Едно истинско кино преживяване в уюта на собствения дом.

Какво трябва да знаем и кога е по-добре да се доверим на специалисти по видео и акустика, за да получим наистина качествено кино у дома?
13.12.2012
Аудио Арте ООД
8
домашно кино, интериор, Аудио Арте ООД, av техника, озвучаване
Едно истинско кино преживяване в уюта на собствения дом.
Източник: Аудио Арте ООД

Обмисляте инсталиране на домашно кино?
Предстоящата покупка на нова AV техника ви изпълва с очакване на приятни емоции пред големия екран и невероятен звук?

Вече планирате да посетите някои от големите вериги за техника? Чудесно!
А сега поспрете...

Преди да се насочите към най-близкия хипермаркет, обмислете по-подробно, какво точно искате да имате у дома и дали това, което се предлага в масовите магазини може да даде отговор на желанията Ви.. Ще намерите ли всички необходими стоки - най-вече те ще могат ли да ви предложат нужната квалифицирана информация и помощ. Но най-важно, дали след като планирате да инвестирате значителни средства и време в един подобен проект, не е по-добре да се доверите на опита и знанията на специалистите. 

От близо 10 години ние от Аудио Арте сме специализирани в изграждането висок клас аудио-видео системи и доставка на компоненти. Предлагаме пълна гама продукти за домашно кино и аксесоари към него. Това включва ресивъри, усилватели, високоговорители, проектори и екрани, мултимедийни плейъри, кабели, дистанционни управления и автоматизация и др. По-важното е, че ние не се стремим да ви продадем просто продукти в картонена кутия, а предлагаме решения, които да отговарят най-пълно на желанията и бюджетните изисквания на всеки индивидуален клиент. Дали ще се обърнете към нас зависи изцяло от Вашето решение да заложите на високо качество с разумна цена.. Ние сме на разположение.

И така, кои са основните неща, върху които трябва да помислим преди да започнем?

Картина
Подборът на подходящ екран зависи както от размерите и характеристиките на предвиденото помещение, така също и от личните предпочитания. Разстоянието се определя до голяма степен от това къде предпочитате да седите в киното – по-близо или по-далеч от екрана. Има известни правила за отстоянията (отношение на размер на екрана към оптимално разстояние за гледане), те обаче варират в широки граници от 1.7 до над 4 в зависимост от типа екран и изображение. Като правило FullHD и 3D картината се гледат от по-близо, докато видео със стандартна резолюция предполага гледане от по-големи разстояния. 

Особено важно при използването на проектори е контраста. Независимо че техническите характеристики на проекторите цитират контрасти от, например, 50,000:1 и повече, реалните параметри са доста различни. Реалният контраст на екрана – отношението между чисто черни и чисто бели квадрати в една картина е много по-нисък – 200:1 е отличен резултат и отговаря на стандартите на THX. Вътрешните отражения в проектора, отраженията от стените на стаята, падащи обратно на екрана, налична външна светлина и т.н. оказват съществено влияние върху реалния краен резултат. Контраст над 100:1 е едно добро постижение за типичното качествено домашно кино. Проектора трябва да се подбере и според неговата светлинна мощност, така че осветеността на екрана да е над 20- 25 foot lamberts.

Дизайнът на интериора и обзавеждането на помещението би могъл да се подбере така, че да напомня любимото ви кино или филм. Но освен чисто естетическите параметри е хубаво да се предвидят и оптическите и акустични характеристики. Тъмните и неотразяващо повърхности са винаги за предпочитане.

Видео инсталацията завършва с окончателна колориметрична настройка, с която се постига максимално широко и пълноценно възпроизвеждане на цветната гама и вярност на цветовете.

Звук
Акустиката на помещението е от изключителна важност за постигането на качествено кино изживяване. Вътрешната акустика в комбинация със звуковата изолация на помещението спрямо останалите помещения (едновременно навън и навътре) играят основна роля. Добрата новина е, че те могат да бъдат настройвани и променяни с подходяща акустична обработка и донякъде с калибровка на оборудването.

Следващата стъпка е правилното разположение на всички озвучителни тела. По-високият клас домашни кина предполагат 7.1 канала, но при липса на място могат да бъдат и 5.1. Комбинацията от колони и подходящ усилвател предполага достигането на оптимални нива на звуковото налягане, които по THX са поне 105 dB peak от всеки говорител и над 115 dB при 30 Hz за субуферите. Както за професионалните кина, така и за домашните, най-подходящи за целта са озвучителните тела с рупорни говорители, които имат много висока чувствителност, много ясен детайл и по-тясна насоченост на звука към мястото за гледане.

Усилвателите трябва да имат отлична динамика, голям запас на пикова мощност и добри захранвания

Всичко това се постига с подходящ подбор и позициониране на компонентите, и с последваща калибровка и донастройка. С окончателната калибровка стигаме до правилен баланс на всички канали по амплитуда, по фаза и финални корекции според акустиката на помещението. Това е единствения начин за достигане на най-добрите възможни акустични параметри. 

В нашата практика ние използваме професионална система, базирана на Audissey MultEQ XT технология за акустични корекции и можем да калибрираме система за домашно кино до стандартизирани звукови криви и да настроим говорителите до съответните нива, разстояния и кросовер настройки на субуферите.

Всяко измерване и настройка е съпроводено с издаване на сертификат, показващ замерените технически параметри и достигнатата звукова оптимизация. Сертификатът показва графиките с честотния диапазон преди и след настройката за всяка позиция, от която е правено замерване, кросовер честотите, закъсненията, корекциите на нивата, типа говорител и полярностите.

Комфорт и автоматизация
Автоматизацията на дома и удобствата на контрола на всички елементи от едно място са все по-популярни сред почитателите на домашното кино. Системите за „умен дом“ предполагат пълноценен контрол на цялото AV оборудване - превключване на необходимите уреди, входове и изходи, режими на работа и т.н. Контрол над автоматизирани екрани, осветление, щори, отопление и други параметри на интериора, с което се постига истинско домашно филмово изживяване. 

Монтаж и изпълнение 
Една, дори и не твърде комплексна система, предполага прецизно окабеляване, монтаж на компонентите, особено на тези които са част от интериора, и добро планиране на работните процеси. За целта ние можем да изработим конкретен проект, на който да са планирани всички компоненти и да бъде предвидено полагането на всички необходими кабели на правилното място. За оптимални резултати е добре то да започне на ранна фаза при преустройство или строителството на помещенията. 

Ако търсите добри решения и цялостно изграждане на вашето домашно кино, ние имаме екип, който ще ви помогне не само да подберете вашата система, но ще я проектира, изгради, ще направи нужните акустични измервания и настройки и ще ви обучи как да извлечете максималното от нея.

Обадете ни се или посетете нашия шоу рум, където ще можете да тествате различни решения и да получите информация от първа ръка.
Очакваме ви!

Аудио Арте ООДСофия 1164, Лозенец
Ул. Христо Смирнески 72
Phone:+359 2 964 11 15, 16
Fax:+359 2 963 39 01
Email: info@audioarte-bg.com
VideoConf_IP:62.204.137.138
http://www.audioarte.bg
http://www.videoconference.bg
http://www.facebook.com/pages/Audio-Arte/222922467737769?fref=ts

Ние от Аудио Арте сме специализирани в областта на доставката на компоненти и изграждането на висок клас домашни аудио-видео системи.
Ние сме оторизирани партньори на световноизвестните марки
NAD, Klipsch, Stewart Filmscreen, Digital Projection, Epson.
Дали ще се обърнете към нас или към някой друг професионалист зависи изцяло от вас, но при всички случаи потърсете експертно мнение преди да предприемете изграждане на кинозала у дома.

+9
Автор: Аудио Арте ООД
Закони Нормативна база Коментари