Екологично, икономично и удобно отопление в еко къщите

Реализираното в Детския екостационар “Бели брези” в Природен парк Витоша подово отопление е съчетание от принципите на римския хипокауст и корейския ондол.
16.02.2014
арх. Георги Георгиев
81
подово отопление, зидана печка, отопление, хипокауст, детски екостационар
Топлината се акумулира в стените на печката и се отдава бавно и равномерно
Източник: арх. Георги Георгиев

Реализираното в Детския екостационар “Бели брези” в Природен парк Витоша подово отопление е съчетание от принципите на римския хипокауст и корейския ондол

 Подово отопление (Хипокауст)
Подовото отопление е познато по нашите земи от времето на Римската империя, където то се появява 100 г. пр. н. ера. Първоначално хипокауст е приложен при затопляне на резервоари за отглеждане на стриди и риба. Скоро след това започва отопляването на цели сгради чрез различни системи от рода на хипокауста. Най-масово се налага така наречения колонен тип. Подът на сградата се опирал на колони от керамични плочи, високи до един метър. В образуваната под пода кухина преминавал топъл въздух, идващ от горяща наблизо пещ. Топлият въздух излизал на покрива през канали в стените. Така подът и стените се нагрявали равномерно и отдавали своята топлина за дълго време в сградата. Освен колони, за конструкцията на хипокауста са използвани кухи керамични тела или арки и сводове.

Съвременното подово отопление се състои от серпентини, през които преминава топла вода. Въведено е от известният архитект Франк Лойд Райт, който е бил вдъхновен от ефективността и комфорта на корейския ондол. 

Реализираното в Детския екостационар “Бели брези” в Природен парк Витоша подово отопление е съчетание от принципите на римския хипокауст и корейския ондол. Кухината под пода е изградена чрез система от арки и сводове и е реплика на разкрития в центъра на Кюстендил хипокауст на римска баня. Топлият въздух от огнището преминава под пода на високата част в чайната и излиза през комин над покрива. Огнището е изградено по подобие на корейските пещи, които съчетавт едновременно функциите за отопление и приготвяне на храна. 

Зидана печка
Впечатлен от немските зидани печки, Марк Твен пише: “Това е най-добрата, удобна и икономична печка, изобретена досега.”

Поради своята висока ефективност, достигаща до 90%, в миналото зиданите печки са били разпространени по цял свят. У нас те за наричани още “джамал”.Понякога са служели за отопление на две и по-вече помещения. Зиданата печка се състои от горивна камера и топлообменна част. Най-често топлообменната част е съставена от канали, с които се удължава пътят на димните газове.Топлината се акумулира в стените на печката и се отдава бавно и равномврно. В зависимост от типа на печката и нейната маса отдаването на топлина може да продължи от 6 до 24 часа. Запалването обикновено се прави веднъж дневно, като за гориво най-често се ползват дърва.

+1
Автор: арх. Георги Георгиев
Закони Нормативна база Коментари