна шахта. Въпросното съоръжение трябвало да изкачва ВИП-посетителите на горно ниво, на върха на скалата, където е била планирана площадка за кацане на хеликоптери. Проектът не бил завършен, но увредил непоправимо природния обект и неговата фауна. През годините бил ползван за гъбарник, склад за зреене на сирене и какво ли още не. В пещерата и в околните ниши обаче има колонии от прилепи и затова от години предизвиква интереса на спелеолози и изследователи. Еменската пещера е дълга 3113 м. и заема седемнадесето място в списъка на най-дълбоките в България.


Въпреки прекрасните гледки, които се откриват наоколо, смелчаците трябва да бъдат внимателни, особено когато минават по дървените съоръжения. За съжаление те са компрометирани и се нуждаят от спешен ремонт. Надясно от стълбището към пещерата е Дядо Кольовото кладенче – карстов извор, който е приспособен като чешма. Скоро след него пътеката се разклонява. Едната е стръмна и води към следващата висока тераса, където се слива с пътеката към водопада Момин скок и язовир Негованка.


Водопадът „Момин скок” е свързан с тъжна легенда.
Според преданието във вира под него скочили местни моми, подгонени от турците. Водопадът е висок около 10 метра и водната феерия над него заема причудливи форми. Често водните струи приличат на сплетени момински плитки. 


Явно има и легенди за скрито съкровище, защото се е случвало тук да се виждат водолази с оборудване, които търсят подводна пещера. Разбира се подобни екстремни занимания са рискови, тъй като пещерната система в района е разположена между 6 села и не е проучена.


Най-красивата част от каньона е най-тясната му V-образна част, където височината на отвесните скали стига 80 метра в поредица от прагове и малки водопади. 


Повечето любители на екстремните преживявания обикновено си правят пикник до вира и се налага да изберат обратния път. Преди няколко години, по време на проливните дъждове, по протежение на пътеката беше образувано свлачище, което прекъсваше връзката й с крайния пункт- язовир Негованка, в Павликенска община. От тази страна има друг подход, дори за автомобили, но той също е затворен. Затова дори най-авантюристично настроените туристи предпочитат да се върнат обратно. Цялата дължина на маршрута обикновено се изминава пеша за около три часа, но поради факта, че е неподържана, туристите се връщат много по-рано. Те могат да изберат допълнителен маршрут, от където се разкриват също прекрасни гледки. В Еменския каньон е очарователно съчетанието от височини, равни места, скали, водопад, събрани в рамките на над километър, колкото е протежението на каньона.


В такава малка площ са събрани такова разнообразие и красота, че неслучайно каньона край великотърновското село се нарича малкото „Елодорадо”.

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари