Едно модерно решение за с. Марково до Пловдив

За проектантите арх. Григор Ставракев и арх. Ралица Методиева Ставракева съчетанието между традиционната българска архитектура и по-модерният съвременен подход е напълно възможно.
15.06.2009
Даниела Арнаудова
821
къща, проект, архитектура, модерна къща, проект на къща, къща и архитектура

Проект: арх. Григор Ставракев, 
арх. Ралица Методиева Ставракева


Как в два съседни парцела могат да „съжителстват” две коренно различни като визия къщи? За проектантите арх. Григор Ставракев и арх. Ралица Методиева Ставракева съчетанието между традиционната българска архитектура и по-модерният съвременен подход е напълно възможно.  

Първият проект предлага една определено модерна визия. Това интересно решение е постигнато чрез дъгообразен покрив, който навлиза и в интериорното пространство, където преминава и през двете нива на къщата. Под този издаден елемент, който се „чете” в екстериора, проектантите „експонират” камината – вътрешна и външна. Входът е оформен във вид на рамка чрез две колони, завършваща с тераса. Вдясно от терасата попада гаража, а отпред се открива просторен двор с гледка към Пловдив в посока север.
 
Тази модерна къща се намира в землището на с. Марково в местността ”Старите гробища” до Пловдив. Тя попада в южната част на парцела, като подходът към нея е от северозапад. Самата къща представлява двуетажна постройка.На първия етаж на изток е разположен дневният тракт с дневна, трапезария и кухня, от които се излиза на голяма североизточна веранда. На юг са предвидени две спални. Вдясно от антрето е банята и склад с пералня. Предвидена е връзка с гаража през склада. По двураменна интериорна стълба от дневната се стига до втория етаж, където чрез емпоре се осигурява визуална връзка с дневната.  На това ниво са разположени две спални на юг с обща тераса, като едната е с дрешник. Към тях има  голяма баня и килер. От емпорето се излиза на тераса, която покрива входа на къщата. Общото РЗП е 316 кв. м, а материалите са изцяло естествени – камък и дърво.

Автор: Даниела Арнаудова
Закони Нормативна база Коментари