Електрически или газов плот за готвене да изберем

Инсталирането на вградени плотове за готвене, е добро решение при разпределянето на пространството в кухнята.
14.04.2014
инж. Полина Петкова
1295
кухня, кухненски плот, готварски плот, котлони, уред за вграждане
Луксозен смесен стъклокерамичен плот.
Източник: www.electron.bg

Инсталирането на вградени плотове за готвене, е добро решение при разпределянето на пространството в кухнята. Това означава, че фурната може да се вгради на удобна за ползване височина, отделно от нагряващите се зони. Предимството на този вид вградени уреди пред комбинираните печки, е възможността да се оперира по най-практичен и индивидуален начин с всяка готварска зона.
 


                        


Бюджетен плот  и Компактен стъклокерамичен плот. Източник: www.electron.bg


Ширината на плота може да бъде от 50 до 90 см. Най-често срещаните размери  са 50x50 см, 55x55 см, 50х60 см и 60х60 см.  Те се вписват перфектно, дори и в малки кухни. Предлага се голямо разнообразие от цветове и покрития. Повърхността от неръждаема стомана е лидер в модните тенденции. Тя може да бъде полирана или матова. Изглежда стилно, здрава е, устойчива на механично въздействие и надрасквания. Често са предпочитани и  цветовете като  бяло, черно или неутрално светло кафяво.


Изборът на този уред за вграждане зависи от това как са изпълнени захранващите инсталации в кухнята. Повечето съвременни плотове на газ, са оборудвани с електронен стартер, така че е необходимо той да бъде свързан освен с газовата инсталация, така и към електрическата мрежа. Поради факта, че обикновено желанието на собствениците на дома, е над плота да се монтира абсорбатор, чието предназначение е да се сведат до минимум миризмите, влагата и газовете при готвене, местоположението на плота трябва да е съобразено с вентилационната инсталация и местоположението на комините.


 


Гастрономите, както и прецизните кулинари, които предпочитат да контролират силата на огъня и да готвят на висока температура, предпочитат плотове на газ. Класните уреди разполагат с по-голям капацитет и по-добро разпределение на топлината. Те подобряват качествата на приготвената храна и предотвратяват залепването и за съда. На тях могат да се приготвят както сосове, така и деликатни ястия. Дифузионните пластини спомагат за подобряване на контрола при ниски температури.


Луксозен стъклокерамичен газов плот . Източник: www.electron.bg


Домашните готвачи, които искат да постигат по-добри резултати, се ориентират към оборудване с по-голяма топлинна мощност, която би осигурила по-високи температури. Като цяло всички газови плотове с мощност над 4500 W са подходящи за постигането на професионални резултати в кухнята. За домашни цели обаче се препоръчват уреди с по-малка мощност. Като се вземе предвид разликата в цената и необходимостта от допълнително обезвъздушаване, разходите не са оправдани.


В сравнение с това на газ, готвенето на електрически котлони се счита за по-чисто. Електрическите плотове са се развили от сменяеми плочи до плоски повърхности, които са лесни за почистване, въпреки че традиционните котлони все още се използват. При херметически затворените нагреватели, успешно се предпазват електронните компоненти на плота, от разливане на течности върху тях.


                                             Индукционен стъклокерамичен плот. Източник: www.electron.bg

Най-новата технология при електрическите уреди за готвене, са индукционните котлони. Те представляват най-„зеленият“ избор по отношение на разход на енергия. Индукционните котлони са двойно и дори тройно по-ефективни от другите електрически и газови такива. Те се състоят от медна намотка, при която, като премине ток през нея, се създава електромагнитно поле. По този начин се нагрява директно готварския съд (дъното му се явява нагревателен елемент). Постигнат е пълен контрол за управление на топлината, удовлетворяващ и най-взискателните готвачи. Регулирането на температурата, позволява както да се разтопи шоколад много прецизно, така и да заври водата по-бързо отколкото при газовите котлони. Контролът се извършва само с докосване на тъч панела. Голямо предимство в случая, е и лесната поддръжка на плочите. При случайно разливане по време на готвенето, няма загаряне по плота. Почистването става само с влажна кърпа или гъба. Намотките се изключват сами в рамките на 30 секунди след премахване на готварския съд от повърхността, което допълнително спомага за увеличаване на безопасността в дома, както и за намаляване на разходите за ток. 


Като цяло електрическите плотове не изискват предвиждането на толкова мощна вентилация както газовите, но в никакъв случай не отпада нейната нужда. На пазара са налични иновационни подходи за извеждането на нежеланите миризми от долната страна на котлона, като мощността на вентилационната система варира в зависимост от спецификацията на модела. Този метод позволява по-голяма гъвкавост при монтажа, понеже не е необходимо плота задължително да бъде позициониран под абсорбатора.


Съобразно с дизайна на вашата кухня, плотовете за готвене са гъвкави и предлагат много възможности, покривайки изискванията и на най-взискателните клиенти. Пълна и компетентa информация и консултация за избор на плот според бюджета или конкретните изисквания може да получите от специалистите на Electron.bg


 

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари