Еклектика не значи хаос

Миксът от стилове придава индивидуалност на интериора.
13.12.2012
Антоанета Салфидж
621
интериор, дизайн, аксесоари, обзавеждане, дом
Миксът от стилове придава индивидуалност на интериора.
Източник: Интернет

Интериорът, изпълнен по точните правила на конкретен стил, често доскучава.
Той не е в състояние изцяло да се съобрази с характера на обитателите, особено ако са няколко и поради това е възможно да се възприема от тях като твърде помпозен, или неудобен, или остарял. Практиката показва, че все по-често съвременният интериор се оформя с микс от стилове . Елементи от класическия и рустикалния декор  може да се съчетаят с японска или арабска стилистика и за капак да се довършат с аксесоари от ИКЕА. Дали това е допустимо? Разбира се, че да, категорични са дизайнерите. Комбинацията от стилистични елементи успява да придаде на интериора индивидуалност, характер и настроения, които са максимално близки на обитателите и поддържат усещането им за спокойствие и комфорт на дома. Еклектика обаче не значи хаос, а точно обратното, тя именно е естетическият инстументариум, с който става възможно да се овладее многообразието, да се съвмести несъвместимото, да се включат взаимоизключващи се елементи в обща хармония. 


Еклектиката допуска мебели от скъпа дървесина да се комбинират с хартиени тапети, керамика, ламинат, камък, пластмаса, при това без да си пречат един на друг. Този недопустим за всички „чисти“ стилове микс, често обаче е на границата на кича, особено, ако се прекали в дозировката на някой от елементите.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да миксирате стилистичните елементи без да нарушавате общото възприятие за баланс.


1. Започнете с фона.
Най-добре е стените да са бели. Може  много да ви се иска да имате ярки цветни стени, но ако имате намерение да включите разнообразни елементи, различни по цвят и стил, по-добре е основният фон да е равен и неутрален. Еклектиката допуска и друг краен вариант – тапети или боя в цвят. В този случай обаче имайте предвид, че това е основният  тон, който ще задава настроението.


2. При обзавеждането е важен най-големият предмет – дивана в гостната, леглото в спалнята, масата в кухнята.


3. Създайте баланс между водещият предмет и останалите елементи в спалнята. Добре е да си подхождат по някакъв белег – материал, форма, нюанс.


4. Добавете свързващи елементи.  
Пухеният бял килим ще омекоти черния кожен диван и ще направи връзката с другия диван с бял цвят, в стил ампир например.


5. Добавете аксесоари.
Картини, възглавнички, шалтета, покривки, пердета. Множеството детайли ще ви принуждават дълго да оглеждате стаята, вместо да се втренчвате в един предмет. Обърнете внимание на подробностите – кантът на възглавниците например е добре да повтаря канта на дивана или мотивът от пердето да се „оглежда“ в дамаската или шарката на копринения тапет. Подобно дискретно мултиплициране като с червен конец ще съшие разнообразните елементи и ще сложи ред в еклектичния хаос.

+1
Автор: Антоанета Салфидж
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари