"Една баня две изживявания"- наградата на сп."Още за къщата"

Списание "Още за къщата" награди представения проект от конкурса "Идеал Стандарт Баня на годината" 2015.
14.03.2016
Cholakov-Gongalov Architects
833
идеал стандарт, Баня на годината, проект баня, награда конкурс
За уюта и комфорта допринася нестандартната капитонирана мека вана
Източник: Cholakov-Gongalov Architects

Интериорен дизайн и иновативни идеи: 
Cholakov-Gongalov Architects
Арх. Виктор Чолаков
Ланд.арх. Димитър Гонгалов
К.арх. Мариана Боюкова
К.арх. Ивелин Синигеров


Представеният проект на иновативна баня предлага нестандартни и екстравагантни решения за две противоположни по същност зони: Релакс-зона и Душ-зона. Пребиваването в тези две зони условно може да бъде етикетирано като „дълго“ и „кратко“ или „бързо“ и „бавно“ къпане. Начинът на функциониране на Релакс-зоната предполага спокойна обстановка и удобна мебел, предразполагащи към по-дълго пребиваване и пълноценна почивка. От друга страна, при душ-зоната се търси енергизиращо и тонизиращо въздействие в динамична обстановка.


Банята е с правоъгълна форма с размери 4,80 х 4,65 м. Интериорът е в минималистичен стил; използвани са основно монохромни финишни материали – видим бетон, каменни облицовки, стъкло. Банята е проектирана като помещение, контактуващо с външните ограждащи стени на жилището, за разлика от стандартния случай, при който баните се рапзолагат във вътрешността на сградата, без естествено осветление и гледка навън. В случая на представения проект, банята контактува с външното пространство посредством изцяло стъклена конзола, наддадена на 1,20м навън.


ИЗЛЕЗ В БАНЯТА
Самата стъклена конзола е душ-зоната на банята. Стените, подът и таванът ѝ са от акрилно стъкло с висока носимоспособност. С влизане в душ-зоната, се създава усещане за „излизане“ в града. Благодарение на изцяло прозрачната си конструкция, душ-зоната предлага гледки почти във всички посоки, включително право надолу. Усещането за „къпане на открито“ или „къпане под дъжда“ се допълва от голяма стъклена душ-пита, монтирана под стъкления покрив.


Стъклена душ-пита
Стъклената душ-пита е отделен самостоятелен елемент и се монтира под стъкления покрив. Това позволява лесен монтаж/демонтаж, с цел обслужване и подмяна.


Огледално покритие отвън
С цел предпазване на обитателите от нежелана видимост отвън навътре, стъклената конзола е с огледално покритие от външната си страна.


Най-удобната мебел у дома. Ваната.
За спокойната обстановка, уюта и комфорта в релакс-зоната основно допринася нестандартната капитонирана мека вана, създаваща усещане за сядане или лягане в удобен диван. Твърдата, гладка и хлъзгава повърхност на обикновената вана е заменена от мека тапицерия.
Материалът за изработването на тапицерията на ваната е нанотекстил – материал от ново поколение, чиито характеристики са суперхидрофобност; водоустойчивост; устойчивост на замърсяване; бактерицидност. Нанотекстилът е плат, съставен от нано-нишки или обикновен плат, третиран с нано-частици.

+8
Закони Нормативна база Коментари