Дюшемето – вечната настилка

Дюшемето си остава най-добрата естествена подова настилка.
15.08.2016
Светлана Желева
1683
интериор, настилки, дюшеме, дъски, масивно дърво
Дюшемето съзава уют в дома
Източник: www.schoener-wohnen.de

Много търсени напоследък са подовете от масивни дъски. Един под с масивни дъски внася атмосфера в жилището. Естественият фладер (шарките) на дървесината и малките природни козметични дефекти на дюшемето внасят шарматното усещане за старо строителство. 

Дюшемето се състои от масивни дървени дъски, които се отличават от паркета с по-големите си размери. Те спадат към най-старите форми на дървения под. Още  през 13-и век са се изрязвали ръчно дъските за дюшеме от средата на стволовете на дърветата. Т.нар. дъски от сърцевина могат да бъдат до един метър широки, пише специализираното издание www.schoener-wohnen.de.
От 1850 година  машинно започва да се обработва дървото и заменя тежкия труд на работата с трион, но оттогава дъските започват да стават по-тънки. Модерните нововъведения се грижат за това дъските да пасват идеално една в друга като едната има малка дупчица, а другата - малко удължителче и напасването става без проблем, направо перфектно.

Дюшемето си остава най-добрата естествена подова настилка. Особеното на дъските е тяхната дължина. В наши дни се различават 2 вида : дълги и къси. Дългите могат да стигнат до 6 метра дължина и на двете продълговати страни имат своеобразна „запушалка”. Късите имат една допълнителна „запушалка”, но майсторите ги предпочитат, защото с тях се работи по-лесно. Но дъските не са съвършено еднакви.

Освен вариантите от масивно дърво има още 2 многослойни дъски за дюшеме. При тях върху носещия материал от дърво има тънък стабилен лист. Тези дъски в търговската мрежа ги препоръчват като дюшеме за селска къща, дюшеме за вила и др. Многослойното дюшеме, особено от дъб се препоръчва да се положи върху подово отопление.

Дюшемето се счита за много характерна настилка, изработено е от природен материал, лесно за поддръжка, хигиенично е, лесно се шлифова, живее дълго, регулира влагата и по този начин подобрява климата в стаите, държи топло на краката, тъй като има добри топлоизолиращи свойства. Дебелината на дъските са между 20 и 50 мм. Те могат да се направят от многобройни дървесни видове. Освен от иглолистни дървета се предлагат и дъски от ясен, явор, дъб и от дъглазия (дугласка ела).

Важно е дъските да имат една приблизителна стойност за влага от 10 на сто, защото дървесината е подложена на естествените сезонни промени на влага и температура на въздуха и се приспособява според тях. В една по-скоро влажна среда тя по-скоро ще набъбне, а в суха – ще се свие. По този начин могат да се появят между дъските фуги и разкъсвания. И когато влажността на дървесината е около 10 на сто, тя е най-близко до средния климат на стаите на закрито и така може да се предотврати това образуване на фуги.

Дюшемето традиционно се фиксира с пирони. За монтажа на дюшемето, е необходимо предварително да бъде изградена дървена скара, на която в последствие се монтира дюшемето с пирони или винтове. За изграждането на дървената скара се използват иглолистни дървени греди, които се захващат с дубели за пода.

Сред недостатъците му са, че при липса на добра шумоизолация може да се чува шум от стъпки. Възможно е след време да се появят фуги. По-трудно се полага тази настилка. Не е подходяща за мокри помещения. Само в някои  случаи се препоръчва за подово отопление.

В наши дни дъските се полагат „плаващо” с еластични лепила. Ако дъските не са обработени, трябва след полагането им да ги запечатите с масло, лак или велатура. Може да се байцне  цветно, а също и със специални восъци и бои да се украси. Що се отнася до изолацията на шум от стъпки, сега има различни възможности това да се направи (изолация от ударен шум). Как да го поддържаме правилно е един от най-често задаваните въпроси? Добрата новина е, че мръсотия и прашинки се махат лесно с метла или прахосмукачка. За по-упорити петна се препоръчва почистване с кърпа, която да е много леко навлажнена. Дъските се освежават лесно и с шкурка, след което полагате велатура или масло и подът отново е като нов.

Статията е подготвена с любезното съдействие на фирма Емсиен-3 ООД.

+5
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари