ЕЗЕРНА КЪЩА - проект на еднофамилна жилищна сграда

Представяме Ви проект на еднофамилна жилищна сграда на студио КОНТРАСТЕР ООД.
12.11.2021
ARCHINOVA
909
проект на еднофамилна къща, Езерна къща, студио Контрастер
Източник: www.contraster.net

Проектант: КОНТРАСТЕР ООД, арх. Александра Атанасова
Проектът e Победител в категория: Проекти - Еднофамилни жилищни сгради в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2021" 


Къщата се намира на брега на язовир "Пчелина". Основната концепция в проекта за реконструкция и пристройка на еднофамилната жилищна сграда е хармонията и връзката с околната среда.Визуализации: www.contraster.net

Обемно-пространственото решение е минималистично с подчертано хоризонтална линия на силуета и едноетажен обем, вписан в терасиран терен със значителна денивелация. Всички жилищни пространства са ориентирани към езерото с цялостно остъклени фасади.


Визуализация: www.contraster.net

Съществуващият вътрешен двор е преустроен във вестибюл - преходно пространство, свързващо входната зона с дневната и просторната тераса, завършваща с инфинити басейн. Подходът към сградата е организиран чрез реконструкция и пробив в съществуващата обслужваща сграда. Фасадата на входната зона е цялостно остъклена и подчертава оста на влизане чрез последователно свързване и обединяване на екстериорните и интериорни пространства.


Визуализация: www.contraster.net

Дневната зона е изцяло ориентирана към басейна и езерото и е с възможност за цялостно отваряне на фасадата. Покритите прилежащи външни пространства на терасата и барбекюто се обединяват с интериора, като значително увеличават площта на дневната. Четирите спални са отворени към богато озеленения двор и езерото. Външното и вътрешно пространства навлизат и преливат едно в друго, създавайки усещането за хармония и свързаност на сградата и средата.
 

Автор: ARCHINOVA
Закони Нормативна база Коментари