Електрическите камини – топлина, удобство и стил

Ако търсите отоплителен уред, който предлага всичките удобства на конвенционалната камина, но без цялото чистене и суетене около нея, тогава електрическата камина е най-подходящия вариант.
14.11.2017
Румяна Бонева
2881
интериор, камина, отопление, електрическа камина, дизайн с камина
Електрическата камина се ревръща в акцент на декора.
Източник: www.homescorner.com

Ако търсите отоплителен уред, който предлага всичките удобства на конвенционалната камина, но без цялото чистене и суетене около нея, тогава електрическата камина е най-подходящия вариант. Предимствата на този електроуред го превръщат в отлична алтернатива за отопление през зимния сезон. Електрическите камини са лесен начин да поддържате дома си топъл и да придадете оригинален акцент на интериора.

Какво представляват електрическите камини?
В случай, че някога сте виждали подобен уред, няма как да не сте останали запленени от реалистичната му визия. На външен вид електрическите камини изглеждат досущ като традиционните. Като започнем от разнообразния дизайн, излъчваната галеща топлина и завършим с очарователната красота на огнените пламъци – електрическата камина по нищо не отстъпва на оригиналния си първообраз.

Освен реалистичната имитация на пламъци с горяща жарава, някои модели предлагат даже и звукови ефекти на пукащи дърва за създаване на неописуемо уютна и спокойна атмосфера. Отгоре на това, огънят може да възпроизвежда и дим, което допълнително подсилва усещането за истинско огнище. Много често в дизайна на електрическите камини е интегрирана имитация на тухлена или каменна зидария. В зависимост от интериора и желания ефект може да изберете стенна, ъглова камина или пък такава за вграждане. В други случаи камината може да бъде позиционирана върху стойка или практично помесетена в определен кът от помещението.


Електрическите камини придават изискан привкус на интериора.    Източник: www.yelp.com

Как функционират камините?
Механиката на електрическите камини не е никак сложна, тъй като не включва голям брой елементи. На първо място стои въпросът как точно става отоплителния процес. Вътрешността на камината е оборудвана с вентилатор и метални компоненти, които се нагорещяват при включване на уреда в електрическата мрежа. Вграденият вентилатор спомага за извеждането на генерирания горещ въздух от камината към помещението. Шумът, който издава е минимален и по никакъв начин не създава дискомфорт в стаята. При електрическите камини липсва загуба на топлина, тъй като вентилаторът избутва цялото количество горещ въздух извън вътрешността на камината.

На пръв поглед истинските огнени пламъци са продукт от пречупваща се светлина в случаен по ред триизмерен модел. Всичко, което трябва да направите е да сменяте крушките според указанията. Все повече електрически камини разполагат с цветови вариации на пламъците. Работния процес може да се контролира от разстояние с дистанционно управление, като камината може да се настрои така, че да акумулира топлина или само да създава визуален акцент, без да отоплява помещението.

Предимства на електрическите камини
Изграждането на класическа камина е свързано с доста разходи и време. Освен всичко това, камината трябва да е съобразена с стила на интериора, а също и да разполагате с достатъчно място за поставяне на всички необходими аксесоари за поддръжката ѝ. Не са без значение и последващите ежегодни инвестиции в твърдо гориво, да не говорим за постоянното суетене около камината през зимния сезон, когато винаги трябва да е топло. За разлика от традиционния си вариант, електическата камина се характеризира с редица преимущества. Ето и по-важните от тях:


Домът блести от чистота, а в стаята е топло.    Източник: www.spoki.tvnet.lv

Домът блести от чистота
Основното предимство на този вид камини е че, не изискват поддръжка, тъй като в тях реално не се осъществява горивен процес и липсва отпадъчен материал – край на носенето на дърва и досадното почистване на пепел. Просто трябва да включите уреда в контакта, както всички обикновени уреди и да го пазите от механични наранявания. Електрическите камини са много подходящи за хора, които често сменят квартири, пътуват много или по една или друга причина не могат да си позволят отопление на дърва или друг вид гориво.

Огънят изглежда като истински
Благодарение на постоянно развиващите се технологии стана възможно създаването на електрически камини с 3D имитации на горящи дърва и пламъци, които по нищо не се различават от истинския огън. Сами можете да избирате цвета на вашия огън и вида на пламъка. Най-разпространени са камините с имитация на дървени трупчета, макар че съществуват и модели с реалистична проекция на въглища.

Хладна повърхност и чист въздух
Тъй като при електрическите камини не протича реално горене, не се отделят вредни газове и изпарения за разлика от камините на дърва. Това ги прави подходящи за хора с дихателни проблеми или алергии. Освен това повърхността им не се нагорещява и няма опасност за децата и домашните любимци.

Леки и лесно преносими
Друго тяхно преимущество е ниското тегло, поради което са изключително удобни за пренасяне, в случай че се наложи. Разбира се всичко зависи до голяма степен от вида на камината. Предлагат се и миниатюрни електрически камини, чиято цел е по-скоро декоративна отколкото функционална. Ако инвестицията в по-голяма камина не е по силите Ви, може да заложите на нейните компактни и по-достъпни вариации, които ще придадат изискан привкус и неповторим уют на дневната или спалнята.

Икономични
Електрическата енергия си остава най-предпочитаният начин за отопление, въпреки че цените ѝ непрекъснато се покачват. Все пак в днешното натоварено ежедневие при обзавеждането на жилища все повече се залага на удобството и функционалността. Без значение какъв елетроуред изоплзвате, просто трябва да го включите в мрежата и той започва да работи. Модерните електрически камини се проектират с нисък разход на енергия и са доста икономични. Извън всички ефекти на впечатляващата си визия, този вид камини са най-обикновени електрически печки за бързо и лесно отопление на която и да е част от жилището.   

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари