Екзотично ухание в лятната градина

Има нещо очарователно и предизвикателно в климата на умерените ширини да пресъздадеш екзотична градина.
15.07.2006
Ланд. арх. Весела Маркова
287
градина, двор, вода, растения

Разгарът на лятото, времето когато копнеем за море, красиви плажове и бронзов загар, екзотични ритми, аромати и блюда, тропически палми и цветове и какво ли още не. Има нещо очарователно и предизвикателно в климата на умерените ширини да пресъздадеш екзотична градина.

Разходката сред тропични палми и ухаещи  цветове наистина създава несравнимо усещане, още повече ако това се случва в собствения ви двор. И въпреки че нашият климат не е благоприятен за естественото отглеждане на екзотични видове, съществуват различни варианти и това да се постигне. Така че струва си да опитате и да подарите на сетивата си тропично ухание в летните горещини.

В повечето случаи всеки човек има различна представа за облика на екзотичната или “тропическа” градина. Когато пресъздаваме екзотична градина в нетипични климатични условия, можем да експериментираме и да потърсим разнообразни ефекти. Растенията, които могат да внесат екзотичен полъх в нашата градина могат  да се разгледат най-общо казано в три групи –  цъфтящи с ароматни и своеобразни цветове, растения с красиви и необичайни по форма листа (в повечето случаи големи твърди и лъскави листа), растения с пустинен (субтропичен) облик.

В по-топлите части на страната както и в крайморските области, където климатът е по-мек и температурните разлики не са толкова големи, чрез благоприятно разположение могат успешно да се отглеждат и екзотични растения, нетипични за България. В останалите части екзотика в градината може да се постигне чрез засадени в кашпи тропически растения, които през лятото се изнасят и аранжират в двора, а през зимата се прибират в зимната градина или в дневната.

Трябва да отбележим обаче, че никак не е лесно да се справим с различията в климата на тропическите ширини и да пригодим растенията към нашите условия.

Един от най-сериозните проблеми при отглеждането на екзотични растения в по-студен климат е зимата и минусовите температури. Риск от премръзване винаги съществува дори и в най-топлите части на страната. Растенията могат да премръзнат изцяло, дори само частичното премръзване може да се окаже фатално, поради деликатната им природа. Основният проблем се получава от физиологичните нужди на растенията от много голями количества вода, която се съхранява в значителна по обем листна маса и така растението е уязвимо от падане на температурите.

Друг проблем при отглеждането на тропически видове у нас, особено в млада възраст, е свързан с въздушната влажност през лятото, тъй като при естествените си местообитания те са изложени на много по-висока влажност (растенията от първите две групи), което налага при нашите условия да се пулверизират надземните части. Вредни са и прекомерно силните слънчеви лъчи, които през лятото прегарят бързо листата. Затова трябва да се подбере място на полусянка.

При растенията със субтропичен произход е много важно почвата да е с много добри дренажни свойства.

В България най-популярните растения със субтропичен произход са юките. Когато са засадени на завет и полусянка повечето представители успешно презимуват. Кактусите са другите много популярни растения със субтропичен произход. Те са с изключителни и разнообразни декоративни качества и размери, сравнително лесни за отглеждане. У нас се отглеждат предимно като стайни растения, но биха могли да оформят прекрасен екзотичен кът в градината през лятото. Едно от най-важните условия при пренасянето им от затвореното пространство в двора, да се намери подходяща полусянка и заслон, защитаващ ги от силните дъждове. Не трябва да се допуска преовлажняване.
За разлика от кактусите цъфтящите екзотични видове, които са също едно прекрасно допълнение за градината през лятото, не могат да понесат ниската влажност в съчетание с високите температури, красивите им цветове се задържат за доста кратко. Те също са особено взискателни към почвения състав и не се чувстват добре, изложени на пряко слънце. Разнообразието от цъфтящи видове е голямо – рододендрони, азалии, камелии, магнолии, пасифлори и др.
Най-удачен вариант за деликатните екзотични растения е засаждането им в кашпи и отглеждането им на закрито през студените месеци на годината. Само посебе си такова отглеждане възпрепятства развитието и достигането на нормалните размери на растенията, характерни за естествената им среда. От друга страна пък така се гарантира оцеляването им и се откриват възможности за разнообразно аранжиране в градината. Преди растението да се изнесе навън през летните месеци е необходимо то да се адаптира към външните условия. Това става постепенно и с много търпение. Първите няколко дни изнасянето става за десетина-петнадесет минути и времетраенето се увеличава с всеки следващ ден. В никакав случай растенията не се изнасят директно на пряко слънце от затвореното помещение.
Аранжирането на кашпите в градината може да се направи и с вкопаване в земята. Наоколо може да се запълни с обли камъчета, които да покриват кашпата до определено ниво или изцяло. По този начин визуално се създава илюзия, че растението е засадено директно в земята.


 

Безспорно най-популярни и обичани сред тропичните растения са палмите. За съжаление при климатичните условия на България те трудно преживявят зимните понижения на температурите и често страдат от премръзване. Затова най-подходящо е да се отглеждат в кашпи с изнасяне навън през лятото. Палмите се развиват добре в малки, но дълбоки кашпи с тежка и богата на хранителни вещества пръст, към която може да се добави малко пясък. Презасаждане се прави, когато растението достигне големина и тежест, които могат да преобърнат съда. Друг белег, който подсказва, че е необходима смяна на съда, е когато част от корените започнат да изскачат над пръстта. Trachycarpus fortunei е един от най-често използваните видове палми за нашите градини. Красиви и ефектни са палмите от рода Cycas, Phoneix, Chamaerops и др.

/Материалът е подготвен със съдействието на “Флора Градински център”.

Автор: Ланд. арх. Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари