Елегантен ваканционен дом

Това е едно елегантно модерно жилище в монохромна гама, в което на пръв поглед няма много ярки и натрапващи се елементи. Но пък веднага създава усещането за спокойствие и хармония.
09.08.2019
Теменужка Захариева
4115
интериорен дизайн, жилищен интериор, ваканционен дом, Студио Пиперов
Източник: Студио Пиперов, www.studiopiperov.com Снимка: Александра Долева

Проект: Студио Пиперов арх. Юлиян Пиперов, арх. Александра Долева
Фотография: Александра Долева

Главен изпълнител:  Фимера Контракт
Fimera Contract e фирма за строително - монтажни дейности, специализирана в прецизно изпълнение на висок клас интериори по проект на архитектурни и дизайнерски студиа. Клиентите на Fimera Contract получават безкомпромисно качество и прецизност при изпълнението, видими от вече изпълнените от тях проекти.

Камина: Камини Евростил ЕООД
Елегантната камина, част от интериора е изработена от фирма Камини Евростил ЕООД. Екипът на Камини Евростил ЕООД е с дългогодишен опит в областта на проектиране, изработка и монтаж на всякакъв вид камини и барбекюта.

Обков врати: Olivari. Официален вносител фирма Свего
Висококачествен  италиански обков за врати и мебели на водещи производители.

Двуслоен паркет - Фивекс
Обзавеждане: Cattelan Italia, Zanotta, Arflex
Картина във всекидневната: Йоана Дертлиева

Вероятно си представяте жилище някъде на морето или в планината обзаведено в познатия ваканционен стил, но грешите. Това е едно елегантно модерно жилище в монохромна гама, в което на пръв поглед няма много ярки и натрапващи се елементи. Но пък веднага създава усещането за спокойствие и хармония.

А малко след това започвате да забелязвате подбраните с вкус дизайнерски акценти и интересните решения.  Като красивите абажури, дизайн на Патриция Уркиола, масата Butterfly от Zanotta и известните столчета Bar Stool One по дизайн на Константин Гърчич за Arflex.Вероятно още първоначално съзнателно е търсено  едно деликатно клубно усещане: „Огледалната колона за която е „закачен“ кухненския бар/трапезария визуално разширява пространството. Покритието от сив гланц лак на кухненския бокс и Г-образното линейно диодно осветление допълват играта на отражения – търсен ефект подсилващ клубната илюзия,“ разказват архитектите от Студио Пиперов.„Специална роля в сценографията има драматичното осветление от Foscarini –  кристалните абажури Caboche  внасят блясък в зоната на бара, а черната Twiggy е графичен силует в зоната за сядане.“
Умелото обзавеждане с леки мебели и точно тази светла неутрална гама не позволяват да се усети, че апартаментът е само 60 м2. А цветните акценти и мекият ориенталски килим балансират тъмния под от естествен матиран гранит във всекидневната.Тъмният гранит присъства и в банята като контраст на белите стени в останалата част на жилището. Но тук контрастът е с елегантната бяла мивка и плот от Corian върху бял шкаф.

Цялото жилище има автоматизирано управление на осветлението, отоплението и озвучаването, както и видеоконтрол. Климатиците са изцяло скрити в окачения таван, а в пода има вградено подово отопление. Това е и една от причините за избора на естествен гранит за пода, но той е допълнен и от двуслоен паркет на Фивекс специално разработен за подово отопление.

 
Етажерки - Cattelan Italia

Забележете още някои оригинални дизайнерски решения – закачването в коридора е поставено върху подвижна врата, която скрива ревизионен отвор. А камината по индивидуален проект на биоетанол е разположена под телевизора и под нея е шкафчето, съдържащо всичко необходимо за музикалните предпочитания на собственичката.Геометричната ажурна композиция от етажерки на Cattelan  е основен формообразуващ елемент в спалнята. Белите текстилни пана над леглото са на Димитрина Пиперов. Съзнателно е търсен повече уют с дъбовия паркет, кремавия ориенталски килим и кожената табуретка по проект.

Сдържано, но не скучно - минималистично, модерно, удобно и елегантно жилище - това всъщност е  ваканционния дом в България на млада дама, която живее и учи в чужбина.

 

Закони Нормативна база Коментари