Един колоритен дом и емоциите около неговата трансформация

Какво може да одухотвори един дом? Усмивките на децата, радостта от споделената любов, спомените, съхранени в различни предмети.
15.07.2009
Даниела АРНАУДОВА
674
размери, модели врати, тапети
Източник: Снимки: Бедрос АЗИНЯН

Какво може да одухотвори един дом? Усмивките на децата, радостта от споделената любов, спомените, съхранени в различни предмети. И всичко останало, заради което си струва да живееш, заобиколен от любимите си хора.

Какво се случва обаче, когато решиш изцяло да трансформираш своята десетгодишна къща? “Една близо 2-годишна одисея”, отговаря собственикът на този колоритен дом, сгушен в самата Родопска яка, близо до Пловдив.Първоначалната идея била да направят лек, козметичен ремонт. Нещата постепенно станали значително по-радикални, въпреки че съществуващата постройка е относително нова във времето.

Проектирана през 1994-1995 г. от арх. Родион и Стефка Петрови, във времето, когато архитектурата променя скованите форми, характерни за периода на социализма, за да постигне разчупените форми. Сградата в първоначалния си вид напомня за традиционната българска къща.  

“Преди 10 години, когато построих къщата, отново работих по дизайнерски проект. Още тогава се убедих, че ако искаш нещата да станат хубави, пътят не е да грешиш и да правиш едно нещо три пъти. Въпросът е да избереш добър дизайнер - за мен друга формула няма. Преди да стигнем до решение за типа обзавеждане, с арх. Ели Сидерова доста се лутахме.

Не сме обсъждали стила прекалено много – решихме да не е минимализъм. Единственото ми условие беше къщата да “звучи” стабилно. Важното е, че в завършен вид днес имаме една модерна къща. За целта променихме основно покрива, надстроихме таванския етаж. Сдобихме се с няколко нови помещения, но промяната в екстериора и дизайна е радикална.”Все пак клиентът имал известна концепция за новата визия. “Тръгнахме от снимка на реставрирана френска къща. Показах я на арх. Сидерова. Възхитен съм от работата й. Тя е много одухотворен човек и винаги намира зрънцето, на което да стъпи.” Но докато семейството признава заслугата на проектантите от Sy Ef De studio, арх. Ели Сидерова се лутала в своята драма.

“В един момент си зададох въпроса как ще се справя с този интериор? Задачата не се отнасяше само до дизайн на интериора, тук имаме още дизайн на екстериора, дизайн на градината. Всичко е доста комплексно.”Освен това първите й контакти с клиента били доста дистанцирани. “Аз не мога да работя в онзи наистина интимен смисъл на творческия процес, ако не се влюбя в клиента си. Нужно ми е да го заобичам, да формирам отношение, а когато има дистанция, това трудно се получава. Постепенно обаче открих финеса и интелекта в този човек. Разбрах, че дистанцията е поради прекаленото напрежение за неизвестното, което предстои.”

Започнали да обмислят вариантите. Работата по къщата продължила по-дълго, отколкото очаквали. „Непрекъснато изскачаха някакви изненади”, казва арх. Сидерова. Какво се е получило в крайна сметка? Вижте сами! Що се отнася до фасадата, тя е изцяло променена.Собственикът подкрепил идеята за декорирането й с фасадни тухли и камък, освен стандартната обработка с мазилки. Те пък се съчетали много добре с избора на модерна дограма. Керемидите са на “Брамак”, от специалната серия “Антик”.

Перфориран текстолит и метал моделират парапетите и им придават по-арт визия, отново по индивидуалния проект на дизайнерското бюро. За изпълнението се доверили на фирма “Веди трейд”. Известно предизвикателство се оказала стрехата.

  

Заради голямото натрупване (наличие на стоманобетонова плоча, след нея - дървени ребра със съответните хидро- и топлоизолации) се получило покритие с голяма височина. Проектантите успели да го облагородят с допълнителни корнизи. Те само разчленили тази челна дъска и я направили по-богата, но не толкова тежка.

До каква степен съществуващата сграда затруднила арх. Сидерова? „Човек просто приема нещата като даденост, въпросът беше как да премоделирам пространството, как да променя тотално излъчването. Убедена съм, че се получи. Имаше много дадености, които за съжаление можеха само частично да се трансформират, но не и тотално да се променят”, казва арх. Сидерова.Например при входната част се наложило леко изнасяне навън. Така входното преддверие станало по-комфортно и уютно. „В дневната запазихме централно съществуващата камина. Това беше условието на семейството - да има камина. Аз също мисля, че за една извънградска къща това е съвсем естествено.”

Запазили я на старото място, макар че „ако имах възможност бих я променила и бих я поставила на друго място. Разбира се, не казвам, че съм направила компромис. В никакъв случай. Напротив, опитах се да я впиша в пространството, защото поставена в центъра, тя разделя зоната за хранене от тази за почивка.”Що се отнася до кухнята, идеята е да се получи голямо помещение. Въпреки това тя остава малко закътана, акцентът е върху трапезарията, която е за ежедневно ползване от семейството. Екзотичните осветителни тела над масата и силната комбинация между тъмнокафяво, оранж и златистите акценти на тапетите са свежо съчетание.

В дневната има втора, официална трапезария. Всички обработки по стените и таваните са по проекти на Sy Ef De studio. „При този тип проектиране понякога клиентите сами избират по-интимните предмети и детайли.В тази къща собственикът не си позволи да направи какъвто и да е избор, без да го съгласува с мен.” Това се отнася за всички детайли - рамките за картини, огледалата, както и по-дребните аксесоари. Предстои къщата да заживее своя живот, одухотворена от спомените и преживяванията на своите стопани.

„Убедена съм, че всичко в този дом се получи така, както го бяхме планирали. Тези хора общуват и живеят с удоволствие заедно, но в същото време всеки кът от дома е различен и напълно индивидуален.” Метаморфозата е особено осезаема в родителската спалня и в двете юношески стаи - на дъщерята и сина, разположени на второто ниво.„Всяка една от тези стаи има своето специфично звучене. Това беше и моето желание - не просто да наложа някаква артистичност, а да намеря точно това, което би подхождало на всеки един от тях”, споделя арх. Сидерова.

Първото нещо, което провокира в родителската спалня, е подиумът. „Когато започнах да работя по къщата, имаше една обратна греда, която ни създаде известно затруднение. Подиумът, обработен с бял мокет, се оказа интересно и удачно предложение, което даде възможност да се скрие недостатъкът. В същото време направи така, че спалнята да звучи по-ритуално.

Огромните витрини на прозорците откриват прекрасна гледка към планината. От тук се виждат и колоритните скулптури от разпръснатите наблизо къщи, от лекото хлътване на близкия хълм. В този дух са и цветовете в спалнята, подчертано земни: светли, пастелни тонове от светлобежово, през сатен и пясъчно.

  

Но дотук с възрастните. Само като види детските стаи, човек веднага ще разбере, че тук живеят две коренно различни деца. Такива са и стаите им, различни, цветни и изключително атрактивни, наситени със силно присъствие.

Стаята на момчето е значително по-мистична, по-приглушена, в подчертано тъмни тонове. Контрастът е в посока кафяво-синьо, допълнени от известни цветни акценти. Водещи в интериора й са единствено материите и осветлението.

Стаята на младата дама е истинска експлозия от цветове: лилаво, червено, зелено - едно ярко присъствие, допълнено от невероятно осветление.

Така всеки в този дом получил своето пространство, моделирано специално за него. За по-възрастните родители е монтиран специален асансьор. Освен че е вграден умело в обема на къщата, той свързва подземното ниво с фитнеса, складовите помещения и пералното с останалите три етажа.Как изглеждат обаче нещата отвън? Градината на този приветлив дом е превърната в истински оазис за релакс, където дори любимците на семейството, кучетата, имат своето кътче. Виждаме, разбира се, и задължителното барбекю.

Тук е мястото, където можеш да отседнеш до басейна или просто да се полюбуваш на красивото съчетание от широколистни и иглолистни видове, които завършват цветната феерия от предната част на къщата, където оградата е също толкова артистична и изпъстрена с фини детайли.

”Моята работа е успешна, когато клиентите се чувстват спокойни в една къща и им харесва да живеят в нея. Тогава всичко останало, просто няма значение”, така арх. Ели Сидерова завършва разходката ни в този колоритен дом.


 


 

Автор: Даниела АРНАУДОВА
Закони Нормативна база Коментари