Еднофамилната къща в детайл

Да познаваш проблематиката на интериорните проекти помага за да можеш да решиш пространствата, без да ги преоразмериш или направиш твърде малки”, споделя арх. Станчева, позната не само с проектираните от нея сгради, но и с интериорните си решения.
08.12.2008
арх. Пенка СТАНЧЕВА
332
проект, архитекти
Източник: арх. Пенка Станчева


проект: “ПОСТ СКРИПТУМ” ЕООД
арх. Пенка Станчева
к. арх. Маргарита Темелкова
www.ps-architects.com,

текст: Весела Маркова


 


 


Проектът е за еднофамилна къща край София.

Собствениците започват разговорите с архитекта, без да са категорични за това дали биха искали да имат къща в традиционен или модерен стил.

Причината е, че местността, където е разположен парцелът, предразполага с даденостите си към традиционно решение, а техните вкусови предпочитания клонят към прости, моделни решения и чиста линия. Това е и пътят, по който се достига до един еклектичен резултат.

Архитектурата на сградата на пръв поглед е близка до традиционната. Скатният покрив и еркерите въздействат като препратки към естетиката на планинската къща. При по-внимателно вглеждане обаче впечатление прави едрината на решението. Обемите са ясни и категорични.За съвременната визия на къщата способства видът на отворите на фасадата. Проектирани са множество френски прозорци в партерния етаж.

Шлицовите прозорци на втория етаж отделят визуално покрива от стените като, се създава впечатление за липсата на контакт между тях. Втората причина да наречем тази къща модерна са материалите. Те са характерни за съвременната архитектура и по-скоро за обществени сгради.Предвидена е изцяло окачена фасада от гранитни плочи и текстолит, напомнящ дървени облицовки.

Металните външни щори и парапети допълнително способстват за това възприятие. Приглушената цветност на решението е нарушена единствено от дървените повърхности.

Интересното за този проект е детайлността на разработката. Първоначалното решение, естествено се занимава с теми, свързани с функцията и архитектурата на сградата. Този етап е последван от продължително изследнане на интериорните пространства.Собствениците прецизират много детайлно обемите на бъдещата сграда. Инсталациите са изцяло проектирани на базата на интериорното решение. „Тове е дълъг процес, но когато проектираш нечий дом, прецизността и работата в детайл е от решаващо значение.

Да познаваш проблематиката на интериорните проекти помага за да можеш да решиш пространствата, без да ги преоразмериш или направиш твърде малки”, споделя арх. Станчева, позната не само с проектираните от нея сгради, но и с интериорните си решения.В допълнение на това къщата е проектирана като пасивна, отоплението е със собствен геотермален източник, отходните води се преработват от пречиствателна станция.


 

Закони Нормативна база Коментари