Еко и биовъзглавници и матраци – „живите” артикули

Силата на природните материали влияе положително върху съня.
08.08.2019
Лилия Лозанова
1955
матраци, възглавници, ековълна, биовъзглавници, спелта
Възглавница и надматрачна стелка от ековълна
Източник: Свежен ЕООД, www.svejen-tex.com

През последните години се наблюдава ренасанс на интереса към продукти от еко и биоматериали. Това се отнася и до артикулите, свързани с нашата почивка - матраците и възглавниците.
Хората все повече търсят контакта с природата в дома си. Присъствието й в артикулите, които ползваме по време на сън и в ежедневието, спомага за защита и укрепване на здравето ни. Все по-популярни стават възглавниците с лимец, просо, ръж, билки и др., както и матраците от ековълна, слама, биомедицински. Силата на природните материали като биопамук, ековълна и др. влияе положително върху съня. Потребителите обаче се загубват в търговските предложения, понеже не е достатъчно изяснена  разликата между био и еко.

Разлика между био и екопродукти
В европейското и българското законодателство има точно определени изисквания и разлика, особено що се отнася до хранителни продукти. Когато става дума за артикули като възглавници и матраци, също се спазват определени, но не толкова строги правила.


Вълнен матрак     Производител: Свежен ЕООД    www.svejen-tex.com

Биологична е продукция, която отгледана при спазване на комплекс условия, под надзора на сертифицираща фирма, като е придружена и със биосертификат. Ако става дума за просо, ръж или друга земеделска култура, означава че е произведена без химически препарати. Ползвани са само разрешени агропрепарати по списък в нормативната база. Други условия са, полетата да са на определени отстояния от интензивно отглеждани земеделски култури (подлежащи на пръскане), от пътища, от предприятия-замърсители и др. Почвата също подлежи на определен преходен период от 1-3 години (в зависимост от културата), докато се изчисти от влагани преди торове. Крайната продукция се изследва лабораторно за определени замърсители.

Като цяло е добре тези култури да се засяват в чисти райони. Екологични са останалите култури, отгледани в такива места, но без спазване на всички гореизброени изисквания. „Еко” може да се постави като етикет за билки, събирани в природен парк, където също има нормативни изисквания за недопускане на замърсяване. Може да е етикет на вълна от овце, пасли в чист район, но хранени с фуражи, добавки и др. Същото се отнася за разликата между еко и биопамука, като последния трябва да има биосертификат.


Възглавница и надматрачна стелка от вълна              Производител: Свежен ЕООД    www.svejen-tex.com

Уникалността на лимеца, спелтата и елдата
Често лимец и спелта се използват като синоними. Всъщност това са най-древни сортове пшеница, които се срещат по земята, включително и в България от прастари времена. Еднозърнестият лимец, двузърнестият лимец и спелта са три сорта покрити пшеници, като първият се смята за прародител на всички сортове. Той е първата форма на житно растение, отглеждано от човека за храна.  Заедно с останалите три сорта не приема торене с химикали, не се влияе от климатичните промени и не страда от болести. Наречен е житото на фараоните, при археологички разкопки се открива в различни райони на планетата. Има находки, които доказват, че у нас се използвал за храна от траките.

Едрозърнестият лимец е най-протеиновата пшеница - съдържа много полезни минерали и мазнини, които не се срещат в други сортове пшеница. Голямото количество антиоксиданти и други полезни вещества го правят суперхраната от житните растения. Зрънцето на двузърнестият лимец (емер) е също твърдо и малко по-голямо. Спелтата е третата в еволюционен план. Тя е със сравнително по-голям добив и едрина на зърното, използвана освен за приготвяне на хляб и за бира. Елдата днес също се смята за една от суперхраните - безглутенова, с различни ползи за здравето. Това е едногодишно покритосеменно растение от семейство Лападови, известно и с името „гречка”.

Източник: www.artimondo.co.uk

Живите” възглавници и матраци от тези растения - ползи за здравето
Тези продукти са като „живи”- миришат на поле, следват всяка извивка на тялото ни. Ароматът на житните култури и семена достига бързо до мозъчни центрове на спящия човек и действа успокоително. Обвивките на лимеца и спелтата са ползвани още преди векове за пълнеж с такива цели.Те са богати на силициева киселина, която действа регенериращо на кожа, коса и кости. Притежават естествени противовъзпалителни свойства. Освен това стопират развитието на акари или бактерии. Бързо поемат влагата и не позволяват изпотяване. Благодарение на естествено циркулиращия въздух между тях, лесно отделят излишната топлина. Всяка обвивка следва движението на вашето тяло и го поддържа оптимално.
                                                                                                    
               Възглавница от спелта.     Източник: www.sanct-bernhard.fr


Общото за възглавниците с тези растения е, че правят микромасаж на различни точки на главата и врата, като активират кръвообръщението. Притежават обезболяващо и възстановяващо действие. Същевременно са меки, удобни и заемат формата на тялото. Тези продукти са ергономични и адаптивни към формата на тялото. Най-вече са гъвкави - предпазват мускулите от натоварване. Пълнежът от спелта преминава през специална технология – „каучукова баня“, която го прави по-издръжлив – не се натрошава, поема тежестта и следва естествените очертания на главата и врата. Възглавниците с люспите от елда имат способността да дишат, което е много важно за кожата на нашата глава и е много полезно за косата. Влияят на скалпа, като подобряват кръвообращението и така косата става по-лъскава. Някои изследвания доказват, че дори спомагат за здравия вид на кожата. Повечето възглавници с пълнеж от лимец, просо, спелта, елда и др., се предлагат в калъфка от 100% натурален, неизбелен памук.
 

Може да се посочат същите предимства за тялото ни, ако използваме матраци от спелта или просо.  Пълнежът им също е преминал заздравяваща „каучукова баня“, за да не се натрошават, а въздухът свободно преминава около тях. Затова и матракът не запарва през лятото, а през зимата тялото ти се чувства приятно затоплено. Пълнежът се разпределя равномерно и хилядите обвивки свободно следват движенията на почиващия човек. Обгръщат като мек пясък всяка част от него и спомагат за пълноценен сън.
 

Билкова възглавница, Производител: Свежен ЕООД    www.svejen-tex.com

Био и ековъзглавници от билки
Те понякога се влагат в пълнежа от спелта или пуха, или самостоятелно. Използват се различни растения, които имат два типа действие – ободряващо и успокояващо. Това са допълнителни възглавници,които се поставят близо до основната, но е желателно да са поне на 20-50 см. от спящия. Използват се няколко основни билки, поради благотворното им действие. В ободряващата възглавница са вложени изсушени листа от маточина, листа от мента, цвят лавандула и цвят роза. Аромата на билките спомага за освежава и усилва вниманието и паметта. Стимулира умствените способности и улесняване на концентрацията. Тонизира, приповдига и стабилизира емоциите, спомага за преодолява депресиите и меланхолиите Маточината спомага за преодолява депресиите и меланхолиите, а мента усилва вниманието и паметта. Цвят от маслодайна роза тонизира и има енергизиращо действие.

Предпочитана за релакс е възглавницата от лавандула, която действа благоприятно при депресия и тревожност. Етеричните масла,които съдържа премахват нервното напрежение, облекчават мигрена и сърцебиене. Освен това е и естествен начин за прогонване на молци. Действието на успокояващата възглавница се усилва, ако в нея са вложени корени на валериана и мащерка. Тя може да нормализира и високото кръвно налягане. Обаче при хора с ниско кръвно налягане може първоначално да предизвика обратен ефект. Силното въздействие на тези възглавници е на принципа на аромотерапията и се дължи на етеричните масла. Тези масла се съдържат в различни части на растението и достигат до мозъка за 20 секунди чрез обонянието.


 Вълнен матрак с пълнеж от ековълна     Производител: Свежен ЕООД    www.svejen-tex.com

Има български производители, които предлагат за любителите на екоматериалите голямо разнообразие от матраци с биопълнежот слама, биомедицински памук, ековълна.


Възглавници и завивка от гъши пух/пера,   Производител: Свежен ЕООД    www.svejen-tex.com

Екоизделията от гъши пух и пера пък предлагат най-добрата изолация, като в същото време са с минимално тегло и малък обем. Ако изберете природните материали за своите възглавници и матрак, ще имате неоценими ползи не само за спокойния сън, но и за здравето си.

 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари