Дърво с характер или... Как да подчертаем естествения облик на външните пространства?

В тази статия обръщаме внимание на два ключови архитектурни продукта, които придават уникален външен вид на всяка сграда или ландшафт и играят съществена роля за функционалността и комфорта – декинг и фасади от масивна дървесина.
05.02.2024
ФИВЕКС Прожект ЕООД
1394
декинг, ОСМО масла за дърво, дървен декинг, Дървени фасади, Защита на дъвени повърхности
Източник: https://www.phivex.com/

Декинга и фасадите от масивна дървесина формират връзката между интериора и екстериора, съчетавайки стил и практичност в хармония.

Подчертавайки красотата на откритите пространства, декингът осигурява елегантна обстановка, а фасадата - тя просто е лицето на сградата!  Именно заради това не бива да се правят компромиси при избора им. Изборът на декинг и фасада може да трансформира външния вид на сградата, но също така и начина, по който хората си взаимодействат и използват пространството около нея. 
 


Източник www.phivex.com


Защо декинг от естесвена дървесина? Поради няколко причини: естетика, устойчивост и екологичност.

Естетика: Декингът от естествена дървесина придава топлина, уют и естествено излъчване  на терасата, градината или около басейна. И още нещо много интересно - естественото дърво има способността да създава уникални шарки, които придават индивидуалност на всеки декинг.

Устойчивост: Декингът от естествена дървесина е от възобновяеми източници и може да бъде обработен с продукти също от възобновяеми източници, които го защитават като едновремено отблъскват водата и мръсотията и не съдържат биоциди.

Екологичност: В сравнение със синтетичните материали, декингът от естествена дървесина е екологично устойчив избор. Дървесината е възобновяем ресурс и при използване на дървесни видове от устойчиво управлявани гори допринасяме за опазването на природните ресурси.

 

Източник www.phivex.com


При избора на декинг от естествена дървесина е важно да се обмисли подходящия вид дърво, структура и вид обработка, както и необходимостта от редовна поддръжка, за да се запази дълготрайно красотата и устойчивостта на материала.


 

 

 

 

 

 

Объркващо е многообразието от дървесини, използвани за декинг: бангкирай, гарапа, кумару, ипе, дугласка, лиственица, термодървесина (бор, смърч, ясен), бамбук, масарандуба, итауба, татажуба, тик, rhinowood. Освен разлики в техническите характеристики и визия (гладък, рифелован, структуриран), ще откриете и широк ценови диапазон. Сериозно технологично развитие през последните 10 г. се забелязва и в начините на монтаж. Но най-важното при избора си остава естествения цвят на дървесината. Отговор на въпросите може да получите от специалистите на Фивекс.


 

 

Сега да обърнем внимание на финишната обработка за защита на естествения материал.

 

 

 

 

 

 

Декинг маслото на OSMO придава дълготраен интензитет на цвета!

Предлага се в 10 транспарантни цвята за различни видове дървесина, включително и против подхлъзване. Не се бели, напуква, цепи или лющи. При освежаване не е необходимо шлайфане.
 

 

 

 

 

 

 

 

Защитно лазурно масло:  защита 3 в 1 - цвят, импрегнант и УВ защита.

Отблъсква водата и мръсотията и в същото време съдържа вещества за превантивна защита на покритието срещу плесен, зеленясване и гъбички. Предлага се в 19 цвята .

 

 

 

 

 

 

 

Стъпвайте с увереност, стъпка след стъпка - Декинг масло противохлъзгащо – специално разработено, нашето масло съчетава изключителна антихлъзгаща формула, гарантираща стабилна повърхност, дори при мокри условия.

Сега можете да се наслаждавате на вашия декинг без да се притеснявате от  подхлъзване.

 

 

 

Без значение каква обработка на декинга ще изберем с течение на времето, под въздействието на слънцето, влагата и други природни фактори, покритието изчезва и дървото започва да посивява.

Това вече не е проблем. Специалистите на немската компания Osmo Holz und Color разработиха ефективен начин за решаване на този проблем - Крафт гел 6609, висококачествен дълбоко проникващ агент за премахване на сивия слой дървесина -, без аналог на пазара.

 

 

Основните предимства на Kraft Gel 6609 :
•  липсата на агресивни химически компоненти в състава (не съдържа формалдехиди, хлорни съединения и амини);
•  бързо възстановяване на естествения цвят на дървото
• лесно нанасяне - гъста гелообразна консистенция улеснява нанасянето на продукта върху всякакви, включително вертикални, повърхности, както и на труднодостъпни места.
• универсалност на употреба - продуктът еднакво добре премахва сивия слой от дървени тераси, фасади, градински мебели и др.

 

 

Вижте продължението Фасадата на сградите се очертава, като Централен елемент на съвременната архитектура
 

Закони Нормативна база Коментари