Елегантност в стил AUDREY

Морска вила, обградена от последните скатове на Стара планина.
19.07.2010
Мая Янева
444
еднофамилна къща, вила, градина, басейн, морска вила
Вила Audrey
Източник: Снимка: Радослав Пенчев

AUDREY (“Одри”) е морска вила, само на 3 км от Слънчев бряг, обградена от последните скатове на Стара планина. От нейните тераси се открива гледка към Несебър и затихващите вълни на Черно море.Проектът е по идея на собствениците и е реализиран от архитект Албена Генчева и инженер-конструктор Георги Харалампиев. Първоначалната еднофамилна къща претърпява метаморфоза още на ниво проект и се превръща във вила с пет самостоятелни апартамента. Изложението на къщата е изключително благодатно, а  терасите, които щедро присъстват на всички етажи, дават възможност за пълноценно наслаждаване на лятното слънце.
Отвън морската тема на къщата е подчертана с цвета на вилата - екрю; кръглите прозорци тип “люк” и широките и извити линии на терасите правят асоциацията с кораб неизбежна.Макар и да има обособени отделни апартаменти, цялостната визия и интериорът на къщата следват една логика, а именно - олекотени конструкции, изчистени линии, минимализъм, стилни мебели от масивно дърво, максимален комфорт. От едната страна къщата е стъпила върху елегантни бели колони, които обособяват приятна градинска зона. От другата страна е осигурен баланс с елегантна градинска пергола. На по-ниското ниво в градината е разположен басейн.Дворът е на две нива, с различни зони, даващи разнообразни възможности за релакс на открито. Цялата каменна ограда е обиколена с пояс от вечнозелени декоративни храсти. Има обособено място за грил, басейн и ароматна билкова градина. Екзотични дървета като хибискус, палми, нар, смокиня и пинии красят двора. Тук отново идеите са на собствениците, а реализацията е на специализирана фирма за ландшафт.На площ приблизително 550 м² са разположени 5 апартамента, а площта на двора е 1100 м².Приземният етаж е обширен, цветовата гама е дихотомна - екрю и червено. Барът на този етаж е сърцето на вилата. Тук са обособени хол с камина и кухня. Едната стена на хола е с артистичен фон в приятно червено, на който се откроява диванът от естествена кожа в екрю. Подовете са с настилка италиански гранитогрес в пясъчни нюанси.  Освен акцент, червената стена в хола е противостояние на кухнята, където барът е облицован с червена стъклена мозайка. Червени аксесоари допълват темата. Оригинални малки лампи във формата на чашки за кафе красят стената на кухнята. Артистични картини с морски сюжети на Jack Vettriano създават лежерно настроение. От хола се излиза на веранда, откъдето се открива прекрасна гледка към градината и околността. Прилежащата спалня е с тъмни мебели, а гардеробът е с огледални врати. Банята към тази спалня е в бежово и е тематично свързана с нея посредством червен фриз от стъклена мозайка в стил “Мурано”. До тази спалня стената е декорирана с текстилно пано с ефектни закачалки.Стълбата, която води от приземния етаж към основното вътрешно стълбище в къщата, е аранжирана с параван с лика на чаровната Audrey Hepburn.Апартаментът на първия етаж се състои от дневна зона с хол, кухня и трапезария и две отделни стаи с прилежащи бани. Към този апартамент има и самостоятелен вход през терасата, което го прави автономен. Холът е в бежово и кафяво, а стилът - сдържан. Кадифена дамаска на дивана, пищна рамка на огледалото над него, стъклена витрина с морска декорация, дискретна камина – цялостният подход на обзавеждане тук цели осигуряване на максимален комфорт и луксозна визия.  Панорамните прозорци дават възможност за наслада на околния пейзаж. Трапезарията е стилно аскетична – единствен акцент тук е кристален полилей, който припомня темата „лукс”.
Екзотични лиани са окачени на порталния преход към спалните.Двете спални към този апартамент са в розово и синьо, в същата гама са решени и баните към тях. Розовата спалня е с елегантен паркет в цвят венге и мебели в черно. Синята е с под от пясъчни керамични плочки, тъмни мебели и сини акценти.Вторият етаж се състои от два независими огледални апартамента. Апартаментите имат хол, спалня и обща тераса. Тук допълнителна панорамна гледка е осигурена посредством оригинални кръгли прозорци тип “люк”.


Точно пред прозореца е разположена маса със столове, която позволява да се наслаждаваш на пейзажа, докато се храниш или пиеш сутрешното си кафе.Спалните са с естествен паркет в цвят венге, с вградени гардероби.На последния етаж апартаментът е в стил Penthouse. Тук в едно пространство са обединени хол, спалня и кухня. Прозорци тип “витрина” осигуряват много светлина и позволяват свободен поглед навън към морето.Къщата напълно отговаря на името си „Audrey ” – вдъхновена от излъчването на незабравимата актриса Одри Хепбърн - стилна, изискана и спокойна, с непринудена очарователност и ведро излъчване.

+7
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари