Електрoинструменти за двора и градината

Градинските уреди са задължителен инструмент за поддръжката на дървета и храсти, тревни площи и жив плет.
16.05.2019
Екатерина Бонева
877
градина, инструменти за двора, електроинструменти
Източник: Bosch-garden.bg

Градинските уреди са задължителен инструмент за поддръжката на дървета и храсти, тревни площи и жив плет. Също като нас хората, те имат собствена индивидуалност и трябва да са подбрани съобразно планировката и желания дизайн на градината. Важни за правилното отглеждане и естетичния вид на растенията са редовното подрязване, кастрене или оформяне в определена фигура. Ефективното изпълнение на тези задачи е свързано с подбор на подходящи градински инструменти, които не само осигуряват нужната прецизност по време на работа, но и намаляват усилията от положения труд на градинарите.

Акумулаторна ножица за храсти     Източник: www.shpock.com

Грижа за дървета и храсти
Живият плет създава очарователна зелена рамка на градината. Подобни живи стени са практично и красиво решение за оформяне границите на имота или просто добавяне на визуален акцент от форми и структури. Подрязването е важно условие за плътността и здравината на живия плет, което може да се направи ръчно или с помощта на електрически или акумулаторни тримери. Окастрянето оптимизира енергийния баланс на растенията, като спомага за продуктивното им израстване и поддържане на тяхната жизненост. В изпълнение на тази задача се използват ефективно градинските ножици за цветя и тънки клони, ножици за кастрене и ножици за подрязване клони на храсти и дървета.


Електрическа четка за събиране на трева     Източник: www.sumogardener.com

Какъв вид инструменти да изберем?
В последните години производителите на градинска техника започнаха да разширяват продуктовата си гама с ръчни електроинструменти. Тази тенденция до голяма степен се дължи на многобройните предимства, които притежават елетрическите машини при работа в малки по площ пространства, като вили и частни домове, където захранването от електрическата мрежа не е проблем. В това число влизат поддръжката на градини с декоративна растителност, няколко овощни дръвчета, жив плет и малки тревни площи. От друга страна, пазарът на подобни инструменти се развива с бързи темпове, поради факта, че предоставя възможност на любителите градинари да обслужват сами своите растения. В резултат на това се повишават и техните изисквания към функционалните и технически характеристики на използваните електрически пособия и не на последно място, по отношение на комфорта при работа, който предлагат. Независимо, че целта на градинарстването е преди всичко за съчетаване на полезното с приятното, все по-отчетливо се откроява желанието на хората да разполагат с техника с равностойни на професионалните инструменти качества. Ето защо обогатяването на производствената палитра не е просто маркетингова стратегия, а прецизен анализ и усъвършенстване на всеки детайл, където това е възможно според съвременното ниво на техниката.
 

Електрически тример за жив плет   Източник: www.amital-ltd.co.il


Предимства на електроинструментите за градина
При поддръжката на растенията в градината участват различни електрически, моторни или акумулаторни пособия – тримери и ножици за подрязване и оформяне на жив плет и трева, ножици за кастрене и такива за подрязване на клони от дървета и храсти, триони, вертикулатори и аератори за зелената морава, листосъбирачи, въздухоструйни метли, клонотрошачи и др. Едно от основните предимства на тези уреди е, че по-малко натоварват ръцете и тялото, тъй като генерират минимални вибрации и имат много по-ниско тегло от ръчните или бензинови аналози. Други важни фактори са опростената им конструкция и далеч по-прецизна работа в труднодостъпни области за човешката ръка.


Нека обърнем внимание на останалите преимущества на електроинструментите за градина:

Гъвкавост и ефективност
Тримерите за трева се предлагат във вариант със и без кабел и са много подходящи за градини с повече чупки, където трябва да се работи предимно по ръбовете на тревата по дължината на пътеки, стени, дървета и лехи. Продуктите от този тип са оборудвани с редица технически подобрения в посока увеличаване на производителността, удобно косене, лесно превключване в различен режим на работа и компактен и гъвкъв дизайн.


Комплект ножица за трева и храсти     Източник: www.its.co.uk


Компактност и сигурност
Електрическите ножици значително улесняват усилията на градинарите при кастренето и подрязването на живия плет. Обръща се голямо внимание на ергономичния дизайн и способността на инструмента да приляга удобно към човешката ръка. Оптимизираната геометрия на остриетата осигурява ефикасно, чисто и гладко подрязване, без вибрации и с по-малко усилия. Уредите са снабени с мощен двигател, който спомага за силно и безпрепятствено рязане и система за безопасност на остриетата. Олекотени са и с тях се борави много лесно, а интелигентните функции позволяват ергономични работни позиции за всякакви приложения. Ръчните електроинструменти от този тип са еднакво удобни за работа както от десничари, така и от левичари.

Електрически тример за оформяне на храсти       Източник: www.oldhouseonline.com

Многофункционалност
Ножиците за храсти са друг инструмент, без които градинарят не може. С тяхна помощ лесно се определя контура и формата на храстите и живия плет. Уредите осигуряват безпроблемна и прията работа при всякакви височини, благодарение на телескопична и напълно регулируема дръжка, която се накланя спрямо работните условия. Прилягат ергономично към естествените извивки на ръката при всякакви работни позиции и разполагат с многофункционален комплект остриета за подрязване на храсти и трева.

Чистота и практичност
Всеки градинар държи на чистотата и практичните решения, които осигуряват добрата естетическа визия на двора. А неминуемо след извършените мероприятия по кастрене, подрязване и оформяне, клоните и листата са навсякъде. За почистване и оптималното им оползотворяване масово се наложиха въздухоструйните метли (листосъбирачи) и клонотрошачки. Основното предназначение на първите е отстраняване на отпадалите листа, клони и окосена трева, чрез издухване със силна въздушна струя. Предимство на машини е, че могат да бъдат приспособени за засмукване на растителни отпадъци.

Мобилните клонотрошачки са практично приспособление за натрошаване на клони. Задвижват се от високооборотен двигател, като надробяват отпадния материал с помощта прецизно заточени резци от закалена стомана. По този начин събраните в резервоара отпадъци могат да бъдат компостирани или използвани като органична тор.  

Освен всички изброени предимства на автоматизираните градински инструменти пред конвенционалните, няма как да не се спомене и по-ниската им цена, почти безшумни са и не отделят вредни газове.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари