Еко материалите в интериора

Използването на еко материали като глина, слама и др. при изграждането на къщи е намерило своето естествено приложение и в интериора на дома.
14.01.2015
Свeтлана Стоянова
10
мебели от слама, слама в интериора, интериор, матраци, еко материали
Още едно приложение на сламата в интериора.
Източник: www.egyptiancottonstudio.co.za

Използването на еко материали като глина, слама(от пшеница, ръж, спелта)  при изграждането на къщи е намерило своето естествено приложение и в интериора на дома. Голяма част от материалите, използвани за градеж на къща се използват и в интериора за пълнеж на матраци, дюшеци, възглавници или за килими, мебели, лампи и др.
Приложение на сламата в интериора.
Сламата е вторичен продукт от изсушени стъбла на житни растения и зърнени култури като: пшеница, ечемик, ръж и ориз, след отстраняване на зърното, използват се и стъблата на лен и коноп. Освен за храна на домашните животни,  намира широко приложение както в екстериора  (строеж на къщи, покриви и т.н.), така и в интериора.
И до днес в някои райони на света все още се използват матраци с пълнеж от слама.От слама се изработват и сламени шапки, кошници и чадъри. Продължават да се ползват  и сламени килими и черги. Сламени столове и фотьойли са особено подходящи за градината. Сламените лампи са много ефектни и никога не излизат от мода.
Може би мнозина не знаят, че един от най-популярните пълнежи не само за матраци, но и за мека мебел, използван в продължение на векове е сламата. Със слама са били тапицирани столове и дивани, особено произведените до 1950 г.  Ако мислите, че сламата основно се е използвала за пълнеж само в по-евтини мебели, това не е така. В много от качествената мека мебел сламата все още често се използва като основен слой, а понякога може да бъде единствения материал за пълнеж, използван заедно с памук.
Предимствата на сламата е, че е много издържлива, евтина и лесно достъпна. Ако столът или диванът се поддържат в добро състояние, те могат да се ползват в продължение на 100 и повече години.
Недостатък на сламата е, че може да предизвика алергични реакции, от страна на фин прах.
Трябва да се знае, че има разлика между слама и сено и не може да се използва сеното в тапицерия.
Приложение на спелтата в интериора.
Спелтата е вид древна пшеница, наричана още”житото на фараоните”, която е била основна храна в Близкия Изток и Европа от древността до Средновековието. Тъй като добивите й не се увеличават с торене и генни модификации, постепенно спелтата е била заменена с обикновено(хлебно)жито до началото на 20 век. Освен като здравословна храна (спелтата съдържа по-висок процент протеини, минерали и витамини от пшеницата), люспите от спелта се използва за пълнеж на възглавници и матраци.
Възглавниците за сън с пълнеж от обвивки на спелта и просо имат масажиращ и релаксиращ ефект, не запарват и не се развиват акари, не потъват под тежестта на тялото, а заемат формата на главата и врата чрез наместване. Естествения пълнеж предлага изключителен комфорт, нежна и стабилна опора за тялото и здравословен климат по време на сън.
Матраците с пълнеж от обвивки на спелта или просо са много удобни и ергономични - милионите обвивки, скрити в матрака, обхващат тялото точно по формата му и без да пружинират, създават чувство на спокойствие и релакс; поемат добре влагата и също така бързо я отдават - необходимата топлина на леглото се запазва, а излишната топлина се отвежда навън.

Интериорните възглавници с пълнеж от обвивки на спелта са незаменими в подкрепата и комфорта на пода, на дивана, в детските игри.
За пълнеж на възглавниците и матраците се използват селектирани обвивки от спелта и просо, които се обработват с натурален каучук по специална технология – подлагат се на т.нар. каучукова баня, която ги прави изключително здрави, не се натрошават, не образуват бял прах и не създават условия за развитие на акари.
На пазара отдавна се предлагат възглавници и матраци с пълнеж от обвивки на спелта и просо, произведени от българска фирма с подходящи вносни суровини.

Кратка история на матрака.
Матракът или дюшекът с пълнеж от слама е познат още на древните римляни и като такъв е просъществувал до наши дни. С райс плява/люспи от зърнени култури, примесени със ситно нарязана слама/ са пълнели матраците в Азия, а овесената плява е била традиционен пълнеж за шотландските матраци и дюшеци.
Листата и трева от тръстика, папрат или водорасли били считани за добър пълнител за матрак и са били подходящи решения в някои региони. Тръстиковата трева се е използвала в Испания преди 2000 години, и това продължило и през 19-ти век.
Първите матраци са представлявали дървено, оформено като корито легло, запълнено с обикновен чувал с пълнеж. Чувалът е бил изтъкан от коноп, а впоследствие от памук.Матрак, използван самостоятелно без пухен дюшек или твърд креват се е наричал сламеник и се е използвал масово от древността до началото на 20 век. Само кралските особи и по-заможните са спяли на матраци от пух или други растителни материали.
В началото матраците съдържат само естествени материали като: слама, спелта, пера, памук или конски косми. Съвременните матраци обикновено са пружинни и/или с пълнеж от латекс или други гъвкави полиуретанови материали.
В последно време обаче, хората все повече се интересуват от естествени материали, които не създават алергии и укрепват здравето.

 

+12
Автор: Свeтлана Стоянова
Закони Нормативна база Коментари